CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Biblioteca Judeţeană Satu Mare marchează Ziua Internaţională a Poeziei

Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Asociaţia Tinerilor şi Studenţilor Sătmăreni "SamStudia" organizează marţi, 21 martie, în intervalul orar 1530-1700, evenimentul intitulat "Poeziua", dedicat Zilei Internaţionale a Poeziei, sărbătorită în fiecare an, la iniţiativa UNESCO, începând din anul 1999.
În acest fel se doreşte recunoaşterea publică a faptului că oamenii de litere şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. De asemenea, Ziua Internaţională a Poeziei urmăreşte să susţină creaţia poetică, stabilirea unui dialog între poezie şi alte genuri ale creaţiei, editarea şi promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
Voluntarii care activează în cadrul Asociaţiei Tinerilor şi Studenţilor Sătmăreni "SamStudia" şi bibliotecari, deopotrivă, vor recita poezii selectate din lirica românească şi internaţională, în faţa statuii lui Vasile Lucaciu din Parcul central, în intervalul orar amintit.
Trecătorii vor avea posibilitatea să se alăture evenimentului, să citească poezii sau să admire lucrările de artă plastică realizate de către o parte din voluntarii "SamStudia". De asemenea, va fi amenajată şi o expoziţie de carte, cuprinzând volume de versuri din colecţiile Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
În aceeaşi zi, cu acordul conducerii S.C. Transurban S.A., în baza unui contract de colaborare, sătmărenii care călătoresc cu mijloacele de transport în comun vor avea parte de "Minutul de poezie". Bibliotecarii vor afişa în staţiile Transurban scurte poezii culese din lirica poeţilor care aparţin literaturii române sau universale, astfel încât minutul de aşteptare al călătorilor să devină "Minutul de poezie".
În acest fel, toţi partenerii implicaţi în derularea evenimentului - Biblioteca Judeţeană, "SamStudia" şi Transurban - îşi propun să contribuie la stimularea interesului pentru lectură, în general, şi la (re)apropierea oamenilor de poezie, ca formă de expresie, alegând ca locuri de manifestare spaţii neconvenţionale, înafara zidurilor.
Primele manifestări dedicate Zilei internaţionale a poeziei, în România sunt legate de Fundaţia Culturală "Orient Latin" si de Asociaţia Culturală ADSUM care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment. Spectacolele Asociaţiei Culturale ADSUM incep la Palatul Suţu, iar anii următori (până în 2012 inclusiv) manifestările capătă amploare fiind găzduite de Biblioteca Naţională a României si Palatul Naţional al Copiilor.
După anul 2009 ideea de a organiza manifestări dedicate Zilei internaţionale a poeziei este preluată de tot mai multe asociaţii culturale, ligi şi alte societăţi ale scriitorilor din România.
(Sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Interna%C8%9Bional%C4%83_a_Poeziei)

Ultima actualizare : 20.03.2017