CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Comuna Vetiş, Judeţul Satu Mare
Biblioteca Comunală - raport statistic 2009

Bibliotecar / norma :Neimet Helga/ normă întreagă
Adresa bibliotecii :Str.Principală Nr.436
Tel./Fax. :0261/820702 (primărie)
Orar :Luni-Vineri : 8-16
Total colecţii 8776
Documente achiziţionate 47
Nr. total computere0
Total venituri (mii lei)34,50
Cheltuieli curente din finanţare bugetară34,00
Cheltuieli curente din venituri proprii0
Cheltuieli curente din alte venituri(sponsorizări,donaţii)0,50
Cheltuieli de capital0
Total utilizatori înscrişi 2005-2009345
Utilizatori activi(2009)240
Tranzacţii de împrumut2150
Nr. vizite la bibliotecă(frecvenţa)240
Populaţia4900

Monografia localităţii

Comuna Vetiş este formată din trei sate: Vetiş, localitatea de reşedinţă, Oar şi Decebal.
Localitatea Vetiş este aşezată pe malul stâng al Someşului, la o distanţă de 12 km de municipiul Satu Mare, fiind mărginită la nord-vest de satele Dorolţ şi Dara , la est de municipiul Satu Mare. Teritoriul administrativ al comunei Vetiş are o întindere de 5.535 ha, suprafaţa intravilan de 1.150 ha şi o suprafaţă extravilan de 4.385 Terenul este arabil de clasa a II-a şi foarte bun la cultivarea cerealelor. De-a lungul localităţii , în partea de nord-est, se întinde un dig apărtor înpotriva inundaţiilor, ca o lecţie a inundaţiilor uriaşe din mai 1970, când satul era ameninţat cu mari pericole. Zidul are o înălţime de 4,50m şi pe unele locuri este îndreptat, spre a uşura, în caz de inundaţii, să alunece apa fără nici o piedică la vale. Între râul Someş şi dig este un teren arabil - Lunca Someşului - unde agricultorii proprietari cultivă plante legumicole. Din şoseaua naţională Satu Mare - Carei, complet asfaltat, se desprinde şoseaua comunală pe dreapta la Vetiş şi în continuare Oar, acum asfaltată şi ea şi bine populată cu locuinţele noi apărute de o parte şi de alta a ei.
Relieful este predominat de câmpie aluvionară a râului Someş. Clima este temperată cu veri călduroase, uneori secetoase şi cu ierni friguroase.Vara temperaturile ajung şi la 37? C, iar iarna coboară la - 30? C. Terenurile sunt de mai multe tipuri: nisipoase, aluvionare, gleice şi în partea de sud cernoziomice degradate.
Satul Oar-Óvári şi-ar trage numele de la existenţa în timpuri străvechi a unei cetăţi zidite din pământ, ceea ce în ungureste e "cetate veche"- Óvári. Sunt şi unele variante populare asupra denumirii: vechii locuitori ar fi întreţinut cu ouăle păsărilor lor, locuitorii oraşului Satu Mare.
În Vetiş, aproape de primărie, se găseşte Monumentul Eroilor, pe care scrie: "1914-1918 A haza szent foldjeert életüket feloldozó hazák emlékére". Sunt înscrise numele celor morţi pe front, majoritatea români, cu ortografie maghiară.
Dintre personalităţile comunei amintim numele preotului gr.-cat. Ioan Darabanth jun. (1809, Nyir Abrányi-1894, Vetiş). Canonic onorar, vice-arhidiacon al Sătmarului (1853), inspector al şcolilor vernaculare, sacerdos jubilaris (1891), asesor consistorial. Activitatea preoţească îi este legată de parohia Vetiş, unde a slujit din 1832 până la săvârşirea din viaţă. A fost unul dintre marii sprijinitori ai Societăţii de lectură din Oradea. Numeroasele sale donaţii i-au determinat pe membrii societăţii să-l declare patron al acesteia, alături de episcopul orădean Vasile Erdelyi, revista "Familia" aducându-i adesea elogii. În anul 1867 i se aduce chiar "mulţumită publică". A fost unul dintre cei mai activ membri sătmăreni în "Astra". De asemenea, în 1869 a militat pentru înfiinţarea unei Casine sătmărene, sub patronajul său.
Un alt preot gr.-cat., Victor Popovici s-a născut în 5 oct. 1890 la Oar. Vice-arhidiacon onorar, şi-a legat destinul de Liceul "Samuil Vulcan" din Beiuş, unde a predate geografia, dar a deţinut o perioadă şi funcţia de secretar. La instaurarea regimului comunist au început problemele pentru Victor Popovici. A repausat în 15 septembrie 1949.
Poetul şi publicistul Andrei Crişan s-a născut la Vetiş în 14 mai 1940. A colaborat de-a lungul anilor la: "Gazeta Sporturilor", "Revista", "Viaţa", "Viaţa studenţilor", "Pentru socialism", "Scânteia tineretului", "Graiul Maramureşului", etc. Din numeroasele volume publicate amintim: Amalgam, Baia Mare, Ed. Umbria, 1996; Cişmeaua patimilor, Cluj-Napoca, Ed. Risoprint, 2004; Confesiuni ciudate, povestiri de buzunar, Ed. Risoprint, Cluj-Napoca, 2001.

Destine paralele, ecouri din detenţia comunistă, Cluj-Napoca, Ed. Risoprint, 2002; Icoane pe harta vieţii, Cluj-Napoca, Ed. Risoprint, 2002; Incantaţii, Baia Mare, Ed. Helvetica, 2001; Pe meterezele firii, Ed. Risoprint, Cluj-Napoca, 2004.
Ioan M. Bota, Vetiş (Satu Mare) - prezentare monografică , Cluj-Napoca, Ed. Napoca Star, 2008; Roxana Kaitar, Ioan Ţinca, Monografia localităţii Decebal, comuna Vetiş, judeţul Satu Mare, Satu Mare, Ed. Solstiţiu, 2006.

Website counter

Ultima actualizare : 14.10.2010