CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Oraşul Livada, Judeţul Satu Mare
Biblioteca Orăşenească - raport statistic 2009

Bibliotecar / norma :Szekely Amalia / normă întreagă
Adresa bibliotecii :Livada, Str. Oaşului, Nr.4
Tel./Fax. :0261/840083
Orar :Luni-Vineri : 8 - 16
Total colecţii 9136
Documente achiziţionate 283
Nr. total computere0
Total venituri (mii lei)24,84
Cheltuieli curente din finanţare bugetară23,25
Cheltuieli curente din venituri proprii0
Cheltuieli curente din alte venituri(sponsorizări,donaţii)1,59
Cheltuieli de capital0
Total utilizatori înscrişi 2005-2009600
Utilizatori activi(2009)520
Tranzacţii de împrumut4567
Nr. vizite la bibliotecă(frecvenţa)2670
Populaţia7003

Monografia localităţii

Brăzdata de apele Egherului, comuna si satele componente se afla intr-o zona de câmpie, are suprafaţă de 122 km?, si o populaţie de 7004 locuitori (recensământul din anul 2002). Alături de Livada, care este si unitatea administrativ - teritoriala, menţiunea documentara datează din anul 1270, satele componente sint: Adrian (a. 1262). Dumbrava (a. 1913) si Livada Mica (a. 1331). In ciuda relativei aparitii tirzii in documente, descoperirile arheologice atesta in zona prezenta comunităţilor omenesti inca din epoca pietrei. Astfel, făcând referire la vestigiile antice de la Livada, in monografia aparuta in 1910, A. Vende, Szatmar vermegye skora, Szatmar vermegye, se menţionează ca "aşezarea era locuita inca din epoca pietrei si cea urmatoare, a bronzului". Din localitatea Dumbrava, pe o terasa mijlocie a Văii Racta, la iesirea din sat spre Medies, s-au găsit fragmente de vase din perioada de trecere de la epoca pietrei la epoca metalelor. De la Adrian provine un topor de cupru (arama) iar pe malul sting al riului Tur, la nord-est de sat s-au descoperit doua aşezări din epoca tracica, cultura Suciu de Sus (a doua jumătate a mileniului II î.d. H.). De la Livada, provin mai multe obiecte de bronz din aceeaşi perioada (1894, pe malul Egherului s-au găsit topoare de lupta cu disc si spin, alte descoperiri au fost făcute la începutul secolului al XX-lea). In 1959, in localitate s-a găsit o splendida spada din bronz, cu o bogata ornamentatie, care mai mult ca sigur a aparţinut unei capetenii tribale. In anul 1975, in partea de hotar "Togoul lui Pechy", la un kilometru, vest de localitate, in dreapta soselei Satu Mare - Livada, au fost cercetate peste 20 de locuinte din sec VIII-IX, perioada cind in liniile sale esentiale, procesul de formare a poporului si limbii române era incheiat. La începuturile evului mediu zona a făcut parte din voievodatul (ducat), condus de Menumorut.
Dupa 1200, cind are loc organizarea comitatului Satu Mare, perimetrul actualei comune va face parte din comitatul Sătmarului - sub c onducerea voievozilor români din familia Dragasestilor de Maramures. Odata cu intensificarea exploatarii in perioada medievala, din partea stapinilor de pământuri, se va ajunge la ridicarea ţărănimii la lupta, mai dintii formele cele mai simple, respectiv plecarile de pe mosii - fuga, si pina la rascoale. Asa este miscarea din anul 1380, cind peste 2000 de tarani - români si maghiari - din aproximativ 20 de sate din jurul oraşului Satu Mare se răscoală. La 1437, au existat in zona forme locale ale marii ridicari de la Bobilna. In fruntea rasculatilor s-au aflat judele satesc Martin si mestesugarul Valentin. In timpul războiului taranesc din 1514, condus de Gheorghe Doja, in partile Sătmarene românii si maghiarii, sub conducerea lui Laurentiu Meszaros au ocupat mai multe orase si tirguri din Satu Mare si Bihor. Probabil ca printre acestea sa se fi numărat si Livada, care dupa 1400 devine tirg (loc de vama). Se mai pastreaza si doua sigilii de la 1812 si 1865. Alte sigilii care se mai pastreaza, de aceasta data satesti (Livada - 1723 si Livada Noua - 1821), mai exista si cele ale cultelor, greco-catolic, romano-catolic si reformat: Livada, Adrian si Livada Noua. Printre monumente, menţionăm: Biserica Ucrainiana Acoperamintul Macii Domnului - 1700, precum si castelul din centrul comunei, recladit la 1760, dar dupa incendiul din 1823, imobilul rămâne numai cu un etaj.
In toamna anului 1918, lupta pentru Unire se intensifica. Se vor forma Consiliile Naţionale Române locale si Gărzile Naţionale, care au preluat administratia comunelor, plasilor si oraselor. Acolo unde alături de români, convietuiau maghiarii si germanii, acestea aveau in componenţa lor si reprezentati ai acestor naţionalitati Livada se număra printre aceste localităţi. Toamna anului 1944 (octombrie) va duce la eliberarea zonei de sub ocupatia horthysto - fascista si impli-cit anularea nedreptului Diktat de la Viena.

Monografie întocmită de istoricul Gheorghe Lazin

Website counter

Ultima actualizare : 14.10.2010