Biblioteca Judeţeană Satu Mare marchează Ziua Mondială a Teatrului

Afis eveniment

  27 martie 2018

Biblioteca Judeţeană Satu Mare în parteneriat cu Teatrul de Nord Satu Mare, Liceul Tehnologic "George Bariţiu" din Livada şi Liceul Teologic Ortodox "Nicolae Steinhardt" Satu Mare organizează marţi, 27 martie, cu începere de la ora 11, o serie de activităţi menite să marcheze Ziua Mondială a Teatrului.
Prima activitate se va desfăşura în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", şi va consta într-o pledoarie pentru arta teatrală, avându-l ca invitat pe Radu Botar, actor la Teatrul de Nord Satu Mare, urmată de un teatru-atelier de comedie, care îi va avea ca protagonişti pe elevi ai Liceului Tehnologic "George Bariţiu" din Livada. Ei vor juca în faţa unui public exigent, asigurat de colegii lor din clasa a X-a C de la Liceul Teologic Ortodox "Nicolae Steinhardt".
Agenda zilei va continua cu un grupul de lectură, programat să se desfăşoare la ora 1215, în Sala Multimedia, activitate ce le va oferi elevilor de la "Steinhardt", coordonaţi de prof. de limba şi literatura română Ioana Leiti, să selecteze apoi să prezinte o carte într-o manieră atractivă, astfel încât lectura să devină una dintre preocupările lor cotidiene. La final, toţi participanţii vor face turul bibliotecii şi vor afla informaţii menite să le dezvăluie modalitatea de obţinere a permisului de intrare dar şi despre facilităţile şi serviciile pe care le oferă biblioteca publică.
Ziua Mondială a Teatrului se aniversează la 27 martie. Iniţiată pentru prima dată la Viena, în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru. Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.
Teatrul ca gen de artă autonom există de peste 25 de veacuri. În secolul al V-lea î.Hr., grecii l-au creat ca atare şi l-au ridicat pe o înaltă treaptă de demnitate, făcându-l să vorbească despre om, despre problemele şi năzuinţele lui.
Teatrul - ca o formă specifică de cunoaştere şi reprezentare artistică a vieţii - este o artă complexă, compoziţiei fenomenului teatral fiindu-i indispensabile patru elemente fundamentale: textul, actorul, scena şi publicul.
În 2010, remarcabila actriţă britanică de teatru, film şi televiziune Judi Dench afirma:"Ziua Mondială a Teatrului este un prilej de sărbătorire a Teatrului în nenumăratele sale forme. Teatrul este o sursă de divertisment şi inspiraţie care are puterea de a uni diversele culturi şi popoare din întreaga lume. Dar el este mai mult decât atât, pentru că poate educa şi informa. Teatrul ne poate face să zâmbim şi să plângem, dar ar trebui să ne facă şi să gândim sau să analizăm. Teatrul este o muncă de echipă. Cei care se văd sunt actorii, însă există şi nişte oameni extraordinari care nu sunt vizibili. Aceşti specialişti sunt la fel de importanţi ca actorii, deoarece diferitele lor capacităţi sunt cele care fac posibilă producţia teatrală. De aceea, orice bucurie sau succes trebuie împărţite cu ei. Din multe puncte de vedere, fiecare zi ar trebui considerată o zi a teatrului, fiindcă avem datoria de a purta mai departe tradiţia divertismentului, de a educa şi de a lumina publicul, fără de care noi nu am exista."


Ultima actualizare :14.03.2018

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti