CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Proiectul cultural "Confesiunile cărturarului"
îl aduce în centrul atenţiei pe actorul Sorin Oros

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Cenaclul "Cronograf" şi Asociaţia Scriitorilor de Nord Vest, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, vă invită la o nouă întâlnire, organizată în cadrul proiectului cultural ,,Confesiunile cărturarului". Evenimentul se va derula vineri, 30 iunie 2017, cu începere de la ora 13, în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Ideea organizatorilor este aceea de a prezenta publicului, în ultima zi de vineri a fiecărei luni calendaristice, un scriitor sătmărean. La cea de-a patra întâlnire cu cititorii va fi prezent actorul Sorin Oros.
Sorin Oros s-a născut la 1 decembrie 1967, în Cluj Napoca, urmează cursurile Liceului de filologie-istorie "Ady-Şincai" Cluj Napoca, urmate de studiile universitare, absolvite în cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai " Cluj Napoca , specializarea Arta Actorului, clasa prof. Marius Bodochi .
Este actor al Teatrului de Nord Satu Mare şi Preşedintele asociaţiei culturale TransFestSilvania Theatrum din 2005 pînă în prezent. A fost Manager General - Director la Teatrul de Nord Satu Mare în perioada 2013-2014.
A jucat în peste 70 de roluri de teatru, 5 filme şi spoturi publicitare, peste 17 piese regizate atât în cadrul Asociaţiei culturale Transfestsilvania Theatrum cât şi la Teatrul de Nord Satu Mare.
Premii de interpretare:
- pentru spectacolul "Jucătorul" de F.M.dostoievski, regia Sorin Oros, premiul de interpretare masculină la "Festivalul Saltimbancilor" Timişoara 2001
- pentru spectacolul "Despre efectul daunator al tutunului" de A.P.Cehov, regia Sorin Oros, nominalizare la "Gala Tânărului Actor" Mangalia 2000
- pentru spectacolul Carol de S. Mrozek, regia Carol Erdos, nominalizare la "Gala Tânărului Actor" Costineşti 1999
Activitatea literară:
" Teatru (dramaturgie) - martie 2007
" Pamflete - vol 1 şi 2 - martie 2007
" Teatru - 9 piese noi (dramaturgie) - ianuarie 2015, volum care a luat Premiul Ligii Scriitorilor - Filiala Cluj - pentru Cartea de Teatru şi Premiul pentru Cartea de Teatru - Anul editorial sătmărean

"Îmi place teatrul la nebunie! Nu ştiu dacă aş fi făcut altceva cu aceeaşi pasiune devoratoare cu care fac teatru. Probabil că nu!"
"Îmi place teatrul, în continuare! Oricât de încărcat mi-a fost programul, nu m-am plâns niciodată, n-am simţit oboseala şi chinul. A fost ca o joacă, dar o joacă a oamenilor mari. Atunci când faci ceea ce-ţi place nu mai contează oboseala, stresul, nervii, foamea sau alte asemenea chestiuni... absolut umane."
Sorin Oros

Ultima actualizare : 29.06.2017