CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Activităţile atelierului de lectură "O oră de poveste...", vor fi reluate la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Satu Mare, organizează în perioada 24 octombrie - 19decembrie, în fiecare zi de marţi, în intervalul orar 13- 14, o nouă serie de activităţidestinate copiilor în cadrul atelierului de lectură intitulat "O oră de poveste...".
Pornind de la o problemă identificată la nivelul comunităţii sătmărene şi anume aceea că, în ultimii ani, numărul cititorilor care împrumută cărţi de la bibliotecă este reprezentat printr-o linie descendentă, Biblioteca Judeţeană Satu Mare a derulat în perioada7 februarie - 15 iunie, proiectul "O oră de poveste...", destinat copiilor din învăţământul preşcolar şi primar. Organizat la iniţiativa bibliotecarilor-formatori Raluca Istrate şi Bianca Ciceo, proiectul a reunit, prin cele 17 întâlniri cu micii cititori, 543 de participanţi.
Cunoscute fiind beneficiile lecturii, acest proiect a reprezentat pentru bibliotecarii sătmăreni un bun prilej de a se alătura cadrelor didactice şi părinţilor în demersul lor de a încuraja lectura în rândul copiilor, de a promova colecţiile de care dispune şi serviciile pe care le furnizează, de a atrage noi membri în marea şi frumoasa familie a oamenilor care citesc, dovedind, şi în acest mod, rolul bibliotecii publice, de instituţie furnizoare de servicii culturale, de informare, învăţare şi recreere, pusă în slujba comunităţii pe care o deserveşte.
Rezultatul major al demersurilor iniţiate de Biblioteca Judeţeană Satu Mare prin organizarea de proiecte şi activităţi precum "O oră de poveste...", "BiblioVacanţa", "Maratonul poveştilor" sau "Ziua Internaţională a Cititului Împreună" este creşterea semnificativă a numărului de cititori care frecventează biblioteca. Astfel, în perioada 1 ianuarie - 30septembrie 2017, în evidenţele Bibliotecii Judeţene Satu Mare au fost adăugaţi 1.383 de utilizatori noi înscrişi (cu 516 mai mulţi în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent), dintre care 722 sunt elevi (cu 260 mai mulţi faţă de perioada similară din 2016), iar 416 au vârsta sub 14 ani (cu 213 mai mulţi decât în 2016), aceştia din urmă reprezentând publicul-ţintă pentru acest gen de programe şi activităţi. Şi numărul vizitelor la bibliotecă a înregistrat o creştere semnificativă, cu 3.506, iar numărul publicaţiilor pentru copii împrumutate a crescut cu 2.850.
Şi de această dată, cele mai frumoase poveşti îşi aşteaptă cititorii la bibliotecă. Noua ediţie a atelierului"O oră de poveste…"va oferi copiilor posibilitatea de a se întâlni cu cele mai frumoase cărţi de poveşti, cu eroii pe care îi admiră, de a descoperi noi poveşti şi eroi. Totodată, la bibliotecă vor avea ocazia să interacţioneze cu alţi copii.
În cadrul atelierului se vor derula diverse activităţi interactive, sub formă de jocuri şi exerciţii, menite să le stimuleze participanţilor creativitatea, să le antreneze imaginaţia şi să le aducă magia din poveşti în preocupările cotidiene.
"Cititorii nu se nasc, ei se formează încă din copilărie. Începutul e foarte important şi noi ne dorim să dezvoltăm în preocupările zilnice ale celor mici obiceiul de a citi, alăturându-ne părinţilor, bunicilor sau fraţilor care le citesc cu drag celor mici. Pentru un început bun, trebuie să ai cele mai frumoase cărţi pe care să le poţi citi, iarBiblioteca Judeţeană Satu Mare le pune cu drag la dispoziţie celor interesaţi. Specialiştii susţin că lectura de plăcere este unul din factorii principali care influenţează rezultatele şcolare, iar noi dorim să oferim accesul la carte şi şansa unui viitor mai bun tuturor copiilor din comunitatea noastră.", a declarat Raluca Istrate, iniţiatoarea atelierului.
Activităţile atelierului se vor desfăşura în Sala Multimedia, situată la etajul clădirii. Bibliotecarii sătmăreni îi invită pe toţi preşcolarii şi elevii din ciclul primar, participarea fiind gratuită.
"Dacă vreţi să creşteţi copii inteligenţi, citiţi-le poveşti. Dacă vreţi să creşteţi copii şi mai inteligenţi, citiţi-le şi mai multe poveşti.", spunea Albert Einstein.

Ultima actualizare : 19.10.2017