CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Consiliul Judeţean Satu Mare
Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Au inaugurat miercuri, 10 august 2011, în prezenţa membrilor familiei istoricului literar, la sediul Bibliotecii Judeţene Satu Mare

ATELIERUL MEMORIAL

Nae Antonescu (1921 - 2008)
O viaţă dedicată revuisticii româneşti

Imagini de la prezentarea realizată cu ocazia inaugurării


Deschiderea festivă a fost făcută în prezenţa unor şefi de instituţii, oameni de cultură, a soţiei marelui cărturar, Reghina Antonescu, a fiicei Monica şi a nepotului Tudor.
La eveniment au participat vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor şi Adrian Ştef, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural a judeţului Satu Mare, George Vulturescu, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta dar şi numeroşi oameni de cultură din întreg judeţul.Discursul directorului bibliotecii, ec. Ioan-Mircea Ardelean :
Doamnelor şi domnilor,
Aş dori să încep cuvântul meu prin a-i saluta pe membrii familiei cărturarului Nae Antonescu, oficialităţile judeţului, precum şi pe d-voastră, cei care ne onoraţi cu prezenţa.
De asemenea, doresc să vă mulţumesc pentru faptul că aţi venit alături de noi să omagiem astăzi personalitatea unui om care ne-a fost atât de drag tuturor.
Însemnătatea personalităţii lui Nae Antonescu în cadrul culturii sătmărene şi româneşti, aş îndrăzni să spun, nu cred că mai trebuie subliniată. Aflând că biblioteca sa ar putea fi achiziţionată, după ce m-am consultat cu specialişti din instituţia noastră, dar şi cu personalităţi contemporane din viaţa culturală sătmăreană, am considerat oportună includerea fondului de documente rămase de la ilustrul cărturar în colecţiile Bibliotecii Judeţene.
Bogatul fond achiziţionat de către instituţia noastră conţine documente literare şi istorice din secolele XIX-XX, constând atât din cărţi (mai cu seamă din următoarele domenii: istorie literară, revuistică, literatură română, literatură străină, istorie locală, istorie), manuscrise, periodice, portrete ale unor valoroşi oameni de cultură, corespondenţă, pagini memorialistice aparţinând cărturarului.
Încă de la achiziţionare am prefigurat realizarea unui Atelier Memorial "Nae Antonescu". În final, dorim ca această sală să fie consacrată ca un loc în care îşi vor desăvârşi cunoştinţele viitorii specialişti în istoria literaturii şi în revuistică, dar nu numai, pentru că biblioteca ilustrului cărturar conţine şi volume din alte domenii ale cunoaşterii.
O altă menire a acestui Atelier Memorial dorim să fie aceea de a servi drept exemplu pentru toţi cei care vor dori să se adape de la nesecatele izvoare ale culturii. În spatele reuşitei unui autentic om de cultură stă întotdeauna o bibliotecă bogată şi bine organizată. Tinerii care vor călca pragul acestui lăcaş, cu siguranţă vor rămâne impresionaţi de interior. Biblioteca lui Nae Antonescu este exemplară, cum exemplare i-au fost şi viaţa şi opera.
Istoricului literar care a scris despre unii "scriitori uitaţi" truda i-a fost răsplătită prin faptul că urmaşii săi, şi noi deopotrivă, nu l-am lăsat în uitare. Evenimentul ce se derulează astăzi, atribuirea Bibliotecii Comunale Terebeşti numele "Nae Antonescu" dovedesc cu prisosinţă acest lucru.
Manager,
ec. Ioan-Mircea Ardelean
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a lăudat iniţiativa Bibliotecii Judeţene de a inaugura acest atelier, a felicitat conducerea acestei instituţii pentru activitatea prestată în condiţiile actuale şi a lăudat gestul familiei lui Nae Antonescu de a ceda fondul de carte Bibliotecii Judeţene. De asemenea, a mai adăugat că Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene va fi deschisă în preajma începutului de an şcolar.
La rândul său, vicepreşedintele Mircea Govor consideră că achiziţionarea fondului de carte “Nae Antonescu” este o mare realizare pentru Biblioteca Judeţeană. “Oficial, a fost demarată licitaţia pentru construirea unei noi Biblioteci Judeţene, care va fi amplasată în spatele Hotelului Aurora şi sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să avem o casă nouă pentru Bibliotecă. Consider că alegerea lui Ioan Mircea Ardelean ca manager al acestei instituţii a fost o decizie foarte bună, lucru dovedit şi de activitatea acestuia”, a mai spus Mircea Govor.În continuarea manifestării, bibliotecarul Viorel Câmpean a prezentat viaţa şi activitatea lui Nae Antonescu.Cei prezenţi au avut parte şi de o surpriză: vocea lui Nae Antonescu înregistrată pe bandă.Prezentare realizată de Viorel Câmpean

Website counter

Ultima actualizare : 15.09.2011