CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Participare a reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene Satu Mare
la simpozionul “Redescoperirea tradiţiei în Ţara Oaşului”

Editura Dacia XXI, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare din Satu Mare, Primăria oraşului Negreşti Oaş şi Casa de Cultură din acelaşi oraş, Muzeul Ţării Oaşului, marţi, 11 octombrie 2011, la ora 13:30, a prezentat cartea renumitului folclorist Ion Muşlea – "Cercetări etnologie în Ţara Oaşului şi La minerii din nordul Transilvaniei". Aceasta a fost prezentată de Viorel Rogoz, profesor universitar, Nicolae Bura, primarul oraşului Negreşti Oaş, Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene, Felician Pop, directorul Centrului Creaţiei Populare, Natalia Lazăr, directoarea Casei de Cultura, Remus Vârnav, directorul Muzeului Ţării Oaşului, Viorel Câmpean, Ştefan Haiduc, etc.

Discursul d-lui Ioan Mircea Ardelean, Directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, cu ocazia acestui eveniment


Doamnelor şi domnilor,
Sunt onorat întotdeauna când mi se oferă fericitul prilej de a asista la lansarea unei cărţi. Când se reeditează un titlu celebru, bucuria noastră, a tuturor, este cu atât mai mare. Ne aflăm azi în această frumoasă ipostază. Nu poate fi mai mare bucurie pentru managerul unui instituţii care gestionează în judeţ cartea, acest neegalat bun cultural, decât să fie părtaş la o lansare a unei cărţi despre o zonă mirifică precum Ţara Oaşului, scrisă de un erudit cercetător, Ion Muşlea, care însă şi-a început activitatea ca bibliotecar la citadela cărţii clujene, Biblioteca Centrală Universitară, astăzi "Lucian Blaga".
Şi, pentru că am amintit de bibliotecă, bibliotecari, chiar şi de numele poetului "mut ca o lebădă", vă voi prezenta o imagine în care sunt alăturaţi doi dintre numeroşii oameni de seamă ai culturii române care, la începutul ori la apusul carierei lor, au îmbrăţişat nobila misiune de bibliotecar: Lucian Blaga şi Ion Muşlea.


Nu voi căuta să intru pe terenul etnologilor. Nu pot însă să nu salut apariţia acestui vestit titlu aparţinând lui Ion Muşlea, o cercetare care, în bună măsură a descoperit folcloristicii şi culturii române un ţinut minunat, dar atât de puţin cunoscut la vremea respectivă. După părerea mea, această reuşită iniţiativă a editurii Dacia xxi, pe lângă meritul de restitui patrimoniului cultural judeţean şi naţional o capodoperă, va avea darul să aducă un imbold în anii care vin, pentru cercetarea mai aprofundată a nesecatului izvor folcloristic care a fost, este şi va fi Ţara Oaşului.

D I R E C T O R
Ec. Ioan Mircea Ardelean

Website counter

Ultima actualizare : 12.10.2011