CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Debut editorial: Iiris-Adina Morar, "Cu lumea într-o gară",
la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Editura Citadela invită publicul sătmărean la o nouă lansare de carte. De această dată va fi adus în centrul atenţiei volumul de versuri "Cu lumea într-o gară", reprezentând debutul editorial al tinerei poete Iris-Adina Morar, sătmăreancă de origine, apărut de curând la Editura Citadela.
Evenimentul se va derula în prezenţa autoarei, marţi, 21 noiembrie, cu începere de la ora 15, la Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare şi va beneficia de prezentarea scriitorilor sătmăreni Ana Vacarciuc, George Vulturescu şi Aurel Pop. Momentele poetice vor fi completate cu acordurile muzicii pop-rock, în interpretarea trupei Cantellion. Moderatoarea evenimentului va fi Lacrima Istrăuan, managerul instituţiei-gazdă.
Volumul cuprinde peste 100 de poezii şi este prefaţat de prozatorul, poetul şi criticul literar Lucian Gruia, care mărturiseşte că este martorul unui debut "promiţător": "Deşi se află la debutul în volum, Iris-Adina Morar scrie o poezie modernă, captivantă, în care eul se manifestă dictatorial. Întreaga poezie este străbătută de personalitatea puternică a autoarei. […] Stilul este limpede, direct, confesiv. Poezia te acaparează prin sinceritate şi dezinvoltura cu care îşi devoalează sentimentele."
La eveniment sunt invitaţi să participe reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene, oameni de cultură, scriitori şi jurnalişti, managerii şi directorii instituţiilor de cultură, prietenii, colaboratorii, foştii dascăli şi colegi ai poetei, precum şi publicul sătmărean pasionat de literatură şi muzică.


Scurtă schiţă biografică:
Iris-Adina Morar s-a născut la 19 octombrie 1992 în municipiul Satu Mare. În 2011 a promovat studiile liceale la Colegiul Naţional "Ioan Slavici", după care a urmat studiile Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, specializarea fizică medicală.
În 2016 a absolvit primul master în "Biofizică şi fizică medicală", tot la Babeş-Bolyai, urmat de un altul, "Optimizarea explorărilor imagistice, secţionale, morfologice şi funcţionale", din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca, Facultatea de medicină generală.
În prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Institutului de Cercetare în Medicină IMOGEN, Cluj-Napoca, ca fizician medical.
În paralel cu activitatea ştiinţifică pe tărâmul profesiei, a desfăşurat o bogată activitate în calitate de realizator de emisiuni TV. Alături de partenerul său, Ionuţ Cătălin Moraru, formează, în 2016, trupa pop-rock "Cantellion". Anul 2017 le-a adus oportunitatea participării la festivalurile de profil "Baladele Dunarii"din Galaţi şi "Folk'n'Iaşi", unde au cucerit prima treaptă a podiumului.
A mai participat la numeroase festivaluri muzicale şi literare din ţară, obţinând numeroase premii (Costineşti, Piatra-Neamţ, Satu Mare, Cluj-Napoca etc.), a publicat versuri şi eseuri în reviste literare locale şi din ţară.

Website counter

Ultima actualizare : 16.11.2017