Bine aţi venit pe site-ul
Bibliotecii Judeţene Satu Mare !

Director

  Biblioteca - Poarta deschisă spre Cunoaştere

Biblioteca Judeţeană Satu Mare este una dintre cele mai vechi instituţii de cultură din urbea noastră, făcându-şi simţită prezenţa, de-a lungul deceniilor, în viaţa comunităţii locale şi judeţene.
Asemenea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, a cărui zi se prăznuieşte pe 23 aprilie, odată cu Ziua Bibliotecarului din România, şi biblioteca noastră a biruit în lupta cu timpul, şi îşi dă, zi de zi, întâlnirea cu publicul, asumându-şi realizările, bucuriile dar şi insatisfacţiile inerente dar care, acum, sunt parcă mai puţin dureroase.
Istoria instituţiei noastre se compune din capitole de cele mai multe ori zbuciumate...Dacă biblioteca a fost pentru unii paradis iar pentru alţii infern, dacă unii au perceput-o ca pe un tezaur al spiritualităţii, ca pe o comoară de frumuseţe şi înţelepciune iar alţii ca pe o acumulare de cărţi, fără valoare şi inutilă, Biblioteca Judeţeană Satu Mare va rămâne o "Poartă deschisă spre Cunoaştere". Dacă în urmă cu mai puţin de două decenii a fost denumită "Cenuşăreasa culturii sătmărene", acum publicul o percepe ca fiind cel mai important centru de informare şi documentare, locul în care, zi de zi, se întâmplă ceva frumos.
Nu putem să ne imaginăm viitorul fără bibliotecile care vor dăinui şi nici fără bibliotecari, creatorii acestora. Ei sunt cei care au puterea de a călăuzi paşii omenirii prin labirintul cu cărţi şi informaţii. Dintr-o definiţie tradiţionalistă a bibliotecarului deducem cu uşurinţă faptul că el determină conţinutul de publicaţii ale unei biblioteci, el orânduieşte informaţiile, el dă înfăţişarea bibliotecii, având posibilitatea să creeze o atmosferă plăcută şi necesară atragerii spre lectură, în funcţie de experienţa, de personalitatea şi de pregătirea sa profesională. În alt plan, bibliotecarul modern a încetat să mai fie un solitar închis între pereţii căptuşiţi cu rafturi de cărţi pentru a deveni o persoană publică ce se adresează nemijlocit societăţii. Ideile de modernizare a funcţiilor şi atribuţiilor sale îl plasează în centrul unor activităţi de mare actualitate: informare, cercetare, educaţie şi recreere.
Introducerea noilor tehnologii în biblioteci, invazia bazelor de date documentare al căror număr este din ce în ce mai important, sunt doar doua exemple în sprijinul ideii că bibliotecarii bine pregătiţi profesional au curajul să se redefinească, să fie arhitecţii propriei lor profesii. Din mânuitori de cărţi ei au ajuns manageri de informaţii; ei au puterea de a transforma bibliotecile din unele pasive în biblioteci mediatoare între oceanul de informaţii şi publicul larg.
Şi Biblioteca Judeţeană Satu Mare a acceptat provocările modernizării şi s-a adaptat noilor tehnologii, obligată de explozia informaţională din ultimele decenii, de apariţia unor noi media şi mai ales de posibilităţile inedite de comunicare, precum Internetul. Am dezvoltat serviciile tradiţionale şi am creat servicii noi, motivate de cererile beneficiarilor. Toate acestea au făcut ca biblioteca şi bibliotecarul să se regăsească printre cele mai importante priorităţi ale Consiliului Judeţean Satu Mare.
Vă invit, cu mare drag, să treceţi pragul instituţiei nostre, cu inima deschsă şi cu spiritul atent, ca să-i simţiţi pulsul. În spatele murmurului sfios al colecţiilor veţi descoperi comori nebănuite; în spaţiile deschise serviciilor pentru public, dar şi în birourile destinate operaţiunilor tehnice de achiziţie, prelucrare şi evidenţă, îi veţi descoperi pe specialiştii care sunt motivaţi să-şi orienteze dăruirea şi priceperea către un singur scop, acela de a servi interesele de informare, studiu, educaţie, lectură şi recreere ale comunităţii pe care o deservesc.
Puteţi simţi pulsul bibliotecii, călătorind prin lumea virtuală, accesând prezenta pagină web. Încercăm să vă ţinem la curent cu toate evenimentele pe care le organizăm, tocmai pentru a fi informaţi în timp real şi pentru a vă oferi posibilitatea de a participa la toate proiectele şi activităţile întreprinse de noi. De asemenea, vă încurajez să consultaţi catalogul electronic pe care vi-l oferim pentru a şti, spre exemplu, disponibilitatea unui anumit document de bibliotecă, la un moment dat.
V-am simţit aprope de noi, atât în momente dificile, cât şi în momente de sărbătoare şi mare bucurie iar pentru această dovadă de fidelitate, vă mulţumim! Dumneavoastră, cititorii şi utilizatorii serviciilor de bibliotecă sunteţi cei mai sinceri ambasadori ai noştri atunci când transmiteţi mai departe, decidenţilor şi generaţiilor viitoare, mesajul că biblioteca este importantă, că societatea noastră are atâta nevoie de cărţi, de bilioteci şi de bibliotecari.
Lacrima Camelia Istrăuan, director


Ultima actualizare : 07.03.2018

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti