Eveniment editorial la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Afis eveniment

  7 noiembrie 2019

Biblioteca Judeţeană Satu Mare organizează joi, 7 noiembrie 2019, cu începere de la ora 16, evenimentul de lansare a volumului de versuri "Emoţie şi...amuzament", apărut de curând sub semnătura autoarei Maria-Genica Letai, la Editura Eco Print din Satu Mare.
Evenimentul se va derula în găzduirea Sălii de lectură "Gheorghe Bulgăr", în prezenţa autoarei, avându-i alături pe prietenii şi colaboratorii domniei sale. Volumul de versuri adus în atenţia publicului sătmărean va fi prezentat de către profesoarele Rodica Olar, Maria Rus, Florica Balotă şi Livia Haidu, completate de către reputatul om de cultură, gazetar şi om de televiziune, prof. Teodor Curpaş, precum şi de către apreciaţii scriitori sătmăreni Mihai Sas şi Cornel Burcea.
Momentele artistice vor fi asigurate de către cantautoarea Georgeta Govor, interpreta de muzică populară Angela Muntean, prof. Ciprian Chiovari, prof. Ioan Raţiu şi un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială "Ion Creangă" din municipiul Satu Mare.
La eveniment sunt invitaţi să participe manageri şi directori de instituţii, scriitori, oameni de cultură, preofesori şi elevi, jurnalişti, colegi şi colaboratori ai autoarei Maria-Genica Letai şi toţi cei care iubesc literatura şi susţin actul cultural.

Scurtă schiţă biografică:
Maria-Genica Letai s-a născut în localitatea Pişcari, comuna Terebeşti, la data de 4 septembrie 1947, fiica lui Ştefan şi a Malvinei.
Cursurile elementare (ciclul primar şi gimnazial) le-a parcurs la şcoala din satul natal, după care a urmat cursurile liceale la Carei. Studiile superioare le-a absolvit la Institutul Pedagogic de trei ani din Baia Mare.
Şi-a început activitatea profesională în anul 1969, la şcoala din satul natal, unde a predat limba şi literarura română timp de patru ani, până în 1973.
S-a căsătorit la vârsta de 25 de ani. Urmându-şi soţul, s-a transferat la şcoala din localitatea Mălin din judeţul Suceava. După şapte ani s-a întors pe meleagurile natale, unde şi-a continuat activitatea didactică predând limba şi literatura română la diferite şcoli din municipiu.
Primul an de după Revoluţia din 1989 a găsit-o la Şcoala Generală Nr. 4 din Satu Mare, unde a predat timp de un an, iar de aici s-a transferat la Şcoala Generală "Ion Creangă", unde a activat 15 ani.
În anul 2005 s-a retras din activitatea profesională, prin pensionare, lăsând locul de la catedră mai tinerilor săi colegi.
A colaborat cu Cenaclul Cronograf, Clubul creatorilor Afirmarea, Asociaţia Pensionarilor "Unirea" şi Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor din Satu Mare.
Pe plan literar a mai colaborat la revistele "Eroii neamului" şi "Mărturii culturale", unde a publicat o parte din poeziile cuprinse în volumul de autor "Zbor în amurg".
Este o doamnă credincioasă, frecventează Biserica romano-catolică "Calvaria", unde activează în cadrul corului bisericesc.
Prezenţă activă la evenimentele literare şi culturare ale urbei, a găsit imboldul şi resursele necesare pentru a publica primul său volum de versuri, "Zbor în amurg", apărut în anul 2017, la Editura Eco Print Satu Mare.


Ultima actualizare : 05.11.2019

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti