Dublă lansare de carte
la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Afis eveniment

  11 ianuarie 2019

Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Editura Citadela organizează vineri, 11 ianuarie, cu începere de la ora 15, în Sala multimedia, un dublu eveniment editorial. Este vorba despre lucrarea antologică "Elemente de geografie fizică în texte", semnată de prof. Lia-Florica Koka, şi volumul autobiografic "Mărturii biobliografice", semnat de prof. Carol C. Koka. Ambele volume au văzut lumina tiparului la Editura Citadela în anul 2018.
Evenimentul se va derula în prezenţa celor doi autori, iar cărţile aduse în atenţia publicului sătmărean vor beneficia de exegeza unor avizaţi oameni de cultură şi profesori sătmăreni precum Danciu Zamfir, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Satu Mare, poetul George Vulturescu, scriitorul Felician Pop, gazetarul Voicu D. Rusu, prof. drd. Mareş Corneliu, istoricul şi cercetătorul Viorel Câmpean şi Aurel Pop, directorul Editurii Citadela. Manifestarea va fi presărată cu momente de muzică folk în interpretarea cantautoarei Georgeta Govor.
Volumul antologic "Elemente de geografie fizică în texte" conţine 50 de lecturi geografice, selectate dintr-o vastă bibliografie, urmate de un dicţionar de termeni geografici care oferă explicaţii pentru 250 de termeni. După cum însăşi autoarea mărturiseşte, "lucrarea se adresează în primul rând tinerilor care au ca obiect de studiu geografia dar şi tuturor acelora care manifestă interes în acest dimeniu. (...) Textele propuse pot să contribuie la aprofundarea cunoştinţelor dobândite la lecţii, pot să ajute la înţelegerea mai bună a fenomenelor caracteristice fiecărei geosfere. (...) Sperăm ca prin modesta noastră contribuţie, geografia va fi percepută tot mai mult ca o disciplină atractivă şi utilă."
"Mărturii biobibliografice" este a zecea carte a autorului Carol C. Koka şi este apreciată ca fiind drept o "carte-document, deoarece autorul, ajuns la o frumoasă vârstă, vine dintr-o lume care pentru generaţiile de acum nu mai există." Autorul "a fost martor al mai multor descoperiri şi evenimente din secolul trecut care pentru generaţiile de acum sunt banalităţi: emoţia primului televizor din anii ?50, decolarea primei nave spaţiale, întregul şir de transformări tehnice în multe domenii. Cartea este scrisă riguros şi rece, nu e literatură, ci este concepută sub forma unui reportaj perfect. (...) Mai mult ca sigur că (autorul) avea această carte pregătită de foarte mult timp, sub forma notiţelor de jurnal.", mărturiseşte Elena-Ioana Koka, mezina autorului, în cuvântul introductiv al lucrării.
Autorii şi organizatorii le lanseasă tuturor sătmărenilor invitaţia de a se alătura evenimentului şi de a petrece o după-amiază frumoasă în compania cărţilor şi a muzicii folk.

Scurte schiţe biografice
Lia-Florica Koka, născută Nicoară, a văzut lumina zilei la Satu Mare, în data de 15 aprilie 1949. A absolvit Liceul "Mihai Eminescu" din Satu Mare. În anul 1972 a absolvit Facultatea de Biologie-Geografie în cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. A urmat cursurile postuniversitare la Academia de Ştiinţe Politice şi Administrative Bucureşti pe care le-a absolvit în anul 1977.
În perioada 1973-1983 a fost Preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, profesor metodist şi membru în conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, director de studii la Liceul "Unio" Satu Mare. Între 1983-1985 a fost vicepreşedintele Societăţii de Geografie din România, Filiala Satu Mare.
A obţinut gradul didactic I şi a predat la mai multe instituţii de învăţământ din municipiul Satu Mare: Şcoala Gimnazială Nr. 3, Şcoala Gimnazială Nr. 7, Liceul "Unio" şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu". A colaborat la "Şcoala Sătmăreană", "Echinocţiu", "Terra", "Actualitatea Sătmăreană". Este autoare de manuale auxiliare şcolare.
În anul 1978 a obţinut titlul de "Profesor evidenţiat", iar în 2004 a fost decorată de Preşedintele României cu Medalia "Meritul pentru învăţământ".
Carol C. Koka s-a născut la 1 ianuarie 1949, în Satu Mare. A absolvit în 1967 Liceul "Mihai Eminescu", iar în 1974 Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. În acelaşi an, a absolvit şi cursurile Seminarului Pedagogic Universitar.
A activat ca profesor de istorie la mai multe unităţi de învăţământ din municipiul şi judeţul Satu Mare: Liceul Agro-Industrial din Livada, Liceul Economic, Liceul Nr. 7 de Alimentaţie Publică, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini Unio şi Şcolile Generale "Grigore Moisil", nr. 3 şi nr. 5 din Satu Mare.
A debutat în presă la "Cronica sătmăreană", în anul 1985. A fondat şi a editat timp de nouă ani revista şcolară "Echinocţiu" (2001-2009). Face parte din colectivul redacţional al revistei "Mărturii culturale" şi colaborează cu publicaţiile "Citadela", "Mesagerul albastru", "Eroii Neamului", "Şcoala sătmăreană", "Signet", "Informaţia de Duminică", "Cronograf", "Timpul md", "Gherla Info". În prezent este redactor la "Actualitatea sătmăreană", ziar online independent. În activitatea sa de gazetar a semnat sute de articole şi studii publicate în presa locală şi naţională.
A publicat următoarele cărţi: "Geografie fizică. Culegere de lecturi geografice", Editura Solstiţiu, 2002; "Grup Şcolar Industrial Construcţii de Maşini Unio Satu Mare - Monografie", Editura Citadela, 2009; "Satu Mare-Repere de cronologie istorică", Editura Eco Print, 2012; "Cenaclul Afirmarea-Cronici de cenaclu 2013", Editura Inspirescu, 2014; "Atentatul de la Sarajevo în paginile ziarului Românul", Editura Inspirescu, 2014; "Cenaclul literar Afirmarea-Cronici şi antologie 2014", Editura Inspirescu, 2015; "Antologie -Afirmarea" 2016. Poezii şi proză, Editura Inspirescu, 2016; "Primăvara sufletului-poezii", Editura Profundis, 2016; "Anecdote, replici spirituale şi întâmplări amuzante cu mari personalităţi ale istoriei şi culturii", vol. I, Editura Citadela, 2017. Apare în volumul antologic "Părintele Vasile Lucaciu în revista sătmăreană Eroii Neamului", Editura Academiei Române, 2017.
Este membru al Asociaţiei Scriitorilor de Nord Vest Satu Mare precum şi al cenaclurilor literare "Afirmarea" şi "Cronograf".


Ultima actualizare : 9.01.2019

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti