CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Expoziţii de carte la Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţeane Satu Mare

- aprilie 2016 -


În zilele acestea, în vitrinele Sălii de lectură "Gheorghe Bulgăr", s-a organizat expoziţia omagială dedicată aniversării a 135 de ani de la naşterea lui Octavian Goga, mare poet, publicist, dramaturg şi om politic român.
Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881 la Răşinari, judeţul Sibiu şi a murit la 7 mai 1938 la Cluj - Napoca. Discursul lui poetic se identifică, prin caracterul social şi naţional, cu mişcarea de redeşteptare a Transilvaniei aflată sub stăpânire austro - ungară. Amintim unele titluri : Poezii (1905), Ne cheamă pământul (1909), Din umbra zidurilor (1913), Cântece fără ţară (1916). Ca dramaturg a scris printre altele Domnul notar (1914) şi Meşterul Manole (1928). Ca publicist este autorul, printre altele, a volumului incendiar Mustul care fierbe.
Ca om politic, Octavian Goga a fost conducător al Partidului Naţional Creştin, dar şi ministru şi prim - ministru al României (1937 - 1938).

- februarie 2016 -


Expoziţia de documente organizată în vitrina Sălii de lectură omagiază împlinirea a 165 de ani de la naşterea lui Spiru Haret.
Personalitate marcantă a culturii române, Spiru Haret excelează în domeniul matematicii şi astronomiei, ideile sale producând un ecou fulminant în lumea şiinţifică a celei de-a doua jumătăţi de secol XIX.
Între lucrările care-i poartă semnătura, "Mecanica Socială" este, după opinia specialiştilor, una din operele cele mai viguroase ale sociologiei europene.
În calitate de ministru al educaţiei, Haret este considerat ca fiind cel care a reorganizat învăţământul profesional românesc de după 1864. În aceeaşi calitate , a emis decretul de înfiinţare a Observatorului Astronomic din Bucureşti. Ca recunoaştere a meritelor sale, unul din craterele de pe Lună îi poartă numele.

 


La intâi februarie 2016 s-au împlinit 165 de ani de la moartea celei care este considerată a fi precursoarea romanului ştiinţifico-fantastic modern, Mary Wollstonecraft Shelley. Romanul său Frankenstein, apărut în anul 1818 descrie povestea unui savant care crează un om artificial.
Documentele din vitrinele Sălii de lectură creionează curentul romantic în Marea Britanie prin scrierile lui Byron, Shelley, Blake, Scott, şi prin reproduceri ale pictorilor Constable şi Turner, curent în care se încadrează şi romanul Frankenstein.

Website counter

Ultima actualizare : 05.04.2016