CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ


Colindul Bibliotecii

- 15-23 decembrie 2014-

În pragul Sărbătorilor de iarnă, Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi-a împodobit secţiile pentru a primi colindători.
Atmosfera de Crăciun ne aduce tuturor bucurie şi ne aminteşte de anii copilăriei, de emoţia împodobirii bradului, de clipa la care visăm să-l întâlnim pe Moş Crăciun.
Dincolo de faptul că este una dintre cele mai importante sărbători creştine, Crăciunul e aşteptat cu mare entuziasm de toţi angajaţii Bibliotecii Judeţene Satu Mare, indiferent de vârstă. Ne gîndim cu mare drag la cadourile lui Moş Crăciun, la colindătorii care ne aduc o atmosferă caldă şi urări tradiţionale de fericire, pace şi belşug, la mirosul de brad şi la dorinţa de a oferi în dar, tuturor sătmărenilor, priceperea şi dăruirea noastră. Şi, cu siguranţă, experienţele personale şi profesionale au încărcat astfel de clipe magice cu semnificaţii proprii.
Grupuri de colindători, prieteni şi colaboratoti ai Bibliotecii Judeţene Satu Mare, ne-au adus bucurie în suflet şi au făcut ca magia sărbătorilor de iarnă să fie prezentă în "Templul cunoaşterii".
Le mulţumim pentru frumoasele momente colindătorilor de la numeroase instituţii de învăţământ din municipiu şi judeţ dar şi cadrelor didactice care, cu nemărginită dăruire, i-au îndrumat pe micii colindători. Să vină Crăciunul şi toţi clopoţeii din brad sa vă cânte colindul magic care să poarte cu el încrederea, puterea, speranţa, bunăstarea! Crăciun fericit!


Expoziţii tematice în vitrinele Sălii de lectură Gheorghe Bulgăr

- decembrie 2014-

Sala de lectură Gheorghe Bulgăr găzduieşte trei expoziţii tematice . În vitrinele Sălii sunt expuse documente din colecţiile de bază reunite sub titlurile "Obiceiuri şi datini de iarnă la români" şi "Naşterea Domnului oglindită în pictură" .
În interiorul Sălii, a poposit "Iarna în versuri şi culoare" , prin intermediul unor albume de pictură şi ale unor volume de poezii româneşti.


La mulţi ani România, la mulţi ani tuturor românilor!

-1 decembrie 2014-

Străbunii noştri au înfăptuit România Mare pe care au lăsat-o moştenire generaţiilor viitoare. Tributul plătit de ei a fost imens: unul din cinci bărbaţi şi-a dat viaţa, a fost rănit sau a devenit invalid. Cu o jertfă imensă, străbunicii noştri ne-au lăsat o Românie Mare, clădită pe oasele şi sângele lor. Ne-au dăruit-o ca pe o moştenire de preţ, pe care trebuie s-o respectăm cu onoare, zi de zi.
Rememorându-le faptele şi sacrificiile, imlicându-ne în manifestările omagiale organizate de autorităţi şi instituţii publice, le cinstim onoarea. Nădăjduim ca prin prezenţa numeroasă la manifestările organizate la Satu Mare, cu ocazia Zilei Naţionale a României, reuşim să ne arătăm demni de străbunii noştri şi să transmitem mesajul că sacrificiul lor nu a fost lăsat uitării.
La mulţi ani România, la mulţi ani tuturor românilor!


România, te iubesc! - Eveniment dedicat Zilei Naţionale a României

-28 noiembrie 2014-

Biblioteca Judeţeană a organizat, vineri, 28 noiembrie 2014, cu începere de la ora 1200, evenimentul intitulat sugestiv "România, te iubesc!", pentru a marca Ziua Naţională a României.
Alături de noi au fost prichindeii grădiniţei "Voinicelul", frumos gătiţi în straie populare, elevi ai Şcolii Gimnaziale Avram Iancu şi ai Şcolii Gimnaziale nr. 10 , precum şi ai Colegiului Naţional "Ioan Slavici".
Ne-am bucurat deasemenea de prezenţa domnului Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare care a oferit tuturor participanţilor sreaguri tricolore pentru a fi arborate de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.
Principalele obiective ale activităţii vizează cultivarea sentimentului de apartenenţă la ţară şi naţiune, promovarea simbolurilor naţionale (Imn, Drapel, Stemă), stimularea unei atitudini pozitive faţă de simbolurile naţionale şi perceperea bibliotecii de către participanţi ca spaţiu al dialogului şi al afirmării.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a lăudat iniţiativa organizării acestui eveniment la Biblioteca Judeţeană. "Consider că trebuie organizate cât mai multe manifestări de acest gen în care să fie implicaţi şi cei mici. Trebuie să-i creştem în spiritul respectului faţă de simbolurile naţionale şi în spiritul românesc. Sper ca astfel de activităţi să aibă ecou în rândurile celor care azi sunt mici, şi sperăm că peste 15-20 de ani aceştia vor organiza manifestări similare pentru copiii lor . Felicit conducerea Bibliotecii Judeţene pentru această iniţiativă şi vă transmit că veţi avea şi în continuare sprijinul Consiliului Judeţean pentru astfel de manifestări", a mai spus Adrian Ştef.
Mulţumim frumos tuturor pentru strădania de a face din această zi o adevărată sărbătoare.

[... mai mult]


Expoziţie omagială "Arc peste timp : 1 Decembrie 1918 - 1 Decembrie 2014"

1 decembrie 2014

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" organizează expoziţia omagială "Arc peste timp : 1 Decembrie 1918 - 1 Decembrie 2014".
Expoziţia este structurată în două părţi.
Prima parte prezintă documente care subliniază lungul drum spre făurirea statului naţional unitar, semnificaţia zilei de 1 Decembrie 1918 în istoria românilor, proclamaţia de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, precum şi harta României Mari.
În cea de-a doua parte a expoziţiei, vedem creionate figurile principalilor actori politici (Regele Ferdinand, Regina Maria, Vasile Lucaciu, George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu), precum şi contribuţia diferitelor categorii de cetăţeni la înfăptuirea Unirii (sătmărenii, maramureşenii, clujenii, bănăţenii, şvabii, Liga culturală a rpmânilor, etc.).
Expoziţia se încheie cu ecoul internaţional al actului de la 1 Decembrie 1918.
Petrecere de Halloween în incinta Filialei nr. 2 "Lucian Blaga" a Bibliotecii Judeţene

-31 octombrie 2014-

Elevii clasei a III a A de la Şcoala Gimnazială "Lucian Blaga" au petrecut de Halloween în incinta Filialei nr. 2 "Lucian Blaga" a Bibliotecii Judeţene. Aici şi-au dat întâlnire vrăjitoare, fantome, contele Dracula, zâne şi alte personaje înfricoşătoare. Elevii au aflat povestea dovleacului de Halloween, apoi au trecut în revistă micile vrăjitorii ale neîndemânaticei Maia, care întotdeauna reuşea să dea peste cap toate urzelile bătrânelor vrăjitoare, transformând pisicile negre în pisoiaşi albi şi blănoşi, bomboanele cu mătrăguna în ciocolată cu scorţisoară şi mormintele în trambuline. Dovlecii scobiţi au creat o atmosferă misterioasă care la rândul lor i-au îndemnat pe copii să-şi prezinte costumele. Bucuria reîntâlnirii cu d-na bibliotecară Banc Rodica a fost triplă: copiii au profitat de această sărbătoare să-şi manifeste creativitatea adaptând costume de Halloween, au lecturat poveşti într-un cadru cald şi primitor, apoi au prezentat costumele formulând răspunsuri inedite la întrebările participanţilor.
Ca în povestea vrăjitoarei Maia, ne-am prins cu toţii în hora copiilor şi am savurat bomboane de toate mărimile, formele şi aromele.
Vernisajul expoziţiei de pictură şi design ambiental "Culorile toamnei"

29 octombrie 2014, ora 1600

Biblioteca Judeţeană, sub patronajul Consiliului Judeţean Satu Mare, în colaborare cu Palatul Copiilor Satu Mare, a organizat miercuri, 29 octombrie, vernisajul expoziţiei de pictură şi obiecte de design ambiental, intitulată sugestiv "Culorile toamnei".
Evenimentul iniţiat şi derulat de Secţia de împrumut pentru copii din cadrul instituţiei de cultură, a debutat la ora 16, în Sala multimedia.
Este toamnă şi tocmai de aceea, instituţia noastră a îmbrăcat culorile acestui frumos anotimp, prin intermediul lucrărilor realizate cu multă trudă şi infinit talent de către cursanţi ai atelierelor şi cercurilor din cadrul Palatului Copiilor:
- "Atelierul fanteziei", coordonat de profesoara Mădălina Dragoş;
- "Cercul de pictură", coordonat de profesoara Szemak Zsuzsa şi
- "Cercul de Origami şi Design ambiental", în coordonarea profesoarei Sarvady Edit.
La eveniment au participat, alături de copii, părinţi şi bunici, d-na Gabriela Silvăşan, directorul Palatului Copiilor, dl. Hrenyu Peter, directorul adjunct al Palatului Copiilor şi coordonatorii cercurilor şi atelierelor de creaţie. Gazda evenimentului a fost Paula Horotan.
Prezenta expoziţie este prima activitate pe care Biblioteca Judeţeană Satu Mare o derulează în colaborare cu Palatul Copiilor şi, sperăm să fie un început de bun augur care să deschidă drumul spre noi proiecte şi activităţi desfăşurate în parteneriat.
Principalele obiective ale acestei activităţi sunt stimularea creativităţii în rândul tinerelor generaţii, promovarea copiilor talentaţi şi atragerea de noi parteneri alături de Biblioteca Judeţeană Satu Mare. Iniţiativa noastră a fost primită cu mare entuziasm, atât de către conducerea Palatului Copiilor, cât şi de către doamnele profesoare care coordonează activităţi în cadrul diferitelor cercuri şi ateliere de creaţie artistică.
Ne-am îndreptat atenţia de această dată către Palatul Copiilor, ştiut fiind faptul că această instituţie organizează nenumărate ateliere şi cercuri şi că, mulţi copii talentaţi au devenit recunoscuţi pe plan local, judeţean sau naţional datorită participării lor la diferite activităţi şi concursuri, îndrumaţi şi coordonaţi de oameni cu suflet mare şi frumos. Pe de altă parte, ne-am propus să atragem spre bibliotecă parteneri din sfera educaţiei non-formale, cunoscut fiind faptul că şi biblioteca publică oferă comunităţii servicii de învăţare pe tot parcursul vieţii, prin metode non-formale: ateliare de origami, teatru de umbre, cursuri de bune maniere pentru copii, dar şi cursuri de utilizate a calculatorului şi Internetului pentru tineri şi seniori.
După un scurt popas de două săptămâni, o parte din lucrări vor fi donate bibliotecii, cu scopul de a crea o ambianţă plăcută în spaţiile destinate activităţilor pentru copii, atât la sediul central, cât şi la cele trei filiale de cartier. Sutele, miile de vizitatori care trec pragul bibliotecii, vor deveni şi publicul admirator al lucrărilor expuse şi vor avea bucuria şi încântarea de a privi minuni izvorâte din suflete de copii!
În numele d-nei director Lacrima Istrăuan şi al întregului colectiv de la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, mulţumim reprezentanţilor Palatului Copiilor pentru faptul că au răspuns cu "da" provocării noastre şi pentru creativitatea, talentul şi dăruirea cu care micii artişti au realizat lucrările expuse.Ziua Internaţională a Internetului

29 octombrie 2014, ora 1300

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Bălcescu-Petöfi, a organizat miercuri, 29 octombrie, cu începere de la ora 13, o activitate dedicată Zilei Internaţionale a Internetului.
Au participat elevi ai claselor a V-a, îndrumaţi de cadrele didactice Ramona Ştiop şi Carmen Fechete. Gazdele lor au fost Paula Horotan şi Raluca Istrate.
Prin intermediul prezentării "InfoNet pentru copii isteţi" dar şi prin discuţii libere, elevii participanţi au aflat cum să selecteze informaţia stocată în mediul virtual, cum să navigheze în siguranţă pe Internet şi cum să elimine o parte din riscurile la care se supun, cum ar fi: furtul de identitate, atacul informatic cu viruşi, expunerea la mesaje şi site-uri indecente, utilizarea jocurilor neadecvate vârstei lor etc.
Activitatea a continuat cu completarea unui chestionar, un test de sinceritate, prin care bibliotecrii şi profesorii pot afla cât timp alocă, zilnic, elevii pentru a naviga pe Internet, raportat la timpul pe care îl dedică temelor, studiului individual şi lecturii, în ce scop folosesc Internetul (elaborare de teme şi referate, pentru informare, pentru divertisment sau pentru comunicare şi socializare) şi dacă părinţii le supraveghează activitatea din mediul virtual.
Finalul întâlnirii a adus în atenţia participanţilor proiectul "Eu iubesc biblioteca", prin care se vor derula divesre activităţi destinate tuturor categoriilor de public, inclusiv un concurs de creaţie literară.


"Arc peste timp 25 octombrie 1944 - 25 octombrie 2014"

- 22-25 octombrie 2014 -

Expoziţia "Arc peste timp 25 octombrie 1944 - 25 octombrie 2014" se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Armatei şi zilei eliberării ţării de sub dominaţia hortysto-hitleristă.

Sesiunea ştiinţifică internaţională
"Relaţii româno-ucrainene. Istorie şi contemporaneitate"

- 16-17 octombrie 2014 -

În cadrul proiectului european HUSKROUA/1101/140 - ENPI - CBC - cu titlul "Cooperare instituţională interactivă. Istorie, tradiţii şi cultură fără frontiere", Consiliul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean Satu Mare şi Universitatea de Stat "Universitatea Naţională Ujgorod" Ucraina, au organizat la Tăşnad, în incinta Staţiunii Turistice, în zilele de 16-17 octombrie 2014 ediţia a VI-a a sesiunii ştiinţifice "Relaţii româno-ucrainene. Istorie şi contemporaneitate" (manager de proiect dr. Daniela Bălu).
La deschiderea oficială a sesiunii, printre numeroase oficialităţi, au participat şi dr. Eugeniu Avram, prefectul Judeţului Satu Mare, Ionel Ivan, ministru-consilier, adjunct al misiunii diplomatice - Consulatul General al României la Cernăuţi, dr. Teofil Rendiuk, ministru extraordinar şi plenipotenţiar al Ambasadei Ucrainei în România, prof. univ. dr. Rudolf Gräf, prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Fedir Shandor, prorectorul Universităţii de Stat "Universitatea Naţională Ujgorod", Mihai Macioca, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare.
Lucrările sesiunii s-au desfăşurat în plen, apoi pe două secţiuni.
Dintre comunicările prezentate în plen, amintim: 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial (dr. Gheorghe Iancu, Institutul de Istorie "George Bariţiu" Cluj-Napoca), O semnificativă intuiţie politică din 1914. Situaţia românilor din Transilvania în timpul primului război mondial (prof. dr. Alexandru Porţeanu), Itinerariul turistic româno-ucrainean, Calea lui Pintea (prof. univ. dr. Fedir Shandor, prorectorul Universităţii de Stat "Universitatea Naţională Ujgorod"), Relaţii româno-ucrainene în ultimii 5 ani (Ioan Botoş, preşedinte Asociaţia "Dacia", Apşa de Jos, Transcarpatia).
Pe parcursul celor două zile, în cadrul secţiunilor au fost susţinute cca. 50 de lucrări ştiinţifice, dintre acestea spicuim: Un ghid al fondurilor şi colecţiilor aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Maramureş ce cuprind documente referitoare la comitatul Maramureş (Dr. Klara Guseth, director Arhivele Naţionale Maramureş), Analiza comparativă a modelului bisericii de stat în Europa Centrală şi de Est în anii 1940-1950 (drd. Oksana Svezhentseva, Universitatea de Stat "Universitatea Naţională Ujgorod", şeful Departamentului de Educaţie Internaţională şi Cooperare Ştiinţifică), Dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate la frontiera de nord vest a României cu Cehoslovacia în perioada 1934-1937 (prof. univ. dr. Claudiu Porumbăcean), Asociaţii transfrontaliere ale guvernelor locale: experienţă europeană şi perspective de implementare în Ucraina (Yaroslav Lazur, Oleksandr Rohach, Universitatea Naţională Ujgorod), Cimitirele, mormintele şi monumentele eroilor din judeul Satu Mare - semn de cinstire, pioşenie, respect şi recunoştinţă faţă de jertfele înaintaşilor (Voicu Şichet, redactor şef revista "Eroii Neamului").
Din delegaţia Bibliotecii Judeţene Satu Mare au făcut parte Lacrima Istrăuan, director interimar şi bibliotecarii dr. Viorel Câmpean (care a prezentat comunicarea cu titlul, Informaţii mai puţin cunoscute despre episcopul Mihail Pavel) şi drd. Marta Cordea (care a realizat o prezentare PowerPoint a lucrării intitulate Fondul de carte veche al Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Repere privind zona Tisei Superioare).Vernisajul expoziţiei "Şcoala de altădată"

- 15 octombrie 2014 -

Miercuri, 15 octombrie 2014 în sala multimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare a avut loc vernisajul expoziţiei foto-documentare "Şcoala de altădată". Expoziţia a fost realizată de către dr. Viorel Câmpean şi drd. Marta Cordea, bibliotecari la secţia Colecţii Speciale şi Fond de Patrimoniu şi a fost însoţită şi de o prezentare PowerPoint. Pentru început, Lacrima Istrăuan, director interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare a adresat un cuvânt de salut numerosului public prezent.
Un scurt discurs a rostit drd. Marta Cordea, care a scos în evidenţă calităţile şcolii româneşti de odinioară. Ea a ţinut să amintească numele a doi elevi eminenţi, Divéki Ferencz şi Mădălina Maxim, afirmaţi încă de pe băncile şcolii în munca de cercetare, deşi aparţin altor perioade istorice. A urmat apoi prezentarea PowerPoint susţinută de către dr. Viorel Câmpean.
S-au succedat imagini cu dascăli, şcoli, manuale, cărţi, grupuri de absolvenţi - la finalizarea studiilor dar şi după 50 de ani de la acel eveniment! Dascălii prezentaţi au aparţinut instituţiilor sătmărene, dar şi altor reputate şcoli româneşti: Beiuş, Năsăud, Lugoj, Cluj-Napoca, etc.
Spre deosebire de alte expoziţii, de această dată, în cele două vitrine securizate, achiziţionate de instituţia noastră în acest an, au fost expuse manuale dar şi documente şcolare din alte vremuri. Majoritatea au fost donate de către doamna profesor-compozitor Doina Marian, fiica profesorului de educaţie fizică şi religie Victor Marian, fost director-adjunct al Liceului "Mihai Eminescu".
La finalul prezentării, realizatorii expoziţiei au ţinut să înmâneze câte o diplomă de onoare profesorilor Gheorghe Şanta, Vasile Părău şi Doina Marian, apropiaţi ai bibliotecii noastre dar şi adevăraţi mecenaţi.
Evenimentul a fost onorat de prezenţa unor reputaţi dascăli şi oameni de cultură sătmăreni: dr. Alexandru Zotta, Grigore Scarlat, Ioan Nistor, Nicolae Pop, Carol C. Koka, etc. Şcoala de azi a fost reprezentată de inspectorul şcolar general Claudiu Mondici şi de directorul Casei Corpului Didactic, dr. Ioan Viman. Nu se putea ca elevii să nu fie prezenţi la acest eveniment, dedicat lor în primul rând. Însoţiţi de profesorii Ovidiu T. Pop, Ioan Paul Orha şi Radu David, au venit să vadă imagini cu şcolari şi şcoli din alte vremuri, un numeros grup de elevi de la Colegiile Naţionale "Mihai Eminescu" şi, respectiv, "Ioan Slavici".
Cronologic, am putea spune că expoziţia acoperă istoria modernă a românilor, până la despărţirea Şcolii de Biserică. Documentele au dovedit însă faptul că nici în anii comunismului, aceste instituţii cu o istorie atât de apropiată, nu au putut fi despărţite.
Expoziţia poate fi vizitată până la începutul lunii decembrie, când va fi organizat un alt eveniment de această factură, tot de către bibliotecarii de la secţia Colecţii Speciale şi Fond de Patrimoniu.


Culorile toamnei

- 14-24 octombrie 2014 -

Secţia de împrumut pentru copii din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare a îmbrăcat straie în culorile toamnei.
În perioada 14-24 octombrie expoziţia tematică de carte ilustrată, intitulată sugestiv "Culorile toamnei", îi va întâmpina pe toţi copiii care vor păşi pragul secţiei destinate lor. Cărţile expuse se subscriu genului liric şi epic, purtând semnăturile unor cunoscuţi scriitori ce aparţin literaturii române şi universale: Vasile Alecsandri, George Coşbuc, Virginia Carianopol, George Topârceanu, Tudor Arghezi, Emil Gârleanu, Octavian Goga, Mihai Eminescu, Gheorghe Tomozei, Konstantin Uşinski, Ghenadi Sneghiriov, I. Sokolov-Mikitov etc.
Standul expoziţional este împodobit cu ghirlande de frunze galbene şi ruginii, alături de fructe de sezon: mere, gutui, măceşe, struguri şi nuci, dar şi un coşuleţ care conţine legume şi cereale culese din grădina bunicilor: ardei, gogoşari, ceapă, usturoi, porumb.
În data de 20 octombrie, copiii care frecveantează cursurile Palatului copiilor, vor organiza o expoziţie cu acelaşi nume, cuprinzând lucrări plastice realizate în cadrul cercurilor de pictură.
Prin acest gen de activităţi dorim să stimulăm educaţia ecologică şi creaţia artistică, să promovăm copiii talentaţi şi să-i aducem cât mai aproape de carte şi de serviciile furnizate de biblioteca publică.Ziua Educaţiei Nonformale - 2014

- 10 octombrie 2014 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost vineri, 10 octombrie a.c., partenerul Colegiului Naţional "Doamna Stanca", al Şcolii de Arte Satu Mare şi al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret în sărbătorirea Zilei Educaţiei Nonformale.
Educaţia nonformală este o componentă esenţială a educaţiei pe tot parcursul vieţii. Pe principiul "Oricine poate învăţa. Oriunde. Tot timpul." elevii Colegiului Naţional "Doamna Stanca" au avut ocazia să experimenteze mai multe metode nonformale şi au avut posibilitatea de a alege între ateliere de origami, de quilling, teatru de umbre, jocuri, flashmob, cafenea publica, expoziţii, jocuri de societate, dans.
Ziua Educaţiei Nonformale 2014 a fost o zi a învăţării prin metode nonformale încărcată cu multă emoţie, creativitate şi bună dispoziţie.

[... mai mult]
Conferinţa Naţională ANBPR
Biblionext: Bibliotecile publice - motorul dezvoltării durabile a comunităţii.

- 8-11 octombrie 2014 -

În perioada 8-11 octombrie 2014, s-a desfăşurat la Târgu-Jiu, ediţia de toamnă a celui mai important eveniment profesional, Conferinţa Naţională ANBPR, Biblionext: Bibliotecile publice - motorul dezvoltării durabile a comunităţii.
La eveniment au participat peste 270 de specialişti în biblioteconomie, ştiinţe ale informării, documentării şi comunicării, alături de reprezentanţi de prim rang din structurile de conducere ale Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, reprezentanţi ai autorităţilor administrative ale judeţului Gorj şi ale municipiului Târgu-Jiu, directori de biblioteci, consorţii şi fundaţii.
Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost reprezentată de o delegaţie compusă din Lacrima Istrăuan, director interimar; Paula Horotan, şef serviciu relaţii cu publicul şi Călin Horotan, bibliotecar .
Tema conferinţei, extrem de atractivă şi de generoasă, a permis specialiştilor să susţină lucrări ştiinţifice şi prezentări în plen, urmate de ateliere de lucru şi dezbateri pe diverse teme de actualitate.
Subiectele dezbătute la eveniment s-au creat în jurul ideii centrale că bibliotecile publice sunt capabile să creeze servicii noi, inovative, pentru comunităţile pe care le deservesc, iar prin funcţiile şi atribuţiile lor specifice, au devenit adevărate centre locale de informare, centre culturale, educaţionale şi furnizori de tehnologie a informaţiei şi comunicaţiilor, spaţii publice de socializare şi petrecere a timpului liber. Funcţiile şi atribuţiile specifice ale bibliotecilor publice, le recomandă pe aceastea ca fiind motorul dezvoltării durabile a comunităţii şi pot deveni parteneri în strategiile de dezvoltare guvernamentale şi locale în domeniul e-incluziunii şi e-guvernării precum şi în domeniul culturii, furnizării informaţiei, instruirii şi educaţiei.
Participarea delegaţiei sătmărene la Conferinţa Naţională ANBPR, Biblionext: Bibliotecile publice - motorul dezvoltării durabile a comunităţii, a facilitat schimburi de idei şi bune practici şi a deschis noi oportunităţi de dezvoltare profesională şi de colaborare cu Biblioteca Naţională a Româniai şi cu alte biblioteci din sistemul naţional.
Proiectul educaţional "Călători în lumea cărţilor"

- 5 octombrie 2014 -

Proiectul educaţional "Călători în lumea cărţilor", coordonat de prof. înv. primar Manuela Ştef în parteneriat cu Filiala nr. 2 "Lucian Blaga", a debutat cu o frumoasă activitate a cls. a III a A, Şcoala Gimnazială "Lucian Blaga" - "Incursiune în istoria cărţii" - sub egida zilei de 5 octombrie, Ziua Educaţiei.
D-na învăţătoare a prezentat un program în Power Point, copiii citate ale celebrităţilor despre carte şi educaţie, discuţiile s-au purtat liber, s-a efectuat o expoziţie tematică.
Vizita elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 10

- 3 octombrie 2014 -

Elevii din ciclul primar de la Şcoala Gimnazială nr. 10 din Satu Mare, au vizitat vineri, 3 octombrie 2014, Secţia de împrumut pentru copii din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Vizita la bibliotecă a avut ca obiectiv familiarizarea elevilor cu serviciile şi colecţiile bibliotecii publice şi responsabilizarea lor în ceea ce priveşte condiţiile de înscriere, împrumutul şi restituirea cărţilor, în contextul în care recomandările pentru lectură din partea cadrelor didactice devin din ce în ce mai diversificate.


Copiii au descoperit nenumărate publicaţii potrivite pentru vârsta lor, sub atenta supraveghere a bibliotecarelor Mihaela Ungureanu, Rodica Toduţ şi Kinga Mitraşca iar o parte dintre ei au devenit membri înregistraţi la bibliotecă, obţinând permisul de intrare.
Copiii au fost însoţiţi de doamnele învăţătoare Fülöp Andrea (clasa a III-a D), Baranyai Zsuzsa (clasa a IV-a B), Pándi Katalin (clasa a IV-a C) şi Sraub Katalin (clasa a IV-a D).
Lansarea monografiei "Afirmarea"

- 30 septembrie 2014 -

În data de 30 septembrie 2014 a avut loc în Sala Multimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare, într-o atmosferă sărbătorească dar şi de frumoasă aducere aminte lansarea volumului aparţinând profesoarei Maria Antonescu, Revista Afirmarea (1936-1940). Monografia acestei vestite publicaţii din interbelicul sătmărean a văzut lumina tiparului la editura "Citadela", în cadrul colecţiei "Din istoria presei sătmărene".
Acţiunea a fost moderată de către directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Lacrima Istrăuan, care, după ce a salutat prezenţa atâtor oameni de cultură sătmăreni la eveniment, a dat rând pe rând cuvântul domnilor dr. Alexandru Zotta, Ioan Nistor, dr. Viorel Câmpean, Grigore Scarlat, Voicu D. Rusu şi Aurel Pop. Toţi aceşti vorbitori au subliniat importanţa publicaţiei sătmărene dar şi utilitatea monografiei elaborate de profesoara Maria Antonescu, nimeni alta decât nora ilustrului "părinte al revuisticii româneşti", Nae Antonescu.

De altfel, spiritul lui Nae Antonescu a fost prezent la eveniment, toţi cei care au luat cuvântul remarcând faptul că nu se poate vorbi despre istoria presei sătmărene fără a aminti şi de opera profesorului de la Terebeşti. Implicarea lui în elaborarea acestei lucrări, care s-a constituit de fapt în lucrarea de grad didactic I a autoarei (realizată în anul 1988 sub îndrumarea profesorului Ion Pop) este evidentă, după cum a recunoscut şi Maria Antonescu, aceasta amintindu-şi cu nostalgie de precizările exigente dar argumentate ale lui Nae Antonescu. Terebeştiului i se datorează şi apariţia altei lucrări monografice, dedicată unui trio de publicaţii interbelice apărute în spaţiul sătmărean, Reviste din nord-vestul interbelic. "Ţara de Sus", "Icoane maramureşene", "Cronica literară", apărută la aceeaşi editură "Citadela", sub semnătura profesoarei Florica Mădăras - terebeşteană prin adopţie - căsătorie, prezentă la evenimentul lansării din 30 septembrie 2014. Sprijinul lui Nae Antonescu a fost şi în cazul acelui volum fundamental.
Semnificaţia deosebită a "Afirmării" pentru spaţiul cultural sătmărean este de necontestat. În anii comunismului, numele publicaţiei a fost perpetuat în judeţul Satu Mare, căci a existat un cenaclu, a apărut şi o revistă - cu apariţie sporadică, este adevărat. După o întrerupere de câţiva ani, cenaclul "Afirmarea" şi-a reluat activitatea şi după evenimentele din 1989, sub conducerea mentorului Ion Bala, prezent şi el la eveniment.
Biblioteca Judeţeană Satu Mare este legată de revista "Afirmarea", prin afinităţile lui Nae Antonescu (al cărui Atelier memorial se află la acelaşi palier cu sala în care s-a desfăşurat evenimentul) cu această publicaţie, dar şi prin faptul că Gheorghe Bulgăr, cunoscutul eminescolog al cărui nume îl poartă Sala de Lectură a debutat tocmai în paginile acestei reviste.
Maria Antonescu, cuprinsă de emoţie, a mulţumit tuturor celor care i-au fost alături întru realizarea monografiei iar în final a ţinut să menţioneze că dedică această apariţie editorială memoriei socrului şi soţului ei, Nae şi Flaviu Antonescu. Prin acest volum "Afirmarea" a revenit în memoria culturală sătmăreană, iar informaţiile din cuprinsul monografiei, cu siguranţă, vor avea darul de a deschide calea unor alte cercetări asupra perioadei şi asupra personalităţilor care au dat contur acestei publicaţii.

"Nocturna Bibliotecilor" la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

- 26 septembrie 2014 -

În seara zilei de vineri, 26 septembrie 2014, s-a dat startul celui mai important eveniment cultural naţional pe timp de noapte, organizat simultan în majoritatea bibliotecilor publice din România, Nocturna Bibliotecilor. Evenimentul naţional, iniţiat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România (ANBPR) şi susţinut de IREX România şi Programul Biblionet, ajuns la cea de-a cincea ediţie, a avut ca element în premieră participarea bibliotecilor publice din Republica Moldova. Astfel, s-au alăturat campaniei 74 de biblioteci, 44 din România şi 30 din Republica Moldova.
Pentru acest eveniment, Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi-a deschis porţile la ora 18, pentru a primi oaspeţi şi vizitatori cu evenimente speciale, activităţi culturale, artistice şi recreative pe timp de noapte, până după ora 23.
Programul Nocturnei Bibliotecii Judeţene Satu Mare a cuprins activităţi diverse, destinate tuturor categoriilor de public. La ora 18, în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", directorul interimar al instituţiei, d-na Lacrima Istrăuan, a făcut deschiderea oficială a evenimentului şi a prezentat programul. Rolul de gazdă şi moderator i-a revenit Paulei Horotan, şefa serviciului relaţii cu publicul.
Primul punct din program a fost de prezentarea proiectului câştigat de instituţia gazdă, "Eu iubesc biblioteca!". Bibliotecarul şi formatorul Raluca Istrate, iniţiatoarea proiectului, a trecut în revistă principalele activităţi ce vor fi derulate în cadrul proiectului şi a invitat publicul să participe la toate aceste activităţi. Finanţat de "Fundaţia Mereu aproape", proiectul va beneficia de un număr de 1.000 de cărţi care for fi utilizate în scopul de a stimula lectura şi participarea la evenimentele iniţiate şi organizate în bibliotecă. Toţi participanţii la Nocturnă au îmbrăţişat, la propriu, şi au pozat cu sibolul proiectului, un norişor inscripţionat cu mesajul "Eu iubesc biblioteca!".
Programul a continuat cu activităţi destinate copiilor, în intervalul orar 1830-2000. Primul minirecital de muzică i-a aparţinut Ralucăi Dumitru, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu", cursantă a Şcolii de Arte Satu Mare şi membră a Cenaclului "Alfazet". Raluca a cucerit iremediabil auditoriul, cu vocea şi chitara ei. Au urmat apoi activităţi creative şi interactive precum realizarea de desene cu tema "Biblioteca, lume de vis", proiecţia "Poveste din Templul Cunoaşterii", spusă de mascotele de până acum ale Secţiei pentru copii, Dasy şi Azorel, întruchipate de bibliotecarele Rodica Toduţ şi Mihaela Ungureanu. Cea mai grea saarcină a fost aceea să se găseasscă alte două mascote ale secţiei destinate copiilor, pentru că toate mascotele intrate în competiţie au primit voturi din partea publicului, astfel că au fost alese toate să facă parte din colectivul Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Un mini atelier de origami a închis seria activităţilor pentru copii.
Un alt moment muzical a fot oferit participanţilor de către surorile Hermina şi Ştefania Hotca, eleve ale Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", care au stârnit ropote de aplauze şi au revigorat atmosfera cu ritmuri dinamice.
A urmat prezentarea Proiectului "Ştafeta poveştilor", rezultat al unui parteneriat interjudeţean "Biblioteca - ferestre deschise spre nenumărate vieţi". Microfonul i-a aparţinut iniţiatoarei proiectului, Camelia Dumitru, bibliotecar la Biblioteca Casei Corpului Didactic, apoi bibliotecarilor din sistemul bibliotecilor şcolare, cadrelor didactice şi elevilor şcolilor incluse în proiect. Activitataea a fost susţinută de o expoziţie cuprinzând produsele implementării proiectului: reviste, portofolii, desene, semne de carte, mesaje motivaţionale, planşe etc.
Acordurile muzicii clasice au pus stăpânire pe Sala de lectură prin intermediul unui minirecital de arii şi lied-uri susţinut de Mitraşca Rebecca Astrid şi prof. Meszaros Gergely de la Liceul de Arte "Aurel Popp".
Reprezentanţi ai Muzeului Judeţean Satu Mare (Robert Gindele, şeful secţiei de arheologie şi Maria Lobonţ-Puşcaş, şefa secţiei de etnografie şi folclor) au fost ptezenţi pentru a face cunoscute publicului participant ultimele descoperiri arheologice şi catalogul de ceramică din colecţia instituţiei, întărind astfel ideea că alături de biblioteci, muzeele sunt instituţii de prim rang ce păstrează şi valorifică tezaurul cultural şi informaţional al lumii.
În jurul orei 2130, s-au alăturat evenimentului Robert Laszlo, directorul adjunct al instituţiei gazdă, Felician Pop, directorul CJCPCT, Mircea Deac şi Florin Pop de la cârma Şcolii de Arte Satu Mare, dar şi alţi oaspeţi de seamă. Momentele lirice, oferite de Corina Caterenciuc şi Felician Pop, au fost alternate cu acordurile muzicii folk oferite de Raluca Dumitru şi George Negrea. Cenaclul tinerilor artişti sătmăreni "Alfazet", i-a adus în scenă şi pe membri trupei "Harp" care au electrizat sala.
Momentul de final le-a aparţinut cursantelor Şcolii de Arte Satu Mare: Alesia Mândruţ, Lucia Bura, Luana Erdös, Melinda Csapos şi Raluca Dumitru, prin interpretarea unor serii de piese din repertoriul românesc şi cel internaţional, reunite sub genericul "Fantezii muzicale".
La evenimentul organizat de Biblioteca Judeţeană Satu Mare s-a înregistrat un număr de peste 250 de participanţi, existând şi momente în care Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

[... mai mult]


Tătăreştiul la ceas de sărbătoare

- 13 septembrie 2014 -

Sâmbătă, 13 septembrie 2014, o dublă aniversare a însufleţit comunitatea din Tătăreşti, acelaşi sentiment înălţător avându-l distinşii şi numeroşii oaspeţi care au onorat sărbătoarea. Cu toţii au poposit la Tătăreşti încă de dimineaţă pentru a asista la liturghia arhierească săvârşită de către Î.P.S. Iustin Sigheteanul şi un sobor format din 30 de preoţi, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la construirea bisericii cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil". Răspunsurile la liturghie au fost date de către Corala "Arhanghelii" a episcopiei, dirijată de către pr. prof. Petrică Aurelian Covaciu.
La sfârşitul slujbei arhiereul a prezentat cartea 200 de ani de la zidirea Bisericii din Tătăreşti. Omagiu slujitorilor şi credincioşilor săi, apărută în condiţii grafice deosebite la editura băimăreană Marist. Autori ai volumului omagial sunt un fiu al satului, col. (r.) Voicu Şichet, şi dr. Viorel Câmpean, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană Satu Mare. Cartea, aşa cum arată şi titlul, se doreşte a fi o cronică a Bisericii din localitate, dar şi a şcolii, atâta vreme cât aceasta nu a fost separată de instituţia la umbra căreia s-a născut.

Portretele preoţilor slujitori şi filele decupate din istoria instituţiei conturează calităţile unei comunităţi care, indiferent de vicisitudinile şi chiar de "teroarea" istoriei, s-a aflat mereu aproape de umbra protectoare a Bisericii.
Unuia dintre principalii organizatori ai evenimentelor de la Tătăreşti, părintelui paroh pr. Florin Libotean, P.S. Iustin i-a înmânat o gramată episcopală şi titlul de sachelar cu dreptul de a purta brâul albastru.
În partea a doua a manifestărilor a fost sfinţit monumentul închinat eroilor localităţii, căzuţi şi pe alte câmpuri de luptă, dar şi în octombrie 1944 la Tătăreşti, localitate unde putem afirma că s-a înregistrat un adevărat epicentru al jertfelor omeneşti pe teritoriul Sătmarului în acele sângeroase zile. Manifestările au fost onorate de prezenţa prefectului judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a numeroşi conducători de instituţii, dar şi a unor urmaşi ai celor care au căzut la datorie în toamna anului 1944. Au fost depuse coroane de flori, în prezenţa Gărzii de onoare.
Din partea Bibliotecii Judeţene Satu Mare au fost prezenţi, alături de coautorul cărţii, dr. Viorel Câmpean, Maria Rusu, Marta Cordea, Raluca Câmpian dar şi fostul director al instituţiei noastre, omul de cultură Voicu D. Rusu.
Evenimentele s-au încheiat cu o agapă la care vorbitorii, printre care şi dr. George Vulturescu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Satu Mare (fiu al comunei Viile Satu Mare, de care aparţine şi Tătăreştiul), au reliefat faptul că toate localităţile ar avea nevoie de monumente pentru eroi, dar şi de astfel de "cronici parohiale", precum cea realizată de cei doi autori.


A fost reînfiinţat Cenaclul "Alfazet"

- 9 septembrie 2014 -

Cenaclul tinerilor Alfazet, ce a funcţionat mai mulţi ani pe lângă Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, a fost reînfiinţat de către directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, Robert Laszlo, alături de mai mulţi tineri talentaţi din judeţ. Mentorul noului cenaclu, alături de Corina Caterenciuc şi interpretul Abel Varga şi-au prezentat planurile, marţi 9 septembrie 2014 într-o conferinţă de presă susţinută în Sala Multimedia a Bibliotecii Judeţene.
Cenaclul tinerilor artişti sătmăreni "Alfazet" a fost înfiinţat în anul 2007 şi a funcţionat o bună vreme pe lângă CJCPT. El a avut şi o revistă cu acelaşi nume, din care au apărut două numere. În 29 februarie şi 15 iulie 2008. Cenaclul este structurat pe patru secţiuni, cuprinzând tineri creatori, interpreţi, şi iubitori ai istoriei şi civilizaţiei. Secţiunile sunt după cum urmează: literatură, artele spectacolului, arte vizuale şi istorie şi tradiţie.
De-a lungul anilor, tinerii din acest cenaclu au fost implicaţi în organizarea mai multor evenimente culturale, spectacole, medalioane literare, concursul "Recitatio", concursuri de creaţie literară, excursii şi pelerinaje culturale, etc.
Robert Laszlo, actualmente directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene Satu Mare a debutat la rândul său în acest cenaclu, în anul 2008 şi astăzi a devenit mentorul acestuia.
Pe această cale lansăm o invitaţie tuturor tinerilor care se regăsesc într-una dintre aceste secţiuni pentru a veni alături de noi.
Vrem să devenim o componentă importantă a fenomenului cultural, să colaborăm cu celelalte instituţii de cultură din judeţ, din ţară şi din străinătate precum şi cu ONG urile de profil.
Beneficiind de sprijinul direct al Consiliului Judeţean Satu Mare, al preşedintelui Adrian Ştef, considerăm că în scurtă vreme vom deveni un element identitar distinct în peisajul cultural sătmărean.
Scopul principal al Cenaclului este acela de a promova arta tânără autentică sătmăreană şi de a sprijini artiştii aflaţi la început de drum.


Prima Şcoală de vară a bunelor maniere pentru prinţese şi cavaleri, organizată de Biblioteca Judeţeană Satu Mare a ajuns la final

- 4 septembrie 2014 -

Timp de şapte săptămâni, în fiecare zi de joi, zeci de copii de diferite vârste au decis să-şi petreacă o oră şi jumătate din timpul lor la bibliotecă, în compania bibliotecarelor Paula Horotan, Rodica Toduţ, Mihaela Ungureanu şi Liliana Costea, hotărâţi să dobândească noi practici şi abilităţi în ceea ce priveşte conduita corectă în societate şi să înveţe un set de reguli comportamentale care, împrenă, compun ceea ce numim "bunele maniere".
Pornind de la premisa că bunele maniere nu aparţin doar unei anumite clase sociale, ci tuturor celor care sunt dispuşi să şi le însuşeasca în mod deliberat, bibliotecarii au gândit acest program astfel încât acesta să reprezinte o carte de vizită care să atragă simpatia tuturor.
Bibliotecarele care au susţinut acest curs au avut grijă ca şi cele mai mici detalii să fie respectate si iubite de copii si să transmită, prin mijloace de educaţie non-formală, reguli de bune maniere pentru toţi participanţii. Discuţiile despre "etichetă" au fost naturale şi fireşti, copiii fiind determinaţi să descopere singuri faptul că stăpânesc deja unele deprinderi sau să se convingă de faptul că acestea nu sunt greu de învăţat.
Bunele maniere au fost abordate apelând la ipostaze din viaţa de zi cu zi a copiilor: acasă, la şcoală, la biserică, în timpul vizitei la o persoană bolnavă, în mijloacele de transport în comun şi prin exemplificări de tipul "aşa da!" şi "aşa nu!" atunci când au fost abordate teme ce vizează salutul, vestimentaţia, accesoriile, cum aranjăm masa, cum facem prezentările, despre punctualitate ş.a.m.d. Pe parcursul întâlnirilor, copiii şi-au asumat divese roluri pentru a-şi fixa cunoştinţele teoretice dobândite.
Sperăm că "Şcoala de vară a bunelor maniere pentru prinţese şi cavaleri" s-a dovedit a fi un program utilă pentru toţi copiii participanţi, indiferent dacă aceştia au sau nu probleme de comportament în societate sau în familie şi că, după "absolvirea" acestei şcoli, copiii vor aplica cu plăcere regulile bunelor maniere în orice situaţie s-ar afla şi vor fi mai atenţi la sfaturile pe care părinţii, dascălii şi bibliotecarii le vor transmite.

[... mai mult]


Mănăstirile noastre vechi şi sfinte, formatoare şi păstrătoare a conştiinţei de neam a românilor, simpozion organizat la Mănăstirea Habra

- 1 septembrie 2014 -

În sudul municipiului Baia Mare, la o distanţă de 7 km, în hotarul comunei Groşi, într-un peisaj deosebit de pitoresc, fiinţează din 1996 Mănăstirea de maici Habra. Documentele, susţinute şi de tradiţia locală, dovedesc faptul că în aceste locuri a fiinţat o mănăstire, a doua ca însemnătate în acest spaţiu românesc, după stravopighia de la Peri. Mănăstirea a dispărut după moartea lui Mihai Viteazul, în urma represaliilor asupra clerului ortodox transilvănean, pentru vina de a-i fi fost alături voievodului unificator. Episcopul Efrem de la "Habru" l-a urmat pe domnitor în Moldova în primăvara anului 1600.
În data de 1 septembrie 2014 a fost organizat în Sala de Conferinţe a mănăstirii simpozionul intitulat Mănăstirile noastre vechi şi sfinte, formatoare şi păstrătoare a conştiinţei de neam a românilor, sub auspiciile Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, cu sprijinul neprecupeţit al maicii stareţe a Mănăstirii Habra, Iustiniana Călini. Lucrările simpozionului au fost onorate de prezenţa P.S.S. Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, care a oficiat începând cu orele 8.30 o liturghie arhierească. În continuare, asistat de către un sobor de preoţi, ierarhul a oficiat un parastas pentru clerul vechii mănăstiri, pentru voievodul Mihai Viteazul şi familia sa, precum şi pentru românii acestor locuri căzuţi la datorie pe frontul Primului Război Mondial.
A urmat prezentarea lucrărilor conferenţiarilor, moderator fiind doamna Viorica Ursu. După binecuvântarea venită din partea P.S. Sale dr. Iustin Sigheteanul, a urmat cuvântul prefectului judeţului Maramureş, Anton Rohian, fiu al comunei Groşi, iar după aceea discursul primarului comunei organizatoare, Gheorghe Lupan. Între conferenţiarii simpozionului i-am remarcat pe pr. dr. Cristian Ştefan (consilier cultural), Horia Bădescu (scriitor, doctor în litere), arh. Laura Zaharia (cu merite deosebite în ridicarea construcţiilor din incinta mănăstirii Habra), arhim. dr. Macarie Motogna (Mănăstirea Rohia), col. (r) Niculae Costin (Fântânele, jud. Sălaj), dr. Dan Filip (profesor, Baia Mare), Janeta Ciocan (Baia Mare), Pamfil Bilţiu (etnolog) şi dr. Ilie Gherheş (cercetător, Baia Mare).
Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost reprezentată de către dr. Viorel Câmpean, care a susţinut o prelegere despre Mănăstirea Santău, lăcaş monahal cu existenţă între secolele XVII-XVIII. Pe locul pe care a existat acel lăcaş monahal, în vara anului 2013 comunitatea din Santău a ridicat un altar de vară, sfinţit de P.S.S Iustin Sigheteanul, prilej cu care ierarhul a fost onorat cu titlul de cetăţean de onoare al comunei.Preşedintele Adrian Ştef a semnat Protocolul de intenţie privind înfrăţirea judeţului Satu Mare cu raionul Vinogradov (Ucraina)

- 27-28 august 2014 -

În cadrul demersurilor pe care le promovează Consiliul Judeţean Satu Mare privind cooperarea transfrontalieră, în perioada 27-28 august 2014, o delegaţie, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a efectuat o vizită în raioanele Vinogradov şi Hust din regiunea Zakarpatia (Ucraina) în vederea iniţierii unui proiect de înfrăţire între aceste două raioane şi judeţul Satu Mare.
Din delegaţia sătmăreană au mai făcut parte: Felician Pop şi George Negrea ( C.J.C.P.C.T), Robert Laszlo ( Biblioteca Judeţeană ) şi Liuba Horvat ( Muzeul Judeţean ).
La Vinogradov delegaţia sătmăreană a fost primită de preşedintele administraţiei raionale, Vitali Liubka, Sviatoslav Gal, preşedintele Departamentului de Turism şi Integrare şi Vasile Iuhas, şeful Departamentului de Cultură şi Tradiţie. De asemenea au fost prezenţi, primarii Ivan Haiduc din Hija şi Vasile Ivaşcu din Cerna, promotorii acestor relaţii de colaborare.
Într-un cadrul festiv, care a avut loc la Biblioteca Raională din Vinogradov, cei doi preşedinţi au semnat un Protocol de intenţie privind înfrăţirea dintre raionul Vinogradov şi judeţul Satu Mare.
Acest document deschide perspective reale de cooperare economică, culturală turistică şi educaţională între cele două entităţi administrative.
Preşedintele Vitali Liubka şi-a exprimat satisfacţia, declarând că aceasta este prima vizită a unui preşedinte de Consiliu Judeţean sătmărean la Vinogradov şi nutreşte speranţa că această colaborare va fi extrem de utilă pentru implementarea proiectelor europene care vor viza Ucraina în viitorul apropiat.
Preşedintele Adrian Ştef a subliniat importanţa unei reforme administrative urgente în Ucraina pentru că pe fondul descentralizării, activitatea administrativă ar deveni mult mai flexibilă şi mai eficientă. Semnarea acestui document este primul pas concret în vederea adoptării hotărârii de înfrăţire, de către fiecare administraţie.
Delegaţia sătmăreană a efectuat apoi o scurtă vizită prin raion, la staţiunea balneo-climaterică Vinogradovo, în oraşul Korolevo precum şi la Hija, unde a fost vizitat fostul punct de trecere a frontierei spre România, închis în 2004. Actualmente, autoritaţile caută soluţii privind redeschidera acestul punct de frontieră, fapt care ar duce la revigorarea vieţii economice şi sociale din zonă.
Preşedintele Ştef a promis că va face demersurile necesare în România, cerând acelaşi lucru şi preşedintelui Liubka, pentru urgentarea realizării acestui proiect.
În 28 august a avut loc o întâlnire la Hust cu preşedintele administraţiei raionale Vasile Hubal, în cadrul căreia s-a pus la punct calendarul principalelor acţiuni care vizează semnarea unui protocol similar şi cu raionul vecin, Hust.


Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Satu Mare organizează expoziţie de carte prilejuită de Ziua Limbii Române

- 31 august 2014 -

Expoziţie de pictură la Biblioteca Judeţeană

- 27 august 2014 -

Biblioteca Judeţeană, sub patronajul Consiliului Judeţean Satu Mare, a organizat miercuri, 27 august, vernisajul expoziţiei care reuneşte picturile realizate de beneficiarii proiectului iniţiat de Biblioteca locală din comuna Crucişor, sub îndrumarea bibliotecarului şi artistului plastic Dan Cosma.
Proiectul, intitulat sugestiv "Prichindelul artist", finanţat de Programul Naţional Biblione - Lumea în biblioteca mea, cu sprijinul Fundaţiei IREX, a dat naştere unui cerc de pictură în cadrul Bibliotecii din comuna Crucişor. În cadrul acestui cerc, zeci de copii au realizat lucrări de artă pe pânză, tematica abordată fiind peisajul, natura statică şi compoziţia figurativă.
Cu această ocazie, a sosit momentul ca micii artişti să prezinte publicului interesat de frumos rodul activităţii lor.
Conducerea Bibliotecii Satu Mare salută iniţiativa bibliotecarului Dan Marius Cosma şi consideră demersul acestuia ca fiind un exemplu pentru toate bibliotecile pe care le coordonează din punct de vedere metodologic şi profesional.
Expoziţia este deschisă în perioada 27 august - 12 septembrie 2014, în holul sălii Multimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

Şcoala de bune maniere (Lecţia 2)

- 31 iulie 2014 -

La cea de-a doua lecţie din cadrul Şcolii de vară a bunelor maniere pentru prinţese şi cavaleri, derulată azi, 31 iulie, la Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", au participat 60 de copii de diferite vârste, însoţiţi de părinţi şi bunici.
În cadrul lecţiei predate astăzi, participanţii au învăţat de la bibliotecarele Paula Horotan şi Mihaela Ungureanu despre modalităţile de a face prezentările sau schimbul de nume. Copiii au fost bucuroşi să aplice practic, în cadrul unor mini-ateliere de lucru, noile informaţii şi deprinderi dobândite pe parcursul primelor două lecţii, Salutul şi Cum facem prezentările.
Joia viitoare, pe 7 august, vom învăţa despre punctualitate şi cum ne exprimăm verbal şi în scris.Peste 70 de prinţese şi cavaleri la Şcoala de bune maniere

- 24 iulie 2014 -

Joi, 24 iulie, a început programul "Şcoala de vară a bunelor maniere pentru prinţese şi cavaleri", iniţiat de Secţia de împrumut pentru copii. La prima întâlnire au participat aproximativ 70 de copii. Aceştia au învăţat lucruri noi despre salut şi despre rolul acestei reguli de bună-cuviinţă în societate. Lecţia le-a fost prezentată de către bibliotecarele Paula Horotan şi Rodica Toduţ.
La prima întâlnire, Lacrima Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, le-a prezentat participanţilor, copii, bunici, părinţi şi jurnalişti, obiectivele acestui proiect, a trecut în revistă activităţile ce se vor derula şi modalităţile de învăţare.
Obiectivele proiectului: respectarea de către copiii participanţi a principalelor norme de convieţuire socială; dezvoltarea simţului estetic pentru o vestimentaţie decentă; aplicarea unor norme de bună-cuviinţă în cazul meselor servite acasă, în vizită sau la restaurant; folosirea mijloacelor de transport în comun în mod civilizat; însuşirea unui comportament corect în sălile de spectacol; utilizarea celor mai potrivite modalităţi de exprimare verbală în conversaţie şi de exprimare scrisă în cazul corespondenţei ş.a.m.d.
Modalităţi de învăţare. Întregul program se va desfăşura pe baza unor cunoştinţe teoretice transmise prin intermediul prezentărilor în sistem PowerPoint şi cu ajutorul atelierelor de lucru special gândite pentru fixarea cunoştinţelor teoretice:
- mini-scenarii, prin care copiii vor interpreta personaje imaginare în situaţiile propuse de tema respectivă ;
- se vor folosi materiale corespunzatoare anumitor teme prezentate: fotografii din arhiva personală a copiilor, obiecte de uz casnic si din alte domenii;
- copiii vor vorbi la telefon, vor compune texte scurte pentru scrisori, felicitări, mesaje;
- pentru anumite teme, vom avea ca invitaţi oameni care activează în domenii la care fac referire prezentările (persoane publice, medici, lucrători în restaurante s.a.m.d.)
La activităţile proiectului pot participa copiii care doresc să dobândească noi cunoştinţe şi deprinderi în ceea ce priveşte conduita, buna-cuviinţă şi politeţea. "Şcoala de vară a bunelor maniere" este structurată pe mai multe lecţii şi ateliere de lucru cum ar fi: "Salutul", "Cum facem prezentările", "Despre punctualitate", "Ţinuta vestimentară", "Cum ne comportăm în diferite situaţii", "Cum ne exprimăm verbal şi în scris", "Igiena personală - cea mai importantă carte de vizită", "Cum aranjăm masa şi cum mâncăm", "Despre cadouri" s.a.m.d.Rodion Markovits, sărbătorit printr-un simpozion şi lansare de carte

- 17 iulie 2014 -

Scriitorul sătmărean de origine evreiască Rodion Markovits a fost sărbătorit joi, 17.07.2014 la Gherţa Mică şi la Satu Mare. La Gherţa Mică au avut loc depuneri de coroane la placa memorială a casei unde a trăit scriitorul, şi a continuat la Primăria din Gherţa Mică cu prezentarea cărţii "Reb Ancili şi alte povestioare despre evreimea Oaşului", tradusă pentru prima dată în limba română.
La Sinagoga din Satu Mare a avut loc simpozionul "Rodion Markovits - O paradigmă triplă de imagologie". La eveniment au participat directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Robert Laszlo, criticul de artă Kereskeny Sandor, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Satu Mare, Nicolae Decsei, preşedintele Asociaţiei Culturale Maghiare din Transilvania, Muzsnay Arpad, profesorul universitar George Achim şi conducerea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, în frunte cu directorul Felician Pop, ca şi principali organizatori ai manifestării.
Markovits Jakab (prenumele şi l-a schimbat în Rodion la începutul carierei de scriitor) s-a născut în Oaş, la Gherţa Mică. Studiile liceale şi le termină la Satu Mare, mai întâi ca elev la gimnaziul catolic, apoi la Colegiul reformat. Urmează studii de drept la Budapesta, perioadă în care publică articole şi nuvele în mai multe ziare (Népszava, Korbács, Ifjú Erők, Fidibusz, Független Magyarország şi Szatmár és Vidéke). La începutul lui 1915 este înrolat în regimentul 12 infanterie, iar în vara anului 1916 cade prizonier, în Rusia.
Întors la Satu Mare, Markovits Rodion îşi deschide un birou de avocatură. Este redactor la cotidianului Szamos şi devine corespondent al publicaţiei Keleti Újság din Cluj. În anul 1925 publică, la Satu Mare, o culegere de proză scurtă cu titlul "Ismét találkoztam Balthazárral" (M-am întâlnit, din nou, cu Balthazar), urmată de alte cărţi şi materiale de presă.
Printre scriitorii evrei de expresie maghiară din Transilvania, Rodion Markovits ocupă o poziţie privilegiată, dacă ne gândim numai la faptul că romanul său cel mai cunoscut, "Garnizoana din Siberia" a fost tradus în 17 limbi, fiind considerat în perioada interbelică un adevărat bestseller.
Înzestrat cu o vână epică bogată, Rodion Markovits a prezentat în cărţile sale lumea românească în mijlocul căreia şi-a trăit copilăria şi adolescenţa, iar substanţa scrierilor sale este extrasă din biografia sa pe care a reuşit să o înzestreze cu atributul exemplarităţii. În acest context credem că imaginea românilor în opera unui scriitor de origine evreiască crescut în cultura maghiară, dar crescut în mijlocul unei comunităţi româneşti ancestrale este cu atât mai interesantă cu cât aceste trei filtre imagologice au privilegiul de a se decanta prin pana inspirată a unui romancier extrem de expresiv ce va reuşi să elaboreze un tablou fidel al lumii româneşti văzută de un alogen care a rezonat cu aceasta.
Mai presus de ficţiunea literară, opera lui Rodion Makovits are şi o valoare documentară, temele centrale ale creaţiei sale reprezentând de fapt geneza, devenirea sa, experienţele sale existenţiale, multe din ele paradigmatice.
Lumea românească nord - transilvană, mai exact cea a Oaşului, este privită cu un amestec de luciditate, nostalgie şi bonomă ironie.
Markovits ne-a lăsat imaginea unei lumi arhaice, cu personaje viguros conturate şi întâmplări pilduitoare.

Atelier de origami la Biblioteca Judeţeană

-09 iunie 2014-

A avut loc primul atelier din această vacanţă, prilej cu care, copiii au avut ocazia să-şi exprime creativitatea, să se joace şi să se distreze.
Cu răbdare şi cu atenţie, din hârtie, copiii au creat fluturi şi avioane.
Atelierul este gratuit.
Următoarea întâlnire va avea loc miercuri, 16 iulie, la Sala Multimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Vă aşteptăm cu drag !Bibliotecarii din bibliotecile publice participă la cel de-al doilea eveniment profesional din acest an

-30 iunie 2014-

Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România (ANBPR) - Filiala Satu Mare a organizat cea de-a doua sesiune de lucru din cadrul programului anual de pregătire profesională a bibliotecarilor din sistemul bibliotecilor publice din judeţ.
Evenimentul profesional s-a derulat luni, 30 iunie a.c., cu începere de la ora 10, la sediul Bibliotecii Judeţene, în Sala multimedia, şi a reunit o serie de informări şi dezbateri pe teme profesionale, o lansare de carte, prezentări de noi apariţii editoriale şi discuţii legate de tema Conferinţei asociaţiei "Nova Bibliotheca-Provocări şi tendinţe în bibliotecile publice"
Ordinea de zi a fost urmatoarea :

  • 1. Informare cu privire la metodologia de furnizare a cursului destinat comunităţii "Bani IQ - Decizii înţelepte pentru viitorul tău financiar", avându-l ca invitat pe dl. Szucs Joszef, coordonatorul Programului Biblionet pe regiunea Transilvania;
   2. Actualizarea platformei CASIDRO, găzduită de Biblioteca Naţională a României, bază de date ce cuprinde informaţii referitoare la bibliotecile din România;
   3. Lansarea celei mai recente cărţi ce poartă semnătura lui Dan Marius Cosma, (bibliotecar, scriitor, pictor) "Cetăţuia", apărută la Editura Citadela.
  • a. Prezentarea unor apariţii editoriale apărute sub sigla RAO International Publishing Company;
   b. Prezentarea ofertei ANBPR privind cursurile de pregătire profesională continuă a bibliotecarilor. • Trei veterani de război au fost distinşi cu Ordinul Militar de România

  -26 iunie 2014-

  Joi, 26 iunie 2014 Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost gazda unui eveniment deosebit. Generalul de brigadă (r), prof. Gheorghe Săveanu, lt. col. (r) Emil Olteanu şi col.(r), prof. Nicolae Augustin Codreanu au fost distinşi cu Ordinul Militar de România, în grad de comandor. Evenimentul, iniţiat de Instituţia Prefectului Satu Mare s-a înscris în şirul manifestărilor ocazionate de Ziua Drapelului, sărbătorită în 26 iunie, lucru subliniat de directoarea Bibliotecii Judeţene, Lacrima Istrăuan, care a moderat desfăşurarea momentului emoţionant.
  A urmat tradiţionalul "laudatio", prezentat de către dr. Viorel Câmpean. Vorbitorul a prezentat succint, dar în cuvinte calde, care au avut darul de a emoţiona asistenţa, biografia celor trei sărbătoriţi. Faptele lor de arme, suferinţele acumulate în timpul războiului, nu i-au împiedicat să se distingă în viaţa socială la care au luat parte cu însufleţire. Dascălii Gheorghe Săveanu (născut în 1921, profesor de limba şi literatura română la actuala Şcoală Gimnazială "Grigore Moisil") şi Nicolae Codreanu (născut în 1936, profesor la Colegiul Economic "Gheorghe Dragoş") rămân până în zilele noastre repere pentru tot ce înseamnă şcoală românească autentică. Emil Olteanu (născut în 1922) şi-a dedicat viaţa muncii administrative în cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare. Tustrei participă şi azi la viaţa culturală sătmăreană, semnăturile lor putând fi regăsite în publicaţia "Eroii Neamului", revistă patronată de Asociaţia Naţională "Cultul Eroilor - Regina Maria", filiala Satu Mare. Vorbitorul le-a urat în încheiere celor trei sănătate şi invitaţia de a-şi sărbători centenarul tot la Bibliotecă!
  Poetul George Vulturescu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu naţional a judeţului Satu Mare, a evocat însemnătatea drapelului şi mai ales importanţa care i s-a dat prin hotărârea ca simbolul naţional să aibă o sărbătoare specială. A vorbit apoi preşedintele Ordinului Militar de România, col. (r) dr. ing. Constantin Adrian, care a făcut un scurt istoric al instituţiei pe care o conduce, subliniind faptul că printre membrii ordinului se regăsesc numeroase personalităţi din lumea academică. Toţi cei care sunt distinşi cu acest ordin au contribuit la "emanciparea românilor". Preşedintele ordinului a acordat distincţiile celor trei veterani de război, aceştia depunând rând pe rând jurământul. În numele sărbătoriţilor a vorbit profesorul Codreanu, care, mulţumind pentru distincţiile acordate, şi-a încheiat discursul cu ultimele versuri din vechiul imn naţional, Trei culori:
  "Pe mormânt atunci să-mi puneţi
  Mândrul nostru tricolor".
  Festivităţile au fost încheiate de cuvântul de felicitare şi de mulţumire al prefectului Eugeniu Avram, care i-a asigurat de toată preţuirea.
  Ziua Drapelului a însemnat pentru toţi cei care au fost prezenţi în 26 iunie 2014 la Biblioteca Judeţeană o adevărată sărbătoare. O poezie dedicată Tricolorului a citit dr. Viorel Câmpean, în timpul alocuţiunii. Cu autor necunoscut, poezia a fost culeasă de la Eugen Sălăjanu din Hotoan. Oferită ca un dar celor trei noi membri ai ordinului Militar de România, o reproducem şi noi în cele ce urmează, ca semn de preţuire pentru simbolul nostru naţional.
  Biblioteca Judeţeană a organizat o serie de activităţi prilejuite de Ziua Judeţului Satu Mare

  - 21-22 iunie 2014 -

  Biblioteca Judeţeană, instituţie publică de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Satu Mare, a organizat în perioada 21-22 iunie, o serie de activităţi cuprinse în programul evenimentelor prilejuite de cea de-a doua ediţie a Zilei Judeţului Satu Mare.
  În zilele de sâmbătă, 21 iunie, şi duminică, 22 iunie, în intervalul orar 9-11, toţi copiii au fost invitaţi să deseneze pe asfalt. Copiii participanţi la acestă activitate au realizat desene cu tema "Judeţul Satu Mare, locul unde trăiesc".
  O altă activitate creativă şi foarte apreciată de copiii de toate vârstele, Atelierul de Origami, s-a derulat la Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 13-15.
  Sătmărenii interesaţi de Biblioteca Judeţeană au poposit la standul destinat instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, care a fost amplasat în zona Muzeului de artă, pentru a cunoaşte mai în detaliu activitatea instituţiei, printr-un dialog deschis cu bibliotecarii şi prin intermediul materialelor de promovare editate cu această ocazie.
  "Activităţile organizate de Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate în cadrul Zilei Judeţului Satu Mare reprezintă şi pentru Biblioteca Judeţeană un bun prilej de promovare a serviciilor şi colecţiilor. Prin intermediul activităţilor pe care le organizăm, dorim să transmitem întregii comunităţi judeţene mesajul că biblioteca publică este o instituţie activă şi o poartă deschisă spre cunoaştere.", a declarat Lacrima Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

  [... mai mult]


  De ziua lui Eminescu, sătmărenii au fost la Velyateno în Ucraina

  - 15 iunie 2014 -

  Schimburile culturale dintre sătmăreni şi ucrainenii din raioanele vecine judeţului nostru, Vinogradov şi Hust, au deja o frumoasă şi rodnică tradiţie. Duminică, 15 iunie, o delegaţie sătmăreană reprezentativă pentru cultura judeţului nostru, compusă din Felician Pop, directorul CJCPCT Satu Mare, Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Liuba Horvat, vicepreşedinta Uniuni Ucrainenilor, George Negrea, cântăreţ de muzică folk şi Vlad Doroş cântăreţ de muzică populară, a efectuat o vizită în localitatea Velyateno la invitaţia directoarei şcolii, Jana Mikitiuk.
  La Velyateno s-a sărbătorit duminică, închiderea anului şcolar 2013-2014, ocazie cu care profesorii şi elevii au fost prezenţi pentru a fi premiaţi pentru rezultatele deosebite obţinute la învăţătură şi diverse concursuri.
  Directoarea şcolii, a facut în cadrul festivităţii de închidere şi o prezentare a unui film documentar cu toate deplasările efectuate de elevii şi profesorii şcolii, în România, moment urmărit cu foarte mult interes de toţi cei prezenţi.
  De asemenea în cadrul evenimentului, delegaţia română a avut parte de o surpriză plăcută, Jana Mikitiuk, i-a premiat pe fiecare în parte cu câte o diplomă de mulţumire pentru colaborările culturale româno-ucrainene.
  În semn de respect pentru tot ceea ce a realizat şi va realiza şi în viitor pentru aceste colaborări, şi delegaţia română i-a acordat o diplomă de excelenţă Janei Mikitiuk şi o plachetă jubiliară din partea Consilului Judeţean Satu Mare.
  Sătmărenii au felicitat conducerea şcolii pentru rezultatele obţinute.
  Având în vedere că în 15 iunies-au împlinit 125 de ani de la trecerea în eterenitate a poetului nostru naţional , Mihai Eminescu,Felician Pop a evocat figura geniului tutelar a românilor.  Hotoanul şi-a cinstit eroii

  - 15 iunie 2014 -

  Ziua de 15 iunie 2014 a însemnat pentru localitatea Hotoan cinstirea eroilor săi, ştiuţi ori neştiuţi cu numele. În frumoasa localitate din comuna Căuaş nu exista până ieri vreun monument dedicat eroilor. Dorind parcă să corecteze această lipsă, comunitatea din satul de pe valea Ierului a reuşit să organizeze două evenimente. La orele 12.30 au început solemnităţile dezvelirii unei plăci memoriale aşezate pe faţada casei părinteşti a eroului sublocotenent post-mortem Virgil Sălăjanu. După ceremonia de sfinţire, oficiată de un sobor de preoţi, ortodocşi şi greco-catolici, profesorul Gheorghe Şanta, rudă cu eroul Virgil Sălăjanu, pe care de altfel l-a şi cunoscut, a evocat în cuvinte alese personalitatea eroului căzut la datorie în august 1944 la Băneasa. De asemenea, Ioan Sălăjanu, fiu al satului şi nepot al eroului, a recitat o poezie care îi aparţine, dedicată memoriei eroilor neamului.
  Al doilea eveniment al zilei a avut loc în centrul localităţii, unde a fost dezvelit monumentul dedicat tuturor eroilor Hotoanului. După slujba de sfinţire şi dezvelirea monumentului a urmat depunerea de coroane. Despre semnificaţia evenimentelor au vorbit, rând pe rând, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, delegatul Instituţiei Prefectului Satu Mare, Mircea Ciocan Maior, primarul comunei Căuaş, Marius Roca, Eugen Chiorean şi preotul Viorel Roja, fii ai Hotoanului, redactorul coordonator al revostei "Eroii Neamului", Voicu Şichet şi dr. Viorel Câmpean. Ultimul cuvânt i-a aparţinut sufletului evenimentelor de ieri, consilierul local Virgil Boconcios care a adus mulţumiri tuturor celor care i-au fost alături pentru realizarea celor două evenimente. A încheiat prin a face un apel la forurile locale şi judeţene pentru înfăptuirea unui mai vechi deziderat al locuitorilor din Hotoan, ridicarea unui bust al cunoscutului cronicar, părintele Vasile Pătcaşiu.
  Participanţii la evenimente au fost invitaţi la tradiţionala masă festivă, desfăşurată în incinta căminului cultural. Buna dispoziţie a fost asigurată de îndrăgitul cântăreţ Dinu Iancu Sălăjanu care a interpretat în stilul său inconfundabil cântece de petrecere dar şi numeroase cântece patriotice, reuşind să creeze o atmosferă autentic românească.
  Biblioteca Judeţeană a avut onoarea de a fi partener la evenimentele de la Hotoan. Dr. Viorel Câmpean, cetăţean de onoare al localităţii, a realizat cu acest prilej un pliant. Delegaţia Bibliotecii a fost întregită prin prezenţa doamnei director interimar Lacrima Camelia Istrăuan şi a Martei Cordea.  Ziua Mondială a Mediului marcată la Biblioteca Judeţeană

  - 5 iunie 2014 -

  Biblioteca Judeţeană, instituţie publică de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Satu Mare, a organizat joi, 5 iunie a.c., cu începere de la ora 13, acţiunea cu tema "Comunitatea ecologică".
  Evenimentul tematic s-a derulat în Sala multimedia şi a fost organizat în colaborare cu Colegiul Tehnic "Elisa Zamfirescu" şi cu Asociaţa ecologistă "Satu Mare - Oraş Verde".
  În deschidere, bibliotecarul Daniel Iojiban, iniţiatorul evenimentului, a oferit participanţilor o scurtă introducere despre Ziua Mondială a Mediului, moment urmat de trecerea în revistă a proiectelor iniţiate de Asociaţia ecologistă "Satu Mare - Oraş Verde", prin luarea de cuvânt a preşedintelui Voinea Ungureanu. Cristian Călugăru, reprezentantul Editurii Dianuşa a făcut o pledoarie pentru înfiinţarea de comunităţi ecologice autosustenabile, iar elevii clasei a X-a B, de la Colegiul Tehnic "Elisa Zamfirescu", îndrumaţi de profesoarele Mirela Slujitoru şi Monica Achim, au prezentat lucrări ce vizează teme precum ecologia şi protecţia mediului. Evenimentul s-a încheiat cu vizionarea filmului documentar "Home".
  În acest fel, Biblioteca Judeţeană Satu Mare se înscrie în rândul instituţiilor care onorează Ziua Mondială a Mediului printr-o acţiune de informare şi conştientizare a importanţei protejării mediului înconjurător.
  Manifestarea dedicată Zilei Mondiale a Mediului se înscrie în efortul nostru comun de a transmite întregii comunităţi locale şi judeţene importanţa de a trăi într-un mediu curat şi sănătos şi constituie un exemplu activ de colaborare între biblioteca publică, instituţii de învăţământ şi societatea civilă. Este important să sădim în mintea şi sufletul fiecarui membru al comunităţii conceptul că omul, ca specie biologică, este dependent de natură şi nu poate trăi în afara ei., a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
  Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător, este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei "Ecologia Umană" de la Stockholm şi reprezintă elementul cel mai important al "Programului pentru Mediu" al Naţiunilor Unite.
  Comori din suflet de copil la Biblioteca Judeţeană

  - 2 iunie 2014 -

  Biblioteca Judeţeană, sub patronajul Consiliului Judeţean Satu Mare, a organizat luni, 2 iunie, vernisajul expoziţiei de pictură "Comori din suflet de copil". Expoziţia a întrunit lucrări de pictură şi artă plastică realizate de Cristina Fiat, o adolescentă cu suflet de copil.
  Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Şcoala de Arte şi Colegiul Naţional "Doamna Stanca" şi s-a derulat cu începere de la ora 13, în Sala multimedia.
  "Comori din suflet de copil" s-a dorit a fi un eveniment prin care marcăm Ziua Internaţională a Ocrotirii Copilului, 1 Iunie, dar şi să promovăm copiii talentaţi. Cristina Fiat este ambasadorul nostru pentru toţi tinerii de vârsta ei, cărora le transmite mesajul că biblioteca publică se implică activ în viaţa lor, încercând să le ofere o rampă de lansare către lume şi cunoaştere., a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
  Evenimentul a fost onorat de prezenţa cadrelor didactice şi a colegilor din clasa a X-a C de la Colegiul Naţional "Doamna Stanca", a profesorilor îndrumători de la Şcoala de Arte, a prietenilor şi familiei Cristinei, iar Bogdan Bratiş, Iulia Iepure şi Szilaghyi Ingrid au asigurat momentele muzicale. Despre lucrările expuse au vorbit prof. Gheorghe Gheorghiade şi artistul plastic Dan Marius Cosma.
  Cristina Fiat, shiţă biografică:
  Adolescenta cu suflet de copil, Cristina Fiat, este eleva Colegiului Naţional "Doamna Stanca", în clasa a X-a C, profilul ştiinţe ale naturii, bilingv engleză. Încă de mică şi-a descoperit pasiunea pentru pictură, fapt ce a determinat-o să se înscrie la cursurile de arte plastice din cadrul Şcolii de Arte Satu Mare.
  Sub îndrumarea profesorului Robert Abkorovits, a început să realizeze diferite lucrări, mai întâi în creion, apoi pictură în ulei. Majoritatea picturilor sunt reproduceri din lucrările celebrilor artişti care o inspiră, Leonid Afremov, Lena Karpinsky şi Monet, dar este încrezătoare că-şi va dezvolta talentul şi că îşi va crea propriul stil.
  Premii şi distincţii:
  - Locul I la Concursul de arte plastice, secţia pictură, organizat de Clubul Lions;
  - Premil III la Concursul Internaţional de la Iaşi, "1 Iunie-Copilul, ambasadorul prieteniei între popoare";
  - Menţiune la Concursul de arte plastice-secţia grafică, Satu Mare;
  - Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar la concursul "Rotaract", ediţia a IV-a, 2010;
  - Premiul pentru cel mai bun spectacol la secţiunea gimanziu, concursul "Rotaract", ediţia a VI-a, 2012;
  - Locul I la Olimpiada Judeţeană de Biologie, 2013;
  - Locul III la Olimpiada Judeţeană de Biologie, 2014;


  O nouă sesiune de formare pentru seniorii sătmăreni

  - 26-30 mai 2014 -

  Centrul permanent de formare Biblionet din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare a organizat în perioada 26-30 mai a.c., un curs gratuit de iniţiere în Internet şi utilizare a echipamentelor IT.
  De acest curs au beneficiat nouă membri din comunitate, instruiţi de către cei doi traineri Raluca Istrate şi Bianca Ciceo.
  Acest curs reprezintă ABC-ul utilizării computerului şi a navigării pe Internet şi este al şaselea dintr-o serie de astfel de forme de instruire.
  Aceste cursuri le oferă celor participanţilor posibilitatea de utiliza echipamentele IT şi de a se informa apelând la resursele oferite de Internet, de a comunica prin intermediul reţelelor de socializare şi a emailului.
  În acest fel, biblioteca publică le acordă cursanţilor oportunitatea de a deveni "cetăţeni ai lumii cibernetice", contribuind în mod esenţial la dezvoltarea abilităţilor de comunicare cu lumea prin intermediul computerului şi a mediului virtual.
  Donaţie de 1000 de cărţi româneşti pentru Universitatea din Ujgorod

  - 25 mai 2014 -

  În cadrul bunei colaborări dintre instituţiile culturale sătmărene şi cele din regiunea Zakarpatia (Ucraina), o delegaţie sătmăreană alcătuită din Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, Liuba Horvat, şefa Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean şi interpretul George Negrea a efectuat i vizitîă culturală în ţara vecină.
  Primul punct al vizitei l-a constituit Rectoratul Universităţii de Stat din Ujgorod, unde sătmărenii s-au întâlnit cu prim - prorectorul Alexandru Slivkha şi prorectorul Miroslava Lendel care şi-au exprimat dorinţa de intensificare a relaţiilor transfrontaliere pe multiple planuri.
  La această întâlnire au participat şi studenţii români care doresc să se înscrie la şcoala de vară de cultură şi civilizaţie românească care va fi organizată în luna iulie de către Consiliul Judeţean Satu Mare.
  A urmat apoi donarea unui număr de 1000 de cărţi româneşti către Biblioteca Universităţii, din partea Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
  Directoarea Bibliotecii, Maria Medved, i-a mulţumit lui Robert Laszlo pentru această preţioasă donaţie, cu atât mai mult cu cât Facultatea de Limba Română de la Universitatea din Ujgorod avea o bibliotecă foarte precară.
  Sătmărenii au vizitat apoi locul în care va fi amplasat bustul lui Mihai Eminescu în oraşul Ujgorod, bust realizat la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, iar piaţeta va purta numele marelui nostru poet.


  Suflet românesc la Veleatino

  A urmat apoi vizitarea localităţii Veleatino din raionul Hust, unde sătmărenii au fost întâmpinaţi cu drapelul României arborat la intrarea în şcoală. Aici s-a organizat festivalul "Vişivanka", al ţesăturilor populare. Românii s-au întâlnit cu preşedintele Administraţiei Raionale Hust, Ivan Rohaci şi cu Ivan Hubal preşedintele Consiliului Raional care au apreciat dinamica relaţiilor culturale din ultima vreme, dintre cele două entităţi administrative.
  În cadrul spectacolului realizat cu acest prilej a evoluat cântăreţul George Negrea, care a entuziasmat sutele de spectatori prezenţi, iar Felician Pop i-a felicitat pentru acest frumos eveniment şi i-a asigurat că în poporul român, ucrainenii au un prieten şi susţinător de nădejde.
  Cel mai impresionant lucru a fost acela că sute de copii şi-au pictat pe faţă drapelul Ucrainei şi al României, în semn de preţuire faţă de ţara noastră.
  Directoarea şcolii, deputatul raional Jana Mikitiuk, şi-a exprimat satisfacţia pentru bogata activitate culturală comună , iar Felician Pop a propus organizarea Zilei Tradiţiilor şi Culturii Române la Veleatino şi Ziua Tradiţiilor şi Culturii Ucrainene, într-o localitate din judeţul Satu Mare, evenimente care ar contribui în mod evident, la o mai bună cunoaştere reciprocă.


  Dublă lansare de carte

  - 19 mai 2014 -

  În data de 19 mai 2014 a avut loc în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare, un eveniment deosebit, prilejuit de lansarea volumelor aparţinând lui Ioan Mircea Paşcu, Bătălia pentru NATO. Raport personal şi Larry L. Watts, Aliaţi incompatibili. România, Finlanda, Ungaria şi al Treilea Reich.
  Oficiile de moderator i-au revenit doamnei director interimar Lacrima Camelia Istrăuan, care a dat, pentru început, cuvântul domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef. A urmat apoi alocuţiunea managerului general al editurii RAO, Ovidiu Enculescu. Acesta a mulţumit autorilor pentru onoarea făcută instituţiei sale, cei doi autori având, de fapt, mai multe titluri apărute la prestigioasa editură. Prof. dr. Ioan Viman a purces în continuare la prezentarea succintă a biografiilor celor doi oaspeţi de seamă ai Sătmarului. A venit apoi rândul prezentării celor două volume, sarcină de care s-a achitat bibliotecar dr. Viorel Câmpean. Acesta a afirmat despre cartea lui Ioan Mircea Paşcu - aflată la cea de a doua ediţie - că a văzut lumina tiparului şi din cauza izbucnirii crizei ucrainene. Referitor la fostul ministru al apărării, actualmente europarlamentar, dr. Viorel Câmpean a afirmat că, pe lângă faptul că a făcut istorie, a şi scris-o, cartea fiind, aşa cum mărturiseşte şi subtitlul, un "raport personal" asupra "Bătăliei pentru NATO". Referitor la cartea lui Larry L. Watts, titlul este elocvent, volumul subliniind incompatibilităţile dintre cei trei aliaţi ai Germaniei naziste.
  A urmat punctul culminant al evenimentului, alocuţiunile celor doi autori. Ioan Mircea Paşcu a mărturisit că, pe lângă faptul că se împlinesc 10 ani de la aderarea ţării noastre la NATO, un imbold hotărâtor în reeditarea cărţii sale i-a fost dat de declanşarea crizei din Ucraina. În opinia sa, importanţa aderării României la NATO va fi reconsiderată abia acum, când apele politicii internaţionale s-au tulburat. Profesorul Larry L. Watts a precizat că lucrarea lansată a constituit de fapt teza lui de doctorat şi a fost abandonată de mai multe ori. Chintesenţa cărţii o vom reda prin cuvintele sale din preambulul cărţii: "Înconjurată de puteri care nu-i doresc binele şi împiedicată de acestea să consolideze o alianţă regională care să confere putere micilor state din zonă faţă de vecinii lor mai mari, România a continuat să caute garanţii de securitate în afara regiunii şi a continuat să se lupte pentru egalitate cu partenerii săi mai mari şi mai puternici".
  Reuşitul eveniment desfăşurat la Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost posibil, în special, prin implicarea directă a fostului manager al instituţiei, ec. Ioan-Mircea Ardelean, actualmente director executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare. Oficialităţile administrative ale municipilui şi judeţului, oameni de cultură sătmăreni, precum şi un numeros public, dornic de a afla informaţii inedite din istoria recentă a României, au onorat dubla lansare desfăşurată luni la Satu Mare.


  Nova Bibliotheca - Provocări şi tendinţe în bibliotecile publice

  - Bistriţa, 15-17 mai 2014 -

  Anul acesta, cea de a XXV-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România s-a desfăşurat la Bistriţa. Lucrările conferinţei, la care au participat peste 200 de bibliotecari din toată ţara, s-au desfăşurat în Saloanele Hotelului "Coroana de Aur". La deschiderea oficială au luat cuvântul directorul Bibliotecii Judeţene "George Coşbuc", scriitorul Ioan Pintea, preşedintele ANBPR, Dragoş Adrian Neagu, oficialităţi ale judeţului şi municipiului, Grigore Leşe, precum şi Irina Petraş, preşedinte USR, Filiala Cluj.
  Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost reprezentată de dna director interimar Lacrima Istrăuan, aflată la prima întâlnire de acest fel cu Asociaţia, de dna Angela Câmpian, preşedinta filialei ANBPR Satu Mare şi de Marta Cordea, în calitate de vicepreşedintă a filialei sătmărene.
  În primele două zile ale manifestării au fost prezentate comunicări referitoare la tema conferinţei, Provocări şi tendinţe în bibliotecile publice, respectiv aspecte ale dezvoltării şi transformării bibliotecilor publice din ţară în era digitală. În prezentările bibliotecarilor s-a pus un accent deosebit pe diversificarea serviciilor pentru utilizatorii bibliotecii. Astfel, dintre materialele prezentate, variate şi numeroase, amintim: Oferta bibliotecii publice: Servicii pentru comunităţi moderne (Hermina Anghelescu, profesor Wayne State University Detroit, Michigan SUA), Rolurile bibliotecii publice în dezvoltarea comunităţii în mediul internaţional (Anca Râpeanu - director Biblioteca Metropolitană Bucureşti), Agent de pază sau bibliotecar - despre diversificarea serviciilor de bibliotecă (Cătălin Gavrilă, bibliotecar la Filiala "Marin Preda" a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti), Prezentare Harta serviciilor de bibliotecă (Dragoş Adrian Neagu, preşedintele ANBPR), E - Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern. Prezentare parteneriat ANBPR - ECDL România (Ioana Crihană, Director Executiv ANBPR).
  La lucrări a participat şi Paul-André Baran, director Biblionet, care împreună cu Scott Andersen, director adjunct Biblionet, Irex România, a schiţat acum la retragerea programului Biblionet, Perspectivele post-Biblionet.
  Deosebit de interesante au fost prezentările doamnelor Mariana Herjefschi - director Biblioteca "B.P. Haşdeu" Chişinău şi prof. univ. dr. Lidia Kulikovski de la Universitatea Chişinău.
  Dna Sorina Stanca a prezentat rolul şi importanţa programului de digitizare "Europeana", Colecţii digitale româneşti în Europeana, subliniind aportul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga", al cărei manager este.
  Preşedintele ANBPR, Dragoş Neagu a prezentat Strategia de dezvoltare a ANBPR care cuprinde obiectivele, viziunea şi misiunea ANBPR-ului în următorii ani, de asemenea strategia de comunicare a ANBPR-ului, strategia privind dezvoltarea profeională, de promovare şi informare - advocacy, precum şi strategia privind dezvoltatrea unui spaţiu informaţional comun.
  Dna Florica Pop, directoare a Bibliotecii Judeţene "Ioniţă Scipione Bădescu" din Zalău a cucerit auditoriul prezentând activităţile bibliotecii prin materialul electronic, intitulat Bibliovoluntar.
  Au avut loc prezentări şi lansări de carte ale editurilor Humanitas, RAO, Cartea Românească, Eikon, Ecou Transilvan, Renaşterea, Curtea Veche, All, Polirom, Charmides, Nomina şi Limes. Într-un cadru deosebit şi într-un mod original s-a desfăşurat lansarea jurnalului "Acum ştiu cine sunt" semnat de Grigore Leşe, apărut la Editura Humanitas.
  Bibliotecarii au avut deosebita bucurie de a se întâlni cu Mitropolitul Andrei Andreicuţ, care le-a dăruit tuturor participanţilor câte un exemplar cu autograf din volumul, "Mai putem trăi frumos?".
  Pe parcursul manifestărilor s-a votat noua strategie de dezvoltare a ANBPR şi au avut loc şedinţe consultative ale membrilor asociaţiei.
  Ne-a umplut sufletele de bucurie vizita la Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc", care începând cu anul trecut îşi desfăşoară activitatea într-o clădire demnă de ceea ce numim Casa Cărţii, fiind susţinută şi în acest an de către autorităţile locale atât pentru achiziţia de carte, cât şi pentru extinderea sediului.

  Cursul de iniţiere în Internet şi utilizarea calculatorului pentru seniori

  - 12-16 mai 2014 -

  Centrul permanent de formare Biblionet din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare a organizat în perioada 12-16 mai un curs gratuit de iniţiere în Internet şi utilizare a echipamentelor IT. Cei opt cursanţi instruiţi de către cei doi traineri, Raluca Istrate şi Bianca Ciceo, au învăţat ABC-ul utilizării computerului şi a navigării pe Internet.
  Dupa cinci zile de studiu intensiv şi exerciţii practice s-au familiarizat cu mânuirea calculatorului, au trimis primul E-mail, s-au conectat cu familia şi prietenii pe reţeaua de socializare Facebook. Participanţii s-au simţit foarte bine şi şi-au exprimat dorinţa de a reveni la bibliotecă pentru noi cursuri.
  Toate acestea au fost posibile datorită Programului Naţional Biblionet din cadrul căruia Biblioteca Judeţeană face parte şi care a pus la dispoziţia comunităţii un Centru de formare dotat cu tehnică de calcul şi programe de ultima generaţie .
  Sătmărenii - invitaţi de onoare la Ziua Europei de la Szeged - Ungaria

  - 14 mai 2014 -

  În baza unei vechi şi statornice relaţii de colaborare, Consulatul General al României de la Szeged din Ungaria, consul general Ioan Fodoreanu şi Andreea - Monica Radu, consul, a invitat o delegaţie culturală sătmăreană pentru a susţine un program artistic şi o lansare de carte la sediul Consulatului, cu prilejul acţiunilor aniversare dedicate Zilei Europei.
  Au fost prezenţi Prea Sfinţia Sa, episcopul Siluan al Românilor Ortodocşi din Ungaria, Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Vizhanyo Ferenc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Csongrad, preşedinţii autoguvernărilor româneşti din Ungaria, oameni de cultură din Szeged şi alţi invitaţi.
  Despre importanţa acestui eveniment au vorbit cei doi consuli, Ioan Fodoreanu şi Andreea - Monica Radu.
  Judeţul Satu Mare, invitat de onoare al acestei manifestări, a fost reprezentat de Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale şi Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene care au prezentat cartea lor trilingvă (română, maghiară,engleză) "Povestea pălincii".
  Autorii au subliniat faptul că judeţul Satu Mare este unul multicultural, cu o istorie fabuloasă, cu meleaguri pitoreşti şi oameni primitori şi este locul unde se produce cea mai bună pălincă din lume, lucru pe care, defapt, au încercat să-l şi demonstreze, cu rigoare şi cu talent, în cartea lor, invitându-i pe cei prezenţi să viziteze Sătmarul pentru a se convinge la faţa locului de toate acestea.
  În acest sens, au fost împărţite participanţilor mai multe exemplare din "Istoria pălincii" precum şi câteva albume şi pliante turistice editate de Consiliul Judeţean Satu Mare, în limbile română şi maghiară.
  A urmat apoi un program folcloric foarte apreciat de cei prezenţi, susţinut de soliştii Petrică Mureşan, Vlad Doroş şi Laura Bakk, acompaniaţi de Taraful "Ceatăra" din Carei, compus din fraţii Adrian, Vlad şi Bogdan Paşca.
  În cadrul unui dineu oferit de Consulat a avut loc o degustare de pălincă oşenească de "50 de focuri" despre care participanţii au avut numai cuvinte de laudă, apreciind savoarea acestei licori unice.
  Autorităţile din Szeged au lansat invitaţii formaţiilor artistice şi scriitorilor din judeţul nostru de a participa la manifestările organizate la ei şi au promis că vor vizita Sătmarul, pentru că tot ceea ce au văzut acum, le-a stârnit interesul pentru această zonă din nord-vestul României.
  Ambasadorul Victor Micula a ţinut să precizeze că îi admiră foarte mult pe sătmăreni şi că îi va invita la manifestările organizate de ambasada României de la Budapesta.
  Manifestarea de la Szeged a reprezentat un excelent prilej de promovare a imaginii judeţului Satu Mare, ca fiind un tărâm al misterioaselor legende, unde trăiesc oameni cu poftă de viaţă şi foarte ospitalieri.  Delegaţie sătmăreană la Ziua Regalităţii

  - 10 mai 2014 -

  Sâmbătă 10 mai la Palatul Elisabeta din Bucureşti a fost marcată Ziua Regalităţii. Din judeţul nostru a participat o delegaţie formată din Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, Ciprian Chiorean, delegatul sătesc din Ianculeşti, oraşul Carei şi Adelina Ciută din Carei, la invitaţia Principelui Nicolae, cel care de curând ne-a vizitat judeţul.
  Cu acest prilej Principele Nicolae a dat asigurări că va milita pentru realizarea proiectului "Cărţile copilăriei", care se va concretiza în donarea de cărţi pentru copii din Satu Mare din partea Casei Regale.
  Gazdele evenimentului au fost Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, alături având pe Principesa Maria şi pe Principele Nicolae.
  Majestăţile Lor Regele şi Regina au ales să nu fie prezente la sărbătoare, fiind însă în pregătiri pentru sosirea la Castelul Săvârşin, unde vor petrece întreaga vară.
  Au fost prezenţi membri ai Parlamentului şi ai Guvernului României, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, primarii municipiilor Bucureşti, Craiova, Alba Iulia şi din alte zeci de oraşe şi comune ale ţării, mari oameni de ştiinţă şi de artă, sportivi de prestigiu mondial, reprezentanţi de seamă ai mediului de afaceri, studenţi, elevi, copii. A fost prezent un mare număr de jurnalişti din Bucureşti, din întreaga Românie şi din Republica Moldova.
  Dar, cel mai important, Garden Party a reunit, aşa cum face în fiecare an, reprezentanţi ai comunităţilor din fiecare colţ al ţării. Oameni de diferite profesii, din toate judeţele ţării şi din Basarabia, din toate oraşele, din multe comune şi sate, de toate vârstele, mulţi dintre ei invitaţi pentru meritele pe care le-au avut în anul care s-a încheiat.
  A încântat publicul, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de colonelul Valentin Neacşu şi dirijată de locotenent-colonelul Aurel Gheorghiţă. A participat Tradiţia Militară. A adus un aport de neînlocuit Jandarmeria Română. Şi a contribuit, tot nepreţuit, minunata vreme: cald, plăcut, cu soarele care a ieşit atunci când oamenii aveau mai multă nevoie de el.
  Biblioteca Judeţeană Satu Mare marchează Ziua Europei

  - 8 mai 2014 -

  Biblioteca Judeţeană, instituţie publică de cultură aflată sub patronajul Consiliului Judeţean Satu Mare, a organizat joi, 8 mai 2014, simpozionul cu tema "Uniunea Europeană - realităţi şi perspective". Activitatea a fost organizată de Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Construcţii de Maşini UNIO şi a debutat la ora 11, în Sala multimedia.
  În cadrul simpozionului, bibliotecarul Mircea Pîrlea a prezentat participanţilor lucrarea cu tema "România şi Uniunea Europeană. Costurile şi beneficiile integrării", iar elevii instituţiei de învăţământ partenere, sub îndrumarea d-nei prof. consilier Adriana Marchiş, şi-au adus contribuţia prin prezentarea unor lucrări ce vizează instituţiile Uniunii Europene, precum Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European ş.a.m.d.
  "Pentru noi, românii, data de 9 mai este o filă importantă din calendar; suntem cetăţeni europeni şi marcăm, în primul rând, ziua bătrânului continent, dată ce coincide şi cu Ziua Victoriei Forţelor Aliate împotriva Germaniei naziste, la 9 mai 1945. Cinci ani mai târziu, în 1950, Cancelarul Germaniei, Konrad Adenauer, şi Ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, semnau primul acord de cooperare comunitară prin care este parafată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), acord ce s-a dovedit ca fiind primul pas către Uniunea Europeană. Tot la 9 mai, însă în anul 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, Independenţa de stat şi eliberarea de sub suzeranitatea otomană.", a declarat bibliotecarul Mircea Pîrlea, iniţiatorul activităţii.
  Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", în cadrul căreia funcţionează Colţul Uniunii Europene, găzduieşte o expoziţie de carte cu aceeaşi temă, incluzând şi publicaţii despre legislaţia europeană şi drept comunitar, iar Secţia de împrumut pentru copii îşi întâmpină cititorii cu expoziţia tematică "Hai-hui prin Europa", un itinerar imaginar prin cele mai frumoase locuri de pe bătrânul continent.
  Pedalez pentru bibliotecă. Biblioteca este importantă.

  - 29 aprilie 2014 -

  Biblioteca Judeţeană Satu Mare a organizat, marţi 29 aprilie, cea de-a doua ediţie a campaniei "Pedalez pentru bibliotecă". Pedalez pentru bibliotecă este o campanie de promovare şi susţinere a bibliotecii, a lecturii şi a serviciilor oferite de biblioteca publică apelând la o modalitate ecologică de transport, bicicleta.
  Peste cinci sute de sătmăreni, de toate vârstele, s-au aliniat la start, pe două roţi: biciclete, trotinete, role şi triciclete. Pentru că biblioteca este importantă, ne-au fost alaturi şi dl. Mihai Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, dl. viceprimar dr. Radu Roca şi alţi directori de instituţii, cadre didactice, persoane publice care vor duce mai departe mesajul nostru, acela că şi sătmărenii merită o bibliotecă modernă! Startul a fost dat de domnul dr. Eugeniu Avram prefect al judeţului Satu Mare, la ora 12.
  Bicicliştii au pedalat, roată la roată, sub escorta Poliţiei rutiere, din faţa Bibliotecii Judeţene Satu Mare până în Grădina Romei. Acolo, în timpul unui bine-meritat repaus de o jumătate de oră, participanţii au avut parte de o surpriză muzicală pregătită de elevi ai Şcolii de Arte Satu Mare : Hermina Hotca, Ştefania Hotca şi Raluca Dumitru.
  Punctul de încheiere al turului de biciclişti a fost platoul din faţa Consiliului Judeţean Satu Mare unde, pe baza numerelor primite la înscriere, participanţii au participat la o tombolă cu premii în cărţi obţinute din donaţii şi în obiecte oferite de Organizaţia Civitas şi de Bijuteria Rubin Satu Mare.
  Biblioteca este pentru oameni şi uneşte oamenii. Dorim şi pe această cale să mulţumim tuturor celor care s-au alăturat turului nostru de biciclete, tuturor celor ce au ales să fie biciclişti pentru implicare, pentru mobilizare şi pentru entuziasm.
  Totodată mulţumim colaboratorilor noştri şi partenerilor pentru sprijin, pentru implicare, pentru colaborare. Mulţumim aşadar Poliţiei Rutiere Satu Mare, Poliţiei Locale, Jandarmeriei, Consiliului Judeţean Satu Mare, Inspectoratului Şcolar Judetean Satu Mare (grădiniţelor, şcolilor şi liceelor care au participat), Şcoala de Arte Satu Mare, Organizaţia ACT 4 U, Asociaţia Samstudia, Organizaţia Civitas, Bijuteria Rubin şi partenerilor media.
  A fost o zi specială şi vă mulţumim pentru că ne-aţi fost alături!
  Colectivul Bibliotecii Judeţene Satu Mare

  [... mai mult]

  Expoziţie de icoane a artistului George Dan

  -15 aprilie 2014-

  Marţi 15 aprilie, în "Săptămâna Patimilor", pictorul George Dan, a oferit un prilej de bucurie sătmărenilor. La Muzeul de Artă din Satu Mare, în organizarea Consiliul Judeţean Satu Mare, a Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Satu Mare, a Bibliotecii Judeţene, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a fost vernisată o expoziţie de icoane şi pictură de şevalet.
  Despre lucrările aşezate pe simeze au vorbit Toth Zoltan, Felician Pop, Robert Laszlo, preoţii Cristian Boloş şi Cristian Chindriş, Ion Bala, iar solistul Petrică Mureşan a cântat o priceasnă.
  Lucrările expuse aduc în atenţie un artist plastic valoros, care propune privitorilor un exerciţiu de contemplaţie. Frumosul, binele şi adevărul să regăsesc în icoanele expuse. Din rândul lucrărilor în ulei nu lipsesc imagini bine conturate precum râul, pescarii, natura moartă, bisericile, surprinse cu multă înţelegere, culoare şi formă. Este adusă în prim plan frumuseţea izbitoare. Multe din aceste lucrări şi-ar merita locul în expoziţii care să iasă din graniţele judeţului. Ele dau măsura valorii creatorului şi maturitatea acestuia. Pe simeze se regăsesc adevărate bucurii estetice.
  Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene Satu Mare a dedicat pictorului George Dan un poem:
  ICOANĂ - PÂNZĂ - CATARG


  Comemorare Ioniţă G. Andron la Negreşti-Oaş

  11 aprilie 2014

  Vineri, 11 aprilie 2014 a avut loc la Liceul "Ioniţă G. Andron" din Negreşti-Oaş comemorarea a 25 de ani de la trecerea la veşnicie a reputatului fotograf Ioniţă G. Andron, patronul spiritual al acestei instituţii de învăţământ.
  Evenimentul a fost onorat şi de către Biblioteca Judeţeană Satu Mare, prin prezenţa doamnei director interimar Lacrima Istrăuan şi a lui Viorel Câmpean. Numerosul public şi invitaţii au fost salutaţi de către prof. Ştefan Haiduc, principalul organizator al evenimentului. Au urmat apoi luările de cuvânt ale invitaţilor. Rând pe rând, despre familia şi personalitatea marelui iubitor al Ţării Oaşului au vorbit: dr. Viorel Câmpean, Ioan Nistor, Ovidiu Suciu, dr. George Vulturescu, Vasile Nemeş, Remus Vârnav. Au avut scurte intervenţii şi profesorii Miclăuş şi Lohan, cei care s-au aflat la conducerea instituţiei când acesteia i s-a atribuit numele de Ioniţă G. Andron. În încheiere a luat cuvântul directorul Liceului, Eugen Ardelean, care a mulţumit invitaţilor pentru intervenţiile lor.
  Cu prilejul comemorării a fost editată o ediţie specială a revistei Raze de lună, care adună între coperţi o schiţă biografică, interviuri şi evocări ale lui Ioniţă G. Andron.
  În concluzie, ziua de vineri l-a readus în memoria celor prezenţi pe Ioniţă G. Andron dar s-a readus în discuţie şi necesitatea achiziţionării de la familia Andron a bogatului fond documentar (cca. 100.000 de clişee, corespondenţă, manuscrise, etc.) rămas de pe urma muncii de o viaţă a reputatului fotograf al plaiurilor şi chipurilor oşeneşti.
  Ziaristul şi scriitorul Iosif Ţiproc comemorat printr-un concurs de reportaje

  11 aprilie 2014

  Vineri 11 aprilie, la Colegiul Naţional "Doamna Stanca" Satu Mare s-a desfăşurat un medalion memorial "Iosif Ţiproc", eveniment organizat de Consiliul Judeţean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Asociaţia Scriitorilor de Nord-Vest şi Colegiul Naţional "Doamna Stanca".
  Manifestarea a debutat cu un moment de reculegere în cinstea gazetarului şi scriitorului Iosif Ţiproc. Despre personalitatea scriitorului au vorbit directorul şcolii Anna Maria Maruşca, directorul CJCPCT Satu Mare, Felician Pop, şi directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, Robert Laszlo. Alexandra Catargiu a transmis mesajul preşedintelui CJ, Adrian Ştef, care doreşte ca la următoarea ediţie să se desfăşoare o tabără pentru cei care vor câştiga concursul de reportaje.
  Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene a mărturisit că: "Îmi vine foarte greu să vorbesc la trecut despre cel mai viu om pe care l-am cunoscut vreodată, şi anume despre gazetarul şi scriitorul Iosif Ţiproc. Chiar dacă aparţineam unor generaţii diferite, totuşi între noi a existat o prietenie statornică şi o admiraţie reciprocă. Cu toate că era considerat un ziarist de forţă, un adevărat luptător, totuşi Ioşka era un om de o rară delicateţe şi timiditate. Cu att mai mult sunt mândru, pentru că în urmă cu patru ani a acceptat cu greu, numai de dragul nostru, să fie amfitrionul lansării cărţii "Istoria secretă a Sătmarului" pe care am scris-o împreună cu Felician Pop. A fost prima şi ultima carte pe care Ioşka a prezentat-o şi îi mulţumesc acum pentru că a fost cea mai frumoasă lansare de carte pe care am văzut-o eu, în viaţa asta."
  Cântăreţul Petrică Mureşan a interpretat o priceasnă, şi în continuare, Daniel Kaszani, elev la liceul Tehnologic din Ardud a recitat poezia "Loc sterp" de George Achim.
  Cuvinte emoţionante de evocare au fost rostite şi de Mariana Ţiproc, soţia scriitorului, precum şi de fiica acestuia, Manuela Breban.
  În final, interpretul George Negrea a interpretat, acompaniat la chitară, un cântec pe versuri de Felician Pop.
  În partea a doua a manifestării, directorul Felician Pop a anunţat câştigătorii concursului de reportaj. La concurs au participat 52 de elevi de la şcolile din judeţ şi au fost recompensaţi 16 elevi cu premiul III, 15 elevi cu premiul II şi 7 elevi cu premiul I precum şi o elevă cu marele premiu. Din partea familiei Ţiproc s-a mai acordat un premiu în valoare de 200 lei pentru Daniel Krasznai, elevul care a recitat poezia în memoria regretatului Iosif Ţiproc.
  Iată lista premianţilor:
  Marele premiu: Iana Frezia Elena Oprişa, de la Colegiul Naţional Ioan Slavici;
  Premiul familiei Ţiproc: Daniel Krasynai de la Liceul Tehnologic Ardud;
  Premiul I: Alexandra Vinţ de la Colegiul Naţional Doamna Stanca; Teodora Porumbăcean de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu; Cristian Valicec de la Liceul Tehnologic Tăşnad; Sanda Tincu, Liliana Zimbru, Claudia Pop, Larisa Giurgiu, de la Colegiul Naţional Doamna Stanca.
  Premiul II: Alisia Mădălina Şichet de la Liceul Tehnologic Tarna Mare; Carla Simona Tămâian de la Colegiul Naţional Ioan Slavici; Iulia Mercea de la Colegiul Economic Gheorghe Dragoş; Ionela Dan de la Liceukll Tehnologic Anghel Saligny Turţ; Sebastian Ghiurcuţa de la Liceul Tehnologic Tăşnad; Valentina Puşcaş, Georgiana Isac, Andra Barbul de la Liceul de Arte Aurel Popp; Gabriela Şuteu de la Liceul Tehnologic Tarna Mare; Petra Orosz, Flavia Maier de la Liceul Tehnologic Tăşnad; Veronica Timoc de la Liceul Tehnologic Ardud; Anca Moldovan, Corina Achim, Denisa Bărbuş de la Colegiul Naţional Ioan Slavici.
  Premiul III: Geanina Preală de la Colegiul Naţional Ioan Slavici; Ioana Racolţa de la Liceul Tehnologic Tăşnad; Loredana Diude şi Anca Vlad de la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi; Bianca Bogdan de la Colegiul Naţional Doamna Stanca; Codruţa Vlad şi Anamaria Mununar de la Liceul Tehnologic George Emil Palade; Adina Cristea şi Giorgiana Mureşan de la Liceul Tehnologic Tăşnad; Cristina Maria Stanci de la Liceul Tehnologic Anghel Saligny Turţ; Mădălina Dindelegan de la Liceul Tehnologic Tăşnad; Mărioara Farcaş de la Liceul Tehnologic Anghel Saligny Turţ; Adriana Apaczai, Diana Perneş, Mirela Pop de la Liceul Tehnologic Tăşnad.

  Expoziţie de carte dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea Margueritei Duras

  aprilie 2014

  Marguerite Duras (1914-1996)
  În această primăvară, lumea teatrală pariziană celebrează 100 de ani de la naşterea romancierei, dramaturgului, scenaristei şi regizoarei Marguerite Duras, născută în 4 aprilie 1914 în Indochina franceză la acea vreme şi dispărută la 3 martie 1996, la Paris.
  Marguerite Duras este un autor important al celei de a doua jumătăţi a secolului al XX-lea prin diversitatea şi modernitatea operei sale, indiferent de criticile ce pot fi aduse scrierilor ei. A reînnoit genul romanului, a răsturnat convenţiile teatrale şi cinematografice.
  La 100 de ani de la naşterea scriitoarei, jurnalista şi criticul teatral Laetitia Cénac a publicat volumul “Marguerite Duras, l'écriture de la passion” (Marguerite Duras, scrierea pasiunii). Recreând ambianţa epocii graţie fotografiilor semnate de Brassai" sau de Doisneaux, această biografie dezvăluie un personaj angajat în luptele timpului său, lupte din care nu lipesc cel de al Doilea Război Mondial sau revoltele studenţilor din mai 1968.


  Vizita Alteţei Sale Regale, prinţul Nicolae al României,
  moştenitorul Casei Regale a României

  10 aprilie 2014

  Azi, 10.04.2014 am avut deosebita plăcere de a primi vizita Alteţei Sale Regale, prinţul Nicolae al României, moştenitorul Casei Regale a României. ASR Nicolae a vizitat trei dintre secţiile Bibliotecii Judeţene şi ne-a onorat cu câteva rânduri de suflet în Cartea de onoare a bibliotecii.
  Sperăm că sejurul domniei sale la Satu Mare a fost unul plăcut şi îl mai aşteptăm şi cu alte ocazii.


  Să ştii mai multe, să fii mai bun!

  7-11 aprilie 2014

  Pentru a veni în întâmpinarea Programului Naţional Să ştii mai multe, să fii mai bun!, iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţia noastră a organizat în perioada 7-11 aprilie, o serie de activităţi educative şi recreative, destinate publicului de vârstă preşcolară şi şcolară.
  Pentru a marca Ziua Mondială a Cărţii pentru Copii, una dintre cele mai apreciate activităţi s-a desfăşurat în data de 8 aprilie, sub genericul Citeşte pentru mine! Înscrisă în cea de-a V-a ediţie a Proiectului Naţional Săptămâna familiei, săptămâna fără TV, activitatea a avut ca principale obiective conştientizarea părinţilor în ceea ce priveşte pericolul utilizării excesive a televizorului şi internetului în educaţia şi formarea copiilor şi regăsirea timpului petrecut în familie, prin intermediul lecturii. Scopul activităţii a fost acela de a-i determina pe copii să reducă timpul petrecut în faţa televizorului şi a calculatorului şi de a-i încuraja pe părinţi să restricţioneze accesul la programele TV şi la site-urile cu conţinut neadecvat pentru copii.
  Activitatea s-a desfăşurat pe parcursul întregii zile, la Secţia de împrumut pentru copii şi în Sala multimedia, simultan. Cei care au decis să fie mesagerii noştri în a transmite întregii comunităţi faptul că lectura este cea mai frumoasă alternativă de petrecere a timpului liber au fost: d-ra Alexandra Catargiu, consilierul Preşedintelui CJ pe probleme de comunicare, d-na Manuela Rogoz, consilier în cadrul CJ, d-na dr. Paula Mare, directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare, d-na prof. Marta Cordea, alături de d-na Lacrima Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene, bibliotecari şi voluntari de la Colegiul Naţional Ioan Slavici.
  Cei peste 600 de participanţi la această activitate sunt preşcolari şi şcolari din ciclul primar de la diferite şcoli şi grădiniţe din municipiu şi judeţ.
  Expoziţie de carte dedicată împlinirii a 20 de ani de la moartea lui Eugen Ionescu

  2 aprilie 2014

  Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" prezintă în vitrinele sale expoziţia de carte "Eugen Ionescu"
  Eugen Ionescu (n. 26 noiembrie 1909, Slatina - d. 28 martie 1994, Paris), cunoscut în afara României sub numele de Eugene Ionesco, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului şi membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6).
  Obişnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorinţa de a crea o legătură între naşterea lui şi moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.  Săptămâna cărţii pentru copii

  2 aprilie 2014


  La 2 aprilie, în toată lumea, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, marcată pentru prima dată în 1967, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY).
  Cu prilejul acestei sărbători, elevii clasei a II a A de la Şcoala Gimnazială "Lucuan Blaga" au organizat o activitate la sediul Filialei nr.2 "Lucian Blaga" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Elevii, sub îndrumarea prof. Ştef Manuela şi a doamnei bibliotecar Rodica Banc, au audiat povestea "Cei trei purceluşi", apoi au discutat destre cărţile lor preferate.
  Elevii Ulici Antonia, Copil Diana, Copcea Darian şi Hanosz Larisa au dat citire poveştilor creaţie proprie.
  La finalul întâlnirii d-na bibliotecar a prezentat cele mai frumoase cărţi de poveşti din bibliotecă, iar copiii au amenajat o expoziţie de desene cu personaje preferate. Afişul expoziţiei, realizat de elevi, îndeamnă cititorii de vârsta lor să pătrundă cât mai des în împărăţia poveştilor.

  [... mai mult]


  "Rădăcini pentru zbor" - expoziţie de pictură a artistei Ştefania Adela Pop

  -28 martie 2014-

  Pictoriţa şi poeta Ştefania Adela Pop din Sighetu Marmaţiei a deschis vineri 28 martie, de la ora 15, o expoziţie personală la Muzeul de Artă Satu Mare, intitulată "Rădăcini pentru zbor".
  Expoziţia a avut loc cu sprijinul Consiliului Judeţean, Centrului Judeţean pentru Conservarea Şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi a Bibliotecii Judeţene Satu Mare, sub egida Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), organizaţie non-guvernamentală condusă de prof. dr. Traian Mârza din Alba Iulia.
  Despre lucrările artistei au vorbit directorul Centrului Judeţean pentru Cultură şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, directorul adjunct al Bilbliotecii Judeţene, Robert Laszlo, şi vicepreşedintele UAP, Pop Csaba Otto.
  Lucrările artistei nu sunt tablouri odihnitoare şi sunt realizate în momentul în care pictoriţa nu se află în momentul ei de graţie.
  Tot în cadrul acestui eveniment a avut loc şi un moment artistic cu ocazia comemorării a 81 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu.
  Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene în intervenţia sa a spus că: "Într-o poezie intitulată "Eminescu", Nichita ne ruga, îngenunchindu-şi cuvintele, un singur lucru: să nu uităm că Eminescu este un om viu "pipăibil cu mâna". Acelaşi lucru putem să-l spunem acum şi despre el însuşi: Nichita Stănescu este un poet viu, prezent în gândurile şi în inima noastră prin tezaurul acela de uriaşă simţire şi expresivitate, pe care l-a adăugat liricii româneşti şi universale. Fie ca mesajul acestei zile de 28 martie să ajungă la el, acolo sus, în Cîmpiile Elizee, iar poezia lui să fie, vorba unui alt mare poet, plecat şi el în mod tragic la cele veşnice, basarabeanul Grigore Vieru, "taina care ne apără"!


  În săptămâna 24-30 martie 2014 şi-a început periplul prin judeţ
  Caravana Culturii sătmărene

  -24-30 martie 2014-

  Marţi, 25 martie, la Ardud şi miercuri, 26 martie, la Tăşnad, Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost prezentă cu câte două activităţi : Teatru de umbre performat de Raluca Istrate şi Bianca Ciceo şi "Familii româneşti de odinioară" prezentată de Viorel Câmpean.
  La Ardud manifestările s-au desfăşurat la Casa de cultură în prezenţa domnului dir. adj. al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, dl. Robert Laszlo şi Mircea Câcu - dir. Casei de cultură din Ardud, în prezenţa unui numeros public.
  Copiilor le-au fost prezentate două piese de teatru de umbre (adaptări ale poveştilor "Ridichea uriaşă" şi "Muzicanţii din Bremen") şi le-a fost înlesnită întâlnirea cu cărţile printr-o expoziţie şi prin lectura unei poveşti.
  Prezentarea "Familii româneşti de odinioară" a trezit interesul publicului prin scoaterea în evidenţă a unor personalităţi sătmărene care au marcat istoria locală a Ardudului , Tăşnadului şi a altor localităţi din vechiul ţinut al Sătmarului.
  De acelaşi succes s-au bucurat cele două activităţi şi la Tăşnad unde manifestările au avut loc în prezenţa doamnei Lacrima Istrăuan, director la Biblioteca Judeţeană. La Casa de cultură au fost prezentate copiilor cele două piese de teatru de umbre. Au fost prezenţi mulţi copii care au gustat farmecul poveştilor şi s-au lăsat antrenaţi în jocul personajelor. După spectacol o parte dintre prichindei au vizitat şi Biblioteca Orăşenească din Tăşnad.
  Manifestările din cele două localităţi s-au bucurat de aprecierea publicului şi de o prezenţă considerabilă (aprox. 425 de persoane).

  [... mai mult]

  Caravana Culturii Sătmărene a demarat la Ardud

  -24 martie 2014-

  "Caravana Culturii Sătmărene", aflată la a V-a ediţie, a demarat în data de 24 martie la Ardud şi se va desfăşura în perioada 24 martie -13 aprilie. Evenimentul este organizat sub egida Consiliului Judeţean Satu Mare în colaborare cu instituţiile de cultură: Muzeul Judeţean Satu Mare, Filarmonica de Stat "Dinu Lipatti" Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Şcoala de Arte Satu Mare, Teatrul de Nord Satu Mare, primăriile, casele de cultură etc.
  Deschiderea oficială a Caravanei Culturale Sătmărene a fost prezentată de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor, alături de ei fiind şi primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma şi directorii instituţiilor de cultură din judeţul Satu Mare. Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost reprezentată de directorul adjunct, Robert Laszlo.
  "Evenimentul Caravana Culturii Sătmărene a fost creat pentru a atrage tinerii sătmăreni, dar nu numai şi propunerea era ca aceste instituţii de cultură să ajungă mai aproape de tineri. Pentru foarte mulţi locuitori din judeţ este un inconvenient deplasarea, iar prin această caravană prezentăm sătmărenilor ce facem cu banul public în domeniul cultural", a declarat preşedintele CJ, Adrian Ştef.
  În cadrul "Caravanei Culturii Sătmărene" vor avea loc lansări de cărţi, expoziţii, spectacole de teatru pentru adulţi şi copii, spectacole de muzică uşoară şi populară.
  Cea de-a V-a ediţie a "Caravanei Culturii Sătmărene" poposeşte în:
  - 24 martie - 30 martie - ARDUD - TĂŞNAD
  - 31 martie - 6 aprilie - LIVADA- NEGREŞTI OAŞ
  - 07 aprilie - 13 aprilie - CAREI - SATU MARE
  Aceste manifestări cultural-artistice au menirea de educa gustul tinerei generaţii pentru actul cultural de bună calitate şi pentru o comportare civilizată, aducând lumină şi seninătate în monotonia şi rutina zilelor.


  Dan Coza de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu
  a câştigat marele premiu la"Recitatio"

  -21 martie 2014-

  Vineri, 21 martie 2014, în sala Filarmonicii "Dinu Lipatti" s-a desfăşurat Recitatio, concurs de recitări din lirica poeţilor sătmăreni, ajuns la a VIII-a ediţie în acest an. Marele premiu a fost câştigat de Dan Coza de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.
  Concursul a fost organizat de Consiliului Judeţean împreună cu Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale şi Biblioteca Judeţeană Satu Mare cu sprijinul Asociaţiei Scriitorilor de Nord-Vest, un concurs de recitări din lirica poeţilor sătmăreni.
  În urmă cu şapte ani la iniţiativa scriitorilor: Felician Pop, Robert Laszlo, Vasile Rus şi Aurel Pop s-a luat hotărârea de a organiza o acţiune prin care să se aducă în atenţia publicului sătmărean, creaţia poeţilor sătmăreni. În acest sens s-a organizat concursul de recitări din lirica poeţilor sătmăreni "RECITATIO", aflat în acest an la cea de-a VIII-a ediţie. An de an participarea elevilor din şcolile municipiului şi judeţului Satu Mare a fost în centrul atenţiei atât în rândul dascălilor dar mai ales al elevilor. Numărul acestora de fiecare dată a crescut atât numeric dar mai ales din punct de vedere al interpretării de către elevi a creaţiilor poeţilor sătmăreni.
  Directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, Robert Laszlo în cuvântul său de deschidere a declarat că: "De câţiva ani încoace, sunt implicat direct în organizarea acestui frumos concurs, menit să pună în valoare adevărata poezie sătmăreană. Astăzi însă, am privilegiul de a fi directorul acestui festival, lucru care mă onorează dar mă şi obligă în aceeaşi măsură. Pot să spun că am avut şansa să fac parte dintr-o echipă care pune accent pe valoarea intrinsecă a individului, care nu operează cu niciun fel de clişee, nici măcar cele legate de vârstă."
  În acest an numeroşi elevi sătmăreni s-au întrecut în recitarea poeziilor preferate ale poeţilor sătmăreni, iar juriul a fost format din Radu Botar - actor la Teatrul de Nord Satu Mare, preşedintele juriului, Adriana Duda- profesoară, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, Mehes Kati - actriţă, din partea Teatrului de Nord Satu Mare, Lacrima Camelia Istrăuan - director interimar, Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Teodor Curpaş- poet, realizator TV. Momentele muzicale din cadrul concursului au fost asigurate de George Negrea, care a interpretat muzică folk şi de grupul "Românaşul" cu un recital de muzică populară.

  • Marele Premiu:
  • Coza Dan - Colegiul Naţional Mihai Eminescu
   • Premiul I:
   • Mihaly Roxana Mihaela - Liceul Teoretic Carei
   • Telegdi Aron - Liceul Teologic Romano-Catolic "Ham Janos"
    • Premiul II:
    • Costescu Narcisa - Liceul de Arte "Aurel Popp"
    • Şimna Claudean Ciprian - Liceul Teoretic Carei
     • Premiul III:
     • Fogaş Sergiu- Liceul Teoretic Carei
     • Şichet Madalina Alisia - Liceul Teoretic Tarna Mare
      • Mentiuni:
      • Giurgiu Larisa - Colegiul Naţional "Doamna Stanca"
      • Pop Titusz - Liceul Reformat Satu Mare
      • Gergely Noemi- Colegiul National Kolcsey Ferenc
      • Jank Anna - Liceul Teologic Romano-Catolic Ham Janos
      • Tinca Gabriela - Colegiul Economic Gheorghe Dragoş
  Vernisajul expoziţiei
  Eugen Pavel Barbul, un bibliolog născut pe plaiuri sătmărene

  19 martie 2014

  Miercuri, 19 martie 2014, în Sala Multimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare a avut loc vernisajul expoziţiei foto-documentare Eugen Pavel Barbul, un bibliolog născut pe plaiuri sătmărene. Conform unui obicei mai vechi, vernisajul a fost însoţit şi de o prezentare PowerPoint cu aspecte din viaţa şi activitatea cărturarului născut în anul 1875 la Lipău.
  Lacrima Camelia Istrăuan, director interimar, a făcut oficiile de gazdă, salutând oamenii de cultură, prezenţi în număr mare la eveniment. A subliniat apoi faptul că instituţia noastră are un adevărat program de recuperare a memoriei unor personalităţi care şi-au desfăşurat activitatea în lumea bibliotecilor.
  În continuare, cei doi realizatori ai evenimentului, Marta Cordea şi dr. Viorel Câmpean au prezentat principalele repere din biografia şi bibliografia lui Eugen Pavel Barbul, care şi-a legat viaţa de două vestite instituţii ale cărţii: Bibliotecile Universitare din Budapesta şi Cluj.
  În perioada cât a trăit la Budapesta a scris următoarele lucrări: Catalogul Revistelor Bibliotecii Universităţii din Budapesta, (1902), Capitole din istoria literaturii române, (1912), A román történetirás 1820-ig (Istoriografia română până la 1820), (1912) şi Szemere Miklós külpolitikai nyilatkozatai 1903-1918, (1918). O lucrare de căpătâi o reprezintă Az avasvidéki nyelvjárás (Graiul din Ţara Oaşului), tipărită în 1900, care este de fapt teza lui de doctor în litere şi filosofie.
  În anul 1920 a fost numit director al Bibliotecii Universitare din Cluj, funcţie pe care o va deţine cu demnitate şi cu rezultate fructuoase până în anul 1935. În anul 1935 a tipărit volumele: Biblioteca Universităţii Regele Ferdinand I din Cluj şi Costume româneşti din veacul al XVII-lea. În anul 1943 a publicat la Craiova volumul Mihai Viteazu. Chipuri şi documente. Un lucru important de amintit este faptul că Eugen Pavel Barbul a fost preocupat şi de înfiinţarea Asociaţiei bibliotecarilor din România.
  În anii 1919-1920, 1920-1921 şi 1926-1927 a fost deputat din partea formaţiunii averescane, în Parlamentul României.
  Eugen Pavel Barbul a trecut la cele veşnice în anul 1960 în Bucureşti. Comunitatea din localitatea natală i-a cinstit memoria, aşezând în 6 martie 2005 o placă comemorativă pe faţada şcolii generale.
  Instituţia noastră i-a onorat memoria, în primăvara anului 2009, o parte din angajaţii instituţiei poposind într-un moment evocator la placa memorială din Lipău, în cadrul proiectului intitulat Periplu pe urmele unor bibliotecari iluştri, născuţi pe valea sătmăreană a Someşului.  Evenimentul desfăşurat în 19 martie 2014 la Biblioteca Judeţeană se încadrează în acelaşi registru de recuperare a memoriei unui intelectual care a făcut cinste neamului din care s-a născut. Nădăjduim că viitorul va aduce noi contribuţii, care vor aşeza personalitatea lui Eugen Pavel Barbul la locul care i se cuvine.

  Alexandru Macedonski - 160 de ani de la naştere

  14 martie 2014

  Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" prezintă expoziţia "Alexandru Macedonski".  Emisiune concurs "Cine ştie, câştigă!"

  12 martie 2014

  Biblioteca Judeţeană, reprezentată de directorul Lacrima Camelia Istrăuan, a făcut parte din juriul concursului "Cine ştie, câştigă!". Concursul fiind de fapt o emisiune radiofonică, are o tradiţie îndelungată la postul Radio România Cultural, anul acesta aniversând 50 de ani de emisie. Înregistrarea emisiunii a avul loc la Colegiul "Mihai Eminescu" Satu Mare, avându-i concurenţi pe elevii Denisa Tipus de la Colegiul Economic "Gheorghe Dragoş", Marta Hura de la Colegiul "Ioan Slavici" şi Dan Coza de la Colegiul "Mihai Eminescu".
  Felicitări concurenţilor pentru modul în care s-au pregătit şi celor care i-au îndrumat atât de frumos, făcând cinste judeţului nostru.


  Mărţişoare literare şi artistice

  8 martie 2014

  Secţia de împrumut pentru copii găzduieşte expoziţia tematică intitulată "Mărţişoare literare de ziua mamei", dedicată Zilei Internaţionale a Femeii. Mama, personajul central al expoziţiei, este surprinsă în ipostaze diferite de către cunoscuţi reprezentanţi ai literaturii române precum Mihai Eminescu, George Coşbuc, Şt.O. Iosif, Nicolae Labiş, Adrian Păunescu, Octavian Goga, Alexandru Vlahuţă, Viniciu Gafiţa, Maria Timiş, Valentina Teclici, Eugenia Popa-Cohuţ, Elana Farago şi alţii. Şnurul împletit în alb şi roşu al mărţişorului, nuferi şi inimioare confecţionate prin tehnica origami dar şi reproduceri după celebre opere de artă semnate de artişti plastici precum Vladimir Volegov, Federico Andreotii şi Pino Daeni dau culoare expoziţiei. Atmosfera de primăvară este întregită de o expoziţie de felicitări dedicate mamelor, realizate de copiii care frecventează biblioteca.  Expoziţie de carte dedicată zilei de 8 martie

  8 martie 2014

  Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" prezintă în vitrinele sale expoziţia "Gânduri închinate mamei".
  Trecătorii pot admira reproduceri ale unor tablouri purtând semnături ale unor pictori celebri, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Claude Monet, Gustav Klimt, Pablo Picasso, alături de scrieri pe această temă din literatura română şi universală.
  Autori precum Mihai Eminescu, George Coşbuc, Vasile Militaru, Nichita Stănescu, Pearl S.Buck, Maxim Gorki sau Serghei Esenin au oglindit în operele lor chipul drag al mamei.


  Anul editorial sătmărean 2013

  - 3 martie 2014 -

  În 3 martie 2014, cu începere de la ora 12, în găzduirea Filarmonicii de Stat "Dinu Lipatti", s-a desfăşurat cea de-a XV-a ediţie a Anului editorial sătmărean, cel mai important eveniment cultural ce poartă emblema Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
  Derulat sub patronajul Consiliului Judeţean Satu Mare şi în colaborare cu Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, Filiala Satu Mare, evenimentul a fost onorat de prezenţa d-lui Mihai Adrian Ştef, Preşedintele Consiliului Judeţean, a d-lui Radu Roca, viceprimarul municipiului Satu Mare, a d-lui Ioan Mircea Ardelean, directorul general al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a d-nei Lector univ. dr. Olimpia Neagu, din partea Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, Filiala Satu Mare, şi de directori de instituţii publice şi de cultură (Liviu Marta, Ioan Viman, Felician Pop), scriitori, publicişti, editori şi jurnalişti.
  Momentul de deschidere a evenimentului i-a aparţinut d-nei Lacrima Camelia Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, care, în cuvântul domniei sale, a subliniat importanţa momentului declarând că "ne dorim să facem cunoscut publicului larg patrimoniul local de tipărituri şi alte documente grafice şi audio vizuale pe care le-am colecţionat de-a lungul anilor, biblioteca fiind depozitarul tuturor documentelor apărute în raza judeţului Satu Mare, conform Legii depozitului legal de tipărituri. Amploarea pe care evenimentul a dobândit-o de-a lungul celor 14 ediţii precedente ne permite în prezent conturarea fenomenului editorial sătmărean. Încă de la începuturi, manifestarea a fost concepută ca o recunoaştere a "scrisului" de pe aceste meleaguri. La primele ediţii, poezia era ocupanta majoritară a standurilor expoziţionale. În timp, cu fiecare an, pe lângă poezie au apărut şi alte genuri literare iar în prezent avem şi o bogată colecţie de carte ştiinţifică. Odată cu creşterea în importanţă a manifestării a crescut şi grija pentru editarea şi tipărirea operelor autorilor sătmăreni."
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a felicitat conducerea Bibliotecii Judeţene Satu Mare care a dat dovadă de continuitate organizând acest eveniment important pentru sătmăreni. "În mod constant, în fiecare an sunt tot mai multe titluri, ceea ce înseamnă că oamenii de cultură sătmăreni nu duc lipsă de inspiraţie. Consiliul Judeţean îi sprijină pe aceştia prin instituţiile subordonate", a declarat Adrian Ştef, care a felicitat atât Biblioteca Judeţeană cât şi scriitorii sătmăreni.
  Viceprimarul Radu Roca a afirmat despre Anul Editorial Sătmărean că "a devenit marcă înregistrată a sătmărenilor recunoscută la nivel naţional. Prin acest eveniment cultural de tradiţie, Biblioteca Judeţeană face cunoscut patrimoniul cultural local şi judeţean", a mai spus viceprimarul, adăugând felicitările transmise de conducerea Primăriei Satu Mare.
  Reprezentantul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" Arad, Filiala Satu Mare, Lector univ. dr. Olimpia Neagu, i-a felicitat pe oamenii de cultură sătmăreni pentru realizările obţinute în 2013 şi i-a îndemnat să continue cel puţin la fel şi în acest an. Domnia sa a apreciat în termeni pozitivi calitatea cărţii universitare, sub aspect ştiinţific, pedagogic şi informaţional şi a subliniat importanţa muncii de cercetare şi documentare în realizarea acestor lucrări.
  Juriul, format din Adrian Ştef, Voicu D. Rusu, Felician Pop, Liviu Marta, Veres Istvan, Bianca Ciceo şi Lacrima Camelia Istrăuan, a stabilit Premiile Anului Editorial Sătmărean 2013, acordate pentru 14 secţiuni importante. Astfel, la Literatură - Beletristică, capitolul poezie, au fost premiaţi Aurel Pop, pentru volumul "Taina căderilor", şi Corina Petrescu, pentru volumul "Trei lacrimi: Povara amintirilor ce vor veni". La capitolul proză premiatul a fost Sike Lajos - "Ziaristul care se furişează"; la critică, Gheorghe Glodeanu - "Poetica romanului românesc interbelic: O tipologie posibilă" şi Ioan Nistor - "Reflexele cărţilor"; iar la capitolul traduceri, Olimpia Iacob, pentru traducerea volumului "Coexistenţa" de Gill Stephen.
  La secţiunea Istorie locală au fost premiaţi Jurge Augustin, pentru lucrarea "Bârsău, pagini monografice", şi Bűcs Lajos - "Cărăşeu: Monografie alternativă: Spicuiri din istoria comunei Cărăşeu". La secţiunea Carte Ştiinţifică, capitolul Ştiinţe Umaniste, au fost premiaţi Claudiu Porumbăcean, Viorel Câmpean, Kereskényi Sándor pentru lucrarea "Oameni din Seini" , iar la capitolul Ştiinţe Aplicate premiile au revenit lui Ovidiu Pop pentru lucrarea "An introduction to quadrilateral geometry" şi Olimpia Neagu pentru "Economie Europeană".
  Premiul secţiunii Sport a revenit lui Stahl Istvan pentru lucrarea " Szatmári pengék Fejezetek a szatmári vívás történetéből (Lamele Sătmarului: Capitole din istoria scrimei sătmărene)", iar la secţiunea Artă premiile au fost împărţite de Nicolae Pop pentru cartea "Gânduri şi flori: Album omagial, la 75 de ani", Muhi Sándor - "Viaţa şi activitatea lui Sarkadi Sándor", Felicia Grigorescu - "Forme de artă în cimitire evreieşti din nord-vestul României", Csirák Csaba - "Din trecutul muzicii sătmărene" şi Robert László - "Centenarul Filarmonicii sătmărene". Au urmat apoi premiile acordate la secţiunea Religie pentru Rozalia şi Gheorghe Cosma, pentru lucrarea "Străbătând mileniile", Elek György - " Az én karácsonyom : Adventtől - Karácsonyig (Crăciunul meu: de la Advent până la Crăciun)", precum şi preotului Cristian Boloş - "În dialog cu tinerii", iar la secţiunea Restituiri premiile au revenit ediţiei îngrijite, note şi indici de Viorel Câmpean şi Marta Cordea a lucrării "Din presa sătmăreană de altădată" semnată de Nae Antonescu, precum şi lui Fényi József - " Kényszermunkán a Szovjetunióban (Muncă silnică în Uniunea Sovietică)".
  Premiile secţiunii Biografii au revenit lui Emil Tişcă, Claudiu Porumbăcean şi Viorel Câmpean pentru lucrarea "Caietele liberale sătmărene" precum şi lui Ovidiu Pop - "Omul, profesorul şi matematicianul Pop Alexandru".
  Premiul secţiunii Opera Omnia a revenit lui Karol Karacsonyi. Totodată, Guzs Imre, Iulia Olar şi Vasile Tarţa au primit premiile secţiunii In Memoriam, în timp ce premiul secţiunii Edituri Sătmărene a fost atribuit Editurii Daya, iar revistele "Poesis" şi "Conexiuni medicale" au primit premiile la secţiunea Reviste.
  De asemenea, interpretele Maria Tripon - "Oşancă-s şi-mi zâc Mărie", respectiv Maria Petca Poptean - "Sosit-a ziua cea sfântă", au fost laureatele secţiunii audio-vizual.
  Premiul special a fost atribuit Bibliotecii Judeţene Satu Mare pentru catalogul Anul Editorial Sătmărean şi a fost înmânat conducerii instituţiei de către Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean.


  Sărbătoarea satului Hodişa la Satu Mare

  24 februarie 2014

  Putem spune că luni, 24 februarie 2014, în sala de şedinţe a Direcţiei Generale a Finanţelor Judeţene Satu Mare a avut loc o adevărată sărbătoare a fiilor frumoasei localităţi Hodişa. Evenimentul a fost generat de lansarea contribuţiei monografice Hodişa. La poalele codrului, satul peregrinului scrisă de către Ionel Costescu, angajat al instituţiei gazdă. Oficiile evenimentului au fost conduse de către fostul director al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Ioan-Mircea Ardelean, acum director al instituţiei care a organizat lansarea. Rând pe rând au vorbit despre carte şi despre autor, dr. Viorel Câmpean, autorul prefeţei volumului (După 20 de ani), protopopii ortodocşi Ioan Socolan şi Marian Crainic, viceprimarul Radu Roca, ing. Ioan Suciu şi directorul editurii Citadela, Aurel Pop.
  Conform obiceiului, în încheiere, a vorbit autorul, care a ţinut să-şi înceapă discursul prin a aduce mulţumiri celor care l-au îmboldit să scrie cartea satului său dar şi celor care l-au sprijinit întru realizarea acestui demers monografic, o continuare a schiţei monografice tipărite în 1993. Au fost evocate instituţiile sătmărene care i-au furnizat informaţii preţioase: Biblioteca Judeţeană, Muzeul Judeţean şi Arhivele Naţionale.
  Frumuseţea sărbătorii a fost sporită de entuziasmante momente artistice susţinute de Ansamblul "Codrişorul" al Palatului Copiilor, dirijor Nicolae Miclăuş. Este bine de precizat faptul că majoritatea copiilor din componenţa "Codrişorului" au părinţi născuţi la Hodişa.
  Numeroase personalităţi ale culturii sătmărene au ţinut să fie părtaşi la bucuria hodişenilor, prezenţi în număr deosebit de mare la eveniment.
  Din partea instituţiei noastre au mai fost prezenţi la această adevărată sărbătoare codrenească, directoarea Lacrima Istrăuan precum şi Angela Câmpian, Marta Cordea, Alexandru Flontaş, Raluca Constantinescu şi Raluca Câmpian.

  [... mai mult]


  90 de ani de la înfiinţarea Reuniunii Române de Cântări şi Muzică "Vasile Lucaciu"

  24 februarie 2014

  În organizarea Muzeului Judeţean, a Bibliotecii Judeţene şi a Universităţii "Vasile Goldiş" Arad, filiala Satu Mare ieri, 24 februarie 2014 au fost marcaţi cei 90 de ani scurşi de la înfiinţarea unei reputate instituţii, Reuniunea Română de Cântări şi Muzică "Vasile Lucaciu". Una dintre cele mai importante societăţi din Sătmarul interbelic, Reuniunea, avea în subordine Corul, Conservatorul de Muzică, Societatea Filarmonică precum şi Asociaţia Corurilor Ţărăneşti.
  Simpozionul organizat a cuprins comunicări ştiinţifice dar şi momente artistice. Lucrările au început cu un cuvânt de salut din partea conf. univ. dr. Olimpia Neagu. Au susţinut comunicări prof. univ. dr. Claudiu Porumbăcean (Reuniunea Română de Cântări şi Muzică "Vasile Lucaciu" - promotoarea valorilor culturale şi spirituale de pe meleagurile Sătmarului), dr. Viorel Câmpean (Adrian Demian - sufletul muzicii româneşti sătmărene din perioada interbelică), dr. Paula Virag (Dr. Vasile Lucaciu - liderul spiritual al românilor sătmăreni), pr. Alexandru Dragoş (Cultura, muzica şi spiritualitatea lui Vasile Lucaciu) şi Felician Pop (Lumea culturală sătmăreană în anii '20 ai secolului trecut). Momentele artistice au fost susţinute de George Negrea, prof. Lavinia Dragoş, Izabela Voropciuc, precum şi de Asociaţia Corală "Medeşana" condusă de profesorii Ileana şi Ioan Petrovici.
  Participanţii la eveniment au avut ocazia de a viziona expoziţia foto-documentară realizată cu prilejul acestei aniversări.
  Evenimentul a fost onorat de prezenţa a doi dintre copiii dirijorului Reuniunii "Vasile Lucaciu", Adrian Demian, Silvia şi Marius Demian, locuitori în Arad, acolo unde familia lor s-a refugiat în timpul celui de-al doilea război mondial şi unde tatăl lor a decedat în anul 1977.  Biblioteca Judeţeană a primit primele mărţişoare de la elevii clasei a II-a ai Şcolii Gimnaziale din Valea Vinului şi copiii de la Grădiniţa cu Program Normal din Roşiori

  27 februarie 2014

  Copiii au fost întâmpinaţi de conducerea Bibliotecii Judeţene - director Lacrima Camelia Istrăuan şi Robert Laszlo, director adjunct, bibliotecarele Mihaela Ungureanu, Raluca Constantinescu şi Paula Horotan, şef serviciu relaţii cu publicul.
  Vizita face parte din proiectul iniţiat de şcoala şi grădiniţa din Valea Vinului intitulat: Să citim pentru mileniul III. Scopul acesteia a fost acela de a-i introduce pe copii în lumea fascinantă a cărţilor şi a bibliotecii publice şi de le transmite, încă de la această vârstă fragedă respectul şi grija pentru carte şi pentru comorile ascunse între coperţile ei. După ce au participat la prezentarea power-point Cărticica mea de suflet, copiii, însoţiţi de d-na director Florica Fernea, învăţătoarea Adina Cotuţiu şi educatoarea Daniela Nistor, au vizitat secţia destinată lor, fiind fascinaţi de multitudinea diversitatea publicaţiilor.  In memoriam Eugen Barbu

  20-27 februarie 2014

  Sala de lectură Gheorghe Bulgăr din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare găzduieşte în perioada 20-27 februarie a.c. o expoziţie omagială dedicată împlinirii a 90 de ani de la naşterea marelui prozator, dramaturg, scenarist, eseist, poet şi ziarist Eugen Barbu.
  Vitrinele expoziţionale cuprind romanele Groapa, Facerea lumii, Principele, Ianus, Incognito, Caietele princepelui s.a.m.d. De asemenea, expoziţia prezintă şi alte preocupări ale lui Eugen Barbu cum ar fi cele de critică literară, memorii sau jurnalistică.
  Eugen Barbu s-a născut la 20 februarie 1924, în Bucureşti şi s-a stins din viaţă la vârsta de 69 de ani, la 8 septembrie 1993.
  Personalitate complexă, cu preocupări în domeniul literar, publicistic, cinematografic şi politic, devine în 1974 membru corespondent al Academiei Române, laureat cu premiul Herder pentru literatură, în anul 1978, şi cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru scenariul filmului Domişoara Aurica, în 1978.
  A fost redactor-şef al publicaţiei Săptămâna culturală a Capitalei şi, după anul 1989, director fondator al revistei România Mare.


  Ion Creangă - Cel mai frumos mărţişor

  28 februarie 2014

  În data de 28 februarie 2014, elevii clasei a II a A, de la Şcoala Generală Lucian Blaga, învăţătoare Ştef Manuela, au participat la activitatea denumită "Ion Creangă - Cel mai frumos mărţişor!", activitate desfăşurată la sediul Filialei "Lucian Blaga" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
  Evenimentul este cuprins în parteneriatul "Cartea - comoară de înţelepciune".  Sprijin sătmărean pentru studenţii români din Ujgorod

  18-19 februarie 2014

  În cadrul relaţiilor de colaborare transfrontalieră, o delegaţie sătmăreană s-a aflat în data de 18 şi 19 februarie la Ujgorod, pentru a participa la o întâlnire cu studenţii români de la Universitatea de Stat din Ujgorod. Delegaţia sătmăreană a fost alcătuită din Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, Liuba Horvat, şefa Secţiei de Artă de la Muzeul Judeţean şi cunoscutul folkist George Negrea.
  Sătmărenii au avut o primă întâlnire la sediul Uniunii Scriitorilor din Ucraina, cu scriitorul Vassili Kuhta, cel care a iniţiat în urmă cu peste un deceniu Asociaţia ”Korona Karpatika” (Coroana Carpatică), cea care acordă premii celor mai importanţi scriitori din spaţiul central european.
  Sătmărenii au fost întâmpinaţi apoi de către Roman Ofiţiskii, prorectorul Universităţii Ujgorod, dr. Mihailo Roşko, directorul Institutului de Limbi Străine, respectiv profesorii de limbă şi literatură română Taras Daţio şi Domnica Marina. Felician Pop a spus în deschiderea manifestării că delegaţia sătmăreană nu face doar o simplă vizită şi că întâlnirea trebuie să constituie baza unei colaborări directe care să ducă la întărirea Facultăţii de limba română de la Universitatea din Ujgorod şi atragerea a cât mai mulţi tineri români din Ucraina înspre această facultate, subliniind interesul şi sprijinul de care se bucură românii din Ucraina din partea Consiliului Judeţean Satu Mare în general, şi a preşedintelui Adrian Ştef în special.
  Directorul Robert Laszlo a fost urmărit cu viu interes de către studenţi, iar acesta le-a promis că va face demersurile necesare pentru dotarea bibliotecii facultăţii cu cărţile de care studenţii au cu adevărat nevoie. Robert Laszlo a donat Universităţii cărţile sale, dar şi alte câteva zeci din biblioteca personală. Profesorul Taras Daţio a spus că există la Universitate, aproximativ 4000 de cărţi în limba română, dar majoritatea sunt din anii 1950 şi nu pot fi utilizate. A doua zi, delegaţia sătmăreană a avut o întâlnire cu conducerea Muzeului Etnografic în aer liber al Zakarpatiei din Ujgorod, în frunte cu directoarea Gabriela Angyal.


  Bibliotecarii din bibliotecile publice din judeţ au participat la prima întâlnire profesională din acest an

  17 februarie 2014

  Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România (ANBPR) - Filiala Satu Mare a organizat prima întâlnire de lucru din acest an, luni, 17 februarie, de la ora 1000, la sediul Bibliotecii Judeţene, în Sala multimedia.
  "Alături de bucuria întâlnirii, aceste evenimente profesionale ne dau prilejul de a împărtăşi bucuria reuşitelor dintr-un an de activitate dar şi ocazia de a analiza şi îndrepta anumite lucruri şi etape care nu şi-au atins performanţă dorită., a declarat directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Lacrima Camelia Istrăuan.
  Respectând tradiţia şi uzanţa profesională, prima şedinţă din an afost rezervată statisticii de bibliotecă şi rapoartelor activităţilor derulate în anul precedent de către bibliotecile publice sătmărene.
  Datele şi informaţiile colectate de la colegii noştri din teritoriu se vor constitui în instrumente de lucru foarte utile pentru Direcţia Judeţeană de Statistică dar şi pentru comisiile de specialitate din cadrul asociaţiei noastre profesionale. Pe baza acestor date, după centralizarea lor prealabilă, se stabilesc indicatori de performanţă şi norme minime de funcţionare pentru fiecare tip de bibliotecă, în parte. De aceea acordăm o atenţie sporită statisticii de bibliotecă., a declarat Angela Câmpian, preşedintele ANBPR, Filiala Satu Mare.
  Pe ordinea de zi a fost inclusă şi prezentarea bilanţului Bibliotecii Judeţene Satu Mare pentru anul 2013, trecerea în revistă a ultimelor evenimente profesionale derulate la nivel naţional, discuţii şi informări de natură organizatorică.  Iepuraşii şi Năzdrăvanii de la Grădiniţa nr. 7 descoperă biblioteca

  14 februarie 2014

  Secţia de împrumut pentru copii a primit azi, 14 februarie, la ora 1000, vizita preşcolarilor din grupa mare A, Iepuraşii şi grupa mare B, Năzdrăvanii, de la Grădiniţa nr. 7 din Satu Mare, însoţiţi de d-nele educatoare Orha Niculina şi Vălean Gabriela.
  Copiii au fost întâmpinaţi de Lacrima Camelia Istrăuan, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare şi biblioecarii Mihaela Ungureanu, Raluca Constantinescu şi Paula Horotan.
  Scopul vizitei a fost acela de a-i introduce pe copii în lumea fascinantă a cărţilor şi a bibliotecii publice şi de le transmite, încă de la această vârstă, respectul şi grija pentru carte şi pentru comorile ascunse între coperţile ei.
  "Descopăr cu plăcere faptul că în cadrul Secţiei pentru copii se desfăşoară foarte multe astfel de evenimente şi că dascălii, alături de bibliotecari, au ca preocupare majoră educaţia copiilor prin carte şi lectură. Niciodată nu este prea devereme să treci pragul unei biblioteci, iar pentru a întări această convingere, stau mărturie publicaţiile pe care de deţine secţia destinată copiilor, foarte multe dintre acestea fiind orientate către publicul de vârstă preşcolară.", a declarat d-na Lacrima Camelia Istrăuan, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
  Dacă până acum preşcolarii s-au declarat cuceriţi de personaje precum Albă ca Zăpada, Bambi, Zâna Clopoţel, Tom şi Jerry, Motanul încălţat şi Spiderman, în timpul vizitei la bibliotecă au făcut cunoştinţă şi cu alte personaje îndrăgite: Pânzel, Răţuşca cea urâtă, Mica Sirenă, Garfield, Nuţa Albinuţa, Ciuş Măgăruş, Kami Cămila şi alţii.
  Cei mici au răsfoit cu încântare enciclopediile ilustrate, cărţile cu animale, publicaţiile 3D, revistele pentru copii, CD-urile cu poveşti şi cântece şi au promis că vor deveni membri înregistraţi la bibliotecă.


  Gala Laureaţilor Sătmăreni

  10 februarie 2014

  Gala Laureaţilor Sătmăreni este organizată anual cu scopul de a recunoaşte meritele sătmărenilor ce au reprezentat cu succes judeţul Satu Mare şi au obţinut rezultate remarcabile în domeniile în care activează.
  Selecţia persoanelor premiate, dintre persoanele propuse, se face an de an de către Comisia pentru învăţământ, activităţi social - culturale, culte, sport şi tineret a Consiliului Judeţean Satu Mare.
  Anul acesta am avut onoarea ca d-na Angela Câmpian, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană să fie nominalizată la premiile galei sătmărene. O delegaţie din partea bibliotecii, condusă de d-na director interimar Lacrima Camelia Istrăuan, a fost prezentă la eveniment pentru a o susţine şi aplauda la scenă deschisă.
  Confruntare inedită între ziarişti şi intervievaţi la Biblioteca Judeţeană

  10 februarie 2014

  Biblioteca Judeţeană Satu Mare, instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean Satu Mare, a organizat luni, 10 februarie a.c., o întâlnire între ziariştii sătmăreni Sike Lajos şi Elek György, pe de o parte, şi persoanele intervievate de ei, pe de altă parte.
  Activitatea a fost organizată sub genericul "Confruntare" şi s-a dorit a fi un dialog deschis între cei doi gazetari şi publicul participant pentru a evidenţia aspecte legate de activitatea ziariştilor aflaţi în postura de a fi faţă în faţă cu diferite tipologii de persoane în vederea realizării interviului, ca gen publicistic.
  "Din perspectiva bibliotecarilor, prin acest gen de activităţi pe care le derulăm în spaţiul dominant al cărţii şi al informaţiilor, încercăm să atragem spre bibliotecă segmente de public erudit şi elitist. De această dată, în centrul atenţiei noastre se află gazetarii din spaţiul mass mediei locale de limbă maghiară şi comunitatea maghiarilor din Satu Mare. Indiferent de limba în care au fost redactate ştirile care s-au scris despre bibliotecă, ele au fost întotdeauna corecte şi obiective iar noi apreciem acest aspect.", a declarat d-na Lacrima Camelia Istrăuan, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
  Moderatorul acţiunii a fost bibliotecarul, traducătorul şi ziaristul Veres István, laureat cu Premiul de excelenţă conferit de Uniunea Ziariştilor Maghiari din România. Au fost invitaţi să participe tinerii care activează în domeniul jurnalismului şi în domenii conexe, dar şi publicul interesat de subiect.
  Sike Lajos s-a născut în 1938 în satul Remetea, Oaş. Din 1965 este ziarist. A activat la ziarul "Előre", respectiv "Új Magyar Szó" din Bucuresti. Actualmente este colaborator al publicaţiilor "Erdélyi Riport" şi "Erdélyi Gazda". Semnătura sa o regăsim pe 13 cărţi pe care le-a publicat până acum. Ultimul său volum a apărut în 2013 cu titlul "Lopakodó riporter" (Reporter pe furiş), şi conţine o selecţie din scrierile sale publicistice aparţinând diferitelor perioade din cariera sa de ziarist. Este posesorul Premiului Memorial "Fodor István".
  Elek György s-a născut în 1958 şi este orginar din Petin. Este ziarist din anul 1992 la cotidianul "Friss Újság". A publicat până în prezent şapte volume de poezii şi de publicistică, din care trei în anul 2013. Două dintre acestea conţin interviuri dedicate temelor ce privesc arta, literatura, teologia, sănătatea şi aspectelor legate de comunitatea şvabilor. Al treilea volum este dedicat liricii de Crăciun. Volumele de interviuri sunt "Én kérdezek" (Eu pun întrebări) şi "Tovább krdezek" (Întreb în continuare). Ziaristul Elek György a fost distins cu Premiul Memorial "Fodor István".

  Scriitorul Jules Verne omagiat la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

  7-28 februarie 2014

  Secţia de împrumut pentru copii din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare găzduieşte o expoziţie tematică şi omagială dedicată împlinirii a 186 de ani de la naşterea cunoscutului scriitor francez Jules Verne, intitulată "Ocolul Pământului în 80 de cărţi".
  Expoziţia cuprinde cele mai cunoscute titluri ce poartă semnătura scriitorului, publicate în diferite ediţii şi traduse în limba română, maghiară, engleză şi germană, dar şi publicaţii care conţin date biografice despre autor şi imensa sa operă.
  Jules Verne, romancier şi dramaturg, este unul dintre cei mai îndrăgiţi autori de către publicul sătmărean de toate vârstele; el este citit şi recitit cu stăruinţă, fiind considerat un precursor al literaturii de anticipaţie ştiinţifică. Expoziţia organizată la Secţia de împrumut pentru copii îşi propune să recomande cititorilor o lectură de bună calitate, un itinerar imaginar prin toate continentele globului, prin intermediul operei scriitorului omagiat, considerată a fi o lecţie neîntreruptă de geografie pasionantă., a declarat d-na Lacrima Camelia Istrăuan, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
  Expoziţia poate fi vizitată până la finele lunii februarie, în intervalul orar destinat serviciilor pentru public, luni şi miercuri de la 09 la 18; marţi, joi şi vineri de la 09 la 17.

  "Figuri remarcabile din istoria ştiinţei universale"

  7-19 februarie 2014

  În perioada 7-19 februarie 2014, Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" prezintă expoziţia aniversară şi totodată tematică intitulată "Figuri remarcabile din istoria ştiinţei universale" dedicată celor 3 personalităţi: Galileo Galilei, "părintele ştiinţelor moderne", naturalistului englez Charles Darwin şi chimistului rus Dmitri Ivanovici Mendeleev.

  Atelier Origami

  3-7 februarie 2014

  Pe perioada vacanţei de iarnă, 3-7 februarie 2014, aproximativ 50 de copii au venit la Biblioteca Judeţeană Satu Mare la Atelierul Origami desfăşurat în cadrul Centrului de formare Biblionet.
  Sub atenta îndrumare a bibliotecarilor Violeta Tarţa şi Raluca Istrate copiii au dat viaţă hartiei, au creat obiecte şi personaje bidimensionale prin tehnica Origami.
  La bibliotecă copii au creat flori de primavara, ghiocei, inimi, ursuleţi, felicitari, avioane… şi au dobândit experienţe noi şi abilităţi artistice şi practice.

  [... mai mult]


  Expoziţii de carte la Sala de Lectură Gheorghe Bulgăr

  1-15 februarie 2014

  La sala de de lectură a Bibliotecii Judeţene Satu Mare sunt organizate două expoziţii aniversare în prima parte a lunii februarie. Prima din ele este dedicată academicianului, prozatorului şi renumitului om de cultură Nicolae Breban, de la a cărui naştere se împlinesc pe data de 1 februarie 80 de ani.
  Cea de-a doua expoziţie este intitulată "Pictori români la ceas aniversar", şi este dedicată lui Lucian Grigorescu, care s-a născut în urmă cu 120 de ani, şi lui Constantin Piliuţă, de la a cărui naştere au fost marcaţi 85 de ani.
  Cele doua expoziţii pot fi urmărite pe standurile dinspre Piaţa Libertăţii.

  Atelier Teatru de umbre

  27-30 ianuarie 2014

  În perioada 27-30 ianuarie, la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, prin Centrul de formare Biblionet, s-a desfăşurat un nou atelier, de această dată destinat elevilor din clasa I de la Liceul cu Program Sportiv.
  Inclus în proiectul "Cartea pe butuci" iniţiat de învăţătoarea Loredana Ruba, atelierul Teatru de umbre condus de bibliotecarii formatori Bianca Ciceo şi Raluca Istrate le-a dat posibilitatea micilor actori să se familiarizeze cu această metodă nonformală, să îşi îmbunătăţească competenţe şi abilităţi de comunicare şi coordonare, imaginaţia şi simţul artistic.
  În jocul cu siluete de hârtie am experimentat efecte artistice ale luminii ?i umbrei şi am dat viaţă unor personaje îndrăgite.
  La bibliotecă ne-am jucat şi am trăit emoţiile date de inedita experienţă de a fi actori.

  [... mai mult]


  Lecţia de istorie: Unirea Principatelor Române Moldova şi Ţara Românească

  27 ianuarie 2014

  Activitatea s-a derulat la data de 27 ianuarie, la Şcoala Gimnazială "Octavian Goga", avându-i ca protagonişti pe elevii clasei a IV-a B, coordonaţi de d-na înv. Lorenada-Alina Pop. La eveniment a participat d-na Lacrima-Camelia Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare şi d-na prof. Diana Tâlvâc, directorul adjunct al Şcolii "Octavian Goga". În cadrul activităţii, copiii au desenat personajul istoric preferat, fiind încurajaţi să expună şi cele mai importante momente din biografia lui şi astfel să-şi motiveze opţiunea. În cadrul lecţiei de istorie, bibliotecara Raluca Constantinescu le-a proiectat micilor elevi o prezentare PowerPoint menită să ilustreze Unirea de la 24 ianuarie 1859 şi personalitatea domnitorului Al. I. Cuza, înconjurat de alte figuri istorice cunoscute.  155 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române Moldova şi Ţara Românească

  23-27 ianuarie 2014

  Punctele de servicii de la sediul central, Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr"; Secţia de împrumut pentru adulţi şi Secţia de împrumut pentru copii, au organizat în vitrine şi standuri expoziţii tematice şi omagiale structurate pe mai multe paliere, menite să aducă în atenţia publicului vizitator de toate vârstele importanţa momentului istoric de la 24 ianuarie 1859.
  Expoziţiile ilustrează ideea de unitate la români, urmărind parcusrul cronologic de la statul geto-dac până la Marea Unire de la 1918, şi dedică un spaţiu generos publicaţiilor şi documentelor referitoare la Unirea Principatelor Române şi la impactul acesteia pe plan internaţional. Sunt trecute apoi în revistă personalităţile istorice care au contribuit în mod decisiv la înfăptuirea Unirii şi la formarea României ca stat unitar modern, avându-l în plan central pe Alexandru Ioan Cuza. Ultimul palier este dedicat mărturiilor Unirii, fiind expuse opere literare şi albume cu monumentele istorice de pe întreg cuprinsul ţării.

  Arhivă evenimente 2013

  Arhivă evenimente 2012

  Arhivă evenimente 2011

  Website counter

  Ultima actualizare : 19.01.2015