CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Colindul bibliotecii

- 19 decembrie 2012 -

GRĂDINIŢA MONDIALA
Primii colindători care azi au trecut pragul Bibliotecii Judeţene Satu Mare sunt "Albinuţele" din grupa mare de la Grădiniţa Mondiala, însoţiţi de d-na educatoare Alina Buriceanu.
Harnici, veseli şi sprinteni, aşa cum le şade bine albinuţelor, ei au colindat în jurul bradului de Crăciun şi s-au întrecut în a recita poezii care să-l convingă pe Moş că au fost cuminţi tot anul şi că-l aşteaptă cu multe daruri în seara de Ajun.
ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 10 SATU MARE
Elevii clasei a IV-a B de la Şcoala Gimnazială nr. 10, îndrumaţi de d-na înv. Pesti Maria, în colaborare cu Asociaţia de părinţi, au colindat şi au prezentat în cadrul Secţiei de împrumut pentru copii o scurtă scenetă care ne aminteşte de naşterea lui Iisus.
Colindul copiilor de la Şcoala Gimnazială nr. 10 are şi un scop caritativ: ei donează toate darurile primite de la gazde copiilor nevoiaşi la care Moş Crăciun nu poate ajunge.


LICEUL UNIO
Sala de lectură Gheorghe Bulgăr din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare a fost gazda unui grup de colindători de la Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini UNIO. Grupul a fost format din elevii Gereben Angelo, Berar Mugurel, Gaşpar Robert, Bogdan Ţucu, Ilonczai Flaviu, Ungri Istvan, însoţiţi de d-na director adjunct Oltean Lidia, d-na prof. consilier Marchiş Adriana şi dl. prof. Lenghel Bogdan.
Colindătorii au susţinut un mini recital de colinde româneşti, acompaniaţi de acorduri de chitară, fiind răsplătiţi de auditoriu cu aplauze.
Conferinţa Internaţională a Bibliotecarilor Traineri

- 11-12 decembrie 2012 -

În perioada 11-12 decembrie 2012 a avut loc la Predeal a 2-a Conferinţă Internaţională a Bibliotecarilor Traineri organizată de Fundaţia IREX şi Grupul de lucru peTraining (GLT). Ne-am reîntâlnit cu emoţie peste 75 de traineri din bibliotecile publice româneşti, invitati din Botswana, Polonia, Republica Moldova, Ucraina, SUA, directori de bibllioteci şi alti invitati speciali.
Agenda a fost plina si foarte interesanta. Darea de seamă a activităţii naţionale de training a arătat încă o dată cât de importantă este comunitatea trainerilor bibliotecari. Mii de bibliotecari au beneficiat de cursuri de formare profesională prin intermediul programului Biblionet - Lumea in biblioteca mea şi alte mii de persoane din România au participat la cursuri şi activităţi de formare puse la cale tot de trainerii bibliotecari.
Trei beneficiari direcţi ai activităţilor organizate de biblioteci locale (Mediaş, Năruja, Vama Buzăului) ne-au împărtăşit ce a însemnat pentru ei contactul cu biblioteca reinventată. Serviciile noi pe care le oferă azi biblioteca ajută oamenii să comunice mai uşor unii cu alţii, să-şi dezvolte abilităţi, să găsească sprijin şi recunoaşterea valorii. Poveştile acestor oameni şi ale bibliotecarelor care i-au instruit ne-au emoţionat şi ne-au demonstrat încă o dată c "omul sfinţeşte locul".
Poveştile de succes ale bibliotecarilor traineri români i-au impresionat şi pe invitaţii străini prezenţi la această conferinţă. Delegaţiile din partea programelor "surori" ale Biblionet-ului ne-au împărtăşit modelele şi experienţele lor în implementarea programelor naţionale. Botwana, Bulgaria, Polonia, Ucraina sunt ţări în care programul se derulează deja de câţiva ani, dar Republica Moldova este abia la început de drum si sperăm că participarea la conferinţă le-a oferit celor din Moldova ocazia de a trasa nişte repere care să le facă drumul mai uşor.
Speed training-urile le-au oferit trainerilor posibilitatea de a-şi îmbunătăţi abilităţile, de a conştientiza gradul de maturizare profesională atins, de a împărtăşi experienţa dobândită în sălile de curs şi de a învăţa lucruri noi. Ne-am bucurat sa ii avem alaturi pe trainerii Nicu Zegheanu, Bogdan Grigore, Melinda Bedo, Ovidiu Ana.
Târgul de idei organizat în cadrul conferinţei a scos la iveală bijuteriile ieşite din mâinile bibliotecarilor traineri. Fiecare regiune a venit cu cele mai de succes cursuri şi cele mai frumoase şi bine realizate materiale de promovare. Târgul de idei a constituit, de fapt, ocazia de a inventaria calităţile necesare în activitatea de training: profesionalism, inovaţie, curiozitate, creativitate, pasiune, implicare, bună dispoziţie...
A doua zi a conferinţei ne-a oferit şansa de a ne informa asupra oportunităţilor de finanţare existente pentru biblioteci. Expertiza celor care au aplicat deja în aceste proiecte a fost de nepreţuit.
Apoi au urmat sesiunile de discuţii pe teme propuse de participanţi, care au adus clarificările necesare în diverse teme de interes pentru traineri: autorizarea cursurilor, finanţările externe (internaţionale), criterii pentru Premiul "Trainerul anului", TIBRO (Tineri Bibliotecari din Romania), bibliotecar-trainer versus trainer-bibliotecar, si nu in ultimul rand Webinar-ul ca metodă de training.
Conferinţa s-a încheiat într-o notă de optimism. Credem ca toti participanţii au învăţat lucruri noi. Ne aşteptăm la replicarea ideilor bune prezentate la Conferinţă, dar şi la dezvoltarea altora chiar mai valoroase şi mai interesante pe viitor.
Bibliotecile şi centrele de training din biblioteci îşi ating scopul de a pătrunde adânc în conştiinţa publicului şi de a dovedi prin activităţi sustenabile rolul şi locul lor în comunitate.
Şi, pentru că orice sfârşit este un nou început, am plecat de la Conferinţă cu promisiunea că anul viitor va fi şi mai bun. Am învăţat (sau ne-am reamintit) că e nevoie de pasiune şi dăruire, dar şi că eforturile merită să fie făcute. Satisfacţia şi împlinirea pe care ţi le dăruiesc oamenii fericiţi din jurul tău îţi dau puterea să faci tot mai multe lucruri frumoase.
Până la următoarea conferinţă le urăm tuturor trainerilor bibliotecari din România spor la lucru şi idei de aur.
Traineri bibliotecari Bianca Ciceo şi Raluca Istrate

Prietenii cărţii

- 12 decembrie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost azi, 12 decembrie 2012, gazda unui eveniment prilejuit de Parteneriatul educaţional Prietenii cărţii, iniţiat de doamnele învăţătoare Mirela Câmpean de la Şcoala Gimnazială Halmeu şi Alexandrina Dan de la Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu Satu Mare.
Activitatea desfăşurată astăzi este prima dinr-o serie de activităţi educative, informative şi recreative concepute pentru a le cultiva elevilor pasiunea pentru carte, lectură şi bibliotecă.
În cadrul evenimentului, elevii clasei a IV-a A de la Şcoala Gimnazială Halmeu le-au prezentat colegilor lor , bobocii din clasa I B de la Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, un interesant program interactiv, bazat pe textele citite din cărţile împrumutate de la Biblioteca Judeţeană Satu Mare. Programul a cuprins lecturarea unor poveşti, legende şi poezii dar şi interpretarea unor scenete, cântece şi colinzi de Crăciun.
La finele evenimentului, copiii din cele două clase şi-au oferit unii altora mici daruri confecţionate cu pricepere chiar de către ei, iar colectivul Bibliotecii Judeţene Satu Mare i-a răsplătit pentru strădania lor cu expoziţia tematică de carte intitulată Şi Moş Crăciun citeşte, cu un frumos brad impodobit şi cu surprize dulci.
Pe parcursul anului şcolar 2012-2013, elevii celor două şcoli, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Satu Mare, vor organiza şi alte activităţi interesante, pentru ca la sfârşitul proiectului să putem afirma că am reuşit să ajungem la sufletul copiilor, că au devenit cititori activi şi motivaţi, că dascălii şi bibliotecarii au reuşit să le ofere acele mijloace şi instrumente prin care ei au putut descoperi faptul că lectura este, în fond, o călătorie prin propriul suflet.Ziua Naţională a României,
sărbătorită la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

- 29 noiembrie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a organizat la Sala de lectură Gheorghe Bulgăr, manifestarea intitulată 1 Decembrie, Ziua tuturor românilor.
Acţiunea este prilejuită de Ziua Naţională a României şi s-a desfăşurat sub auspiciile Consiliului Judeţean Satu Mare, în colaborare cu Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Satu Mare, Asociaţia Veteranilor de Război, filiala Dr. Vasile Lucaciu Satu Mare, Revista Eroii neamului şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a Muzeului Judeţean Satu Mare şi a Hypermarket-uli Real.
Obiectivul principal al acestei activităţi a fost omagierea eroilor, a veteranilor de război precum şi premierea elevilor sătmăreni care au obţinut rezultate deosebite la faza naţională a olimpiadelor şcolare, într-un cadru solemn.
Sărbătoarirea Zilei Naţionale a României ne oferă prilejul fericit de a creea la Biblioteca Judeţeană Satu Mare un arc peste timp ce va permite generaţiei tinere de elevi şi generaţiei veteranilor de război de vârstă octogenară şi nonagenară să simtă că toţi românii îi preţuiesc şi le recunosc meritele. Prin curajul excepţional de pe câmpul de luptă şi prin abnegaţie pe tărâmul educaţiei, veteranii şi olimpicii au adus faimă acestui pământ românesc şi reprezintă etalonul de erou., a declarat d-na Angela Câmpian, director interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor administrative locale şi judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi de cultură, elevi, cadre didactice, români care apreciază însemnătatea Zilei Naţionale a României.
Preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef împreună cu Prefectul judeţului Dr. Eugeniu Avram şi D-na viceprimar Marcela Papici au omagiat veteranii de război şi au premiat elevii care au obţinut rezultate la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare în anul şcolar 2011-2012.
Marea Unire a însemnat un eveniment de importanţă capitală pentru destinele naţiunii, a marcat sfârşitul unei etape şi intrarea societăţii româneşti într-o nouă etapă a evoluţiei sale istorice. La 1 Decembrie 1918 s-a scris un capitol important din istoria României, capitol ce trebuie bine învăţat de noi toţi., a mai declarat Angela Câmpian.
Programul manifestării a cuprins intonarea Imnului de stat al României, moment de reculegere pentru eroii neamului, discursuri şi cuvinte de salut din partea organizatorilor, oficialităţilor şi a invitaţilor, omagierea veteranilor de răboi şi premierea elevilor olimpici, lansarea celui de-al patrulea număr din acest an al revistei Eroii neamului, prezentări tematice ale elevilor de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, discuţii şi schimburi de idei şi opinii între cele două generaţii de participanţi şi un moment artistic oferit de corul Colegiului Naţional Mihai Eminescu.


[... mai mult]Din cronica Hotoanului

- 25 noiembrie 2012 -

Duminică, 25 noiembrie 2012, satul Hotoan (comuna Căuaş), a îmbrăcat straie de sărbătoare. Sătenilor le-a fost dat să asiste la două remarcabile evenimente, prilejuite de dezvelirea plăcii memoriale închinate unui valoros - dar prea puţin cunoscut poet, fiu al satului, Valentin Strava (Gavrilă Pop pe numele avut la naştere) şi lansarea volumului Vasile Pătcaşiu, Din cronica Hotoanului. Înainte de dezvelirea plăcii comemorative au luat cuvântul prefectul Eugeniu Avram, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional al Judeţului Satu Mare, George Vulturescu şi şeful serviciului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Eugen Chiorean, fiu al satului. A urmat apoi slujba de sfinţire oficiată de parohul ortodox din Hotoan, Nicolae Ghic şi de către parohul greco-catolic din Căuaş, Dorel Suiugan.
Despre cartea Din Cronica Hotoanului a vorbit îngrijitorul ediţiei, Viorel Câmpean care a subliniat importanţa scoaterii la lumină a însemnărilor lăsate posterităţii de către Vasile Pătcaşiu, paroh aproape şase decenii la Hotoan. Viorel Câmpean a rememorat momente din "Odiseea" tipăririi acestui manuscris şi şi-a exprimat dorinţa ca, în timp, ediţia să fie completată cu scoaterea la lumină şi a altor însemnări aparţinând memorandistului Vasile Pătcaşiu. În calitate de fiu al locului, Eugen Chiorean a mulţumit îngrijitorului ediţiei şi directorului editurii "Citadela", Aurel Pop, pentru restituirea acestui important capitol din istoria Hotoanului şi a acestor ţinuturi şi pentru condiţiile grafice deosebite în care a apărut volumul.
A urmat o agapă pigmentată cu frumoase şi savuroase momente poetice şi muzicale susţinute de participanţi, deopotrivă localnici şi sătmăreni, tineri şi vârstnici. Spiritul în care s-a desfăşurat această ultimă secvenţă a sărbătorii a amintit tuturor de atmosfera efervescentă în care şi acest sat transilvănean respira cultural în vremea slujirii părintelui Pătcaşiu, membru de frunte al "Astrei".
Din delegaţia Bibliotecii Judeţene Satu Mare au mai făcut parte managerul interimar Angela Câmpian, bibliotecara Marta Cordea - lector al volumului şi administratorul Alexandru Flontaş.

Lansare de carte
Vezendiu - 750 de ani de atestare documentară
autor : Viorel Câmpean

- 22 noiembrie 2012 -

Joi, 22 noiembrie 2012, în primitorul cadru asigurat de către Sala de Lectură "Gheorghe Bulgăr" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare a avut loc lansarea volumului Vezendiu - 750 de ani de atestare documentară, apărut la editura sătmăreană "Citadela". Deschiderea evenimentului a fost făcută de către directorul interimar Angela Câmpian, care şi-a exprimat bucuria că instituţia pe care o conduce poate găzdui un eveniment editorial realizat de către un coleg de breaslă.
A luat apoi cuvântul un fost conducător al instituţiei, gazetarul Voicu D. Rusu. Subliniind importanţa şi necesitatea istoriei locale, omul de cultură a evocat amintiri dragi cu oameni din Vezendiu. Carol C. Koka, fost profesor de istorie al autorului, a parcurs pentru auditoriu, pas cu pas, capitolele lucrării. Directorul editurii "Citadela", Aurel Pop, după ce şi-a exprimat bucuria că, în sfârşit, cartea a ajuns acolo unde îi este locul, a remarcat bogăţia acestei toamne editoriale, enumerând o serie de apariţii şi iminente apariţii editoriale. Preacucernicul părinte protopop Alexandru Tincu, a ţinut să evoce personalitatea unuia dintre "eroii" volumului, vrednicul de amintire preot român Traian Pilca.
În încheiere autorul cărţii a ţinut să sublinieze că acest volum aniversar constituie doar o frântură din istoria Vezendiului, terenul cercetării istoriei satului fiind încă deschis. Manifestarea s-a încheiat cu o inedită prezentare Power-Point a conţinutului cărţii, asistenţa fiind astfel onorată cu privilegiul de a-i fi înfăţişate numeroase imagini cu Vezendiul şi cu oamenii săi.

Statul de drept. Stat şi naţiune în istoria europeană

- 20 noiembrie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a organizat marţi, 20 noiembrie 2012, cu începere de la orele 12, dezbaterea cu tema
Statul de drept. Stat şi naţiune în istoria europeană,
la Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr".
Manifestarea s-a desfăşurat în parteneriat cu elevi de la Grupul Şcolar de Construcţii Maşini UNIO, coordonaţi de d-nele prof. Anca Blaga şi Adriana Marchiş.
Obiectivul principal al acestei acţiuni cu rol educativ şi informativ este cunoaşterea noţiunilor de stat, naţiune, cetăţenie, stat de drept.
"Ne propunem să organizăm pe viitor şi alte activităţi similare care să ne permită să facem o incursiune în istoria statelor şi naţiunilor europene, antrenând cât mai mulţi elevi din şcolile şi liceele sătmărene", a declarat bibliotecarul Mircea Pîrlea, iniţiatorul activităţii.
În cadrul dezbaterii au fost prezentate teme precum Statul de drept, Stat şi naţiune, Ludovic al XIV-lea şi statul absolutist francez, Napoleon Bonaparte şi Imperiul napolenian, Otto von Bismarck şi Unificarea Germaniei.
Prezentările au fost susţinute de către bibliotecarul Mircea Pîrlea şi elevii Gabriel Nichita, Anca Debreţeni, Daniel Ionaş, Florin Ardelean şi Ciprian Leschian.
Semnalăm prezenţa la acest eveniment a d-lui Octavian Apan, consilier la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, a doamnei director prof.ing. Gabriela Florica Urs, oameni de cultură, ziarişti, bibliotecari şi alte persoane interesate de acest subiect.
Complementar acestei manifestări s-a organizat o expoziţie tematică, care va fi la dispoziţia publicului sătmărean până în data de 28 noiembrie 2012.
Lansare de carte :
"Căutătorii de poveşti", o călătorie prin bibliotecile de astăzi

- 19 noiembrie 2012 -

Luni 19 noiembrie, o delegaţie din partea Bibliotecii Judeţene Satu Mare a participat la evenimentul găzduit de Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj-Napoca, lansarea volumului "Căutătorii de poveşti", o excelentă iniţiativă marca Biblionet.
Acest volum "Căutătorii de poveşti" cuprinde o colecţie de poveşti semnate de Cătălin Ştefănescu (prezent la eveniment), alături de Irina Păcurariu, Vlad Petreanu şi Radu Paraschivescu. De asemenea, au mai fost prezenţi şi Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, dl. Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet România cât şi eroi ai poveştilor şi bibliotecari din judeţele Cluj, Satu Mare, Bihor, Maramureş,Bistriţa Năsăud şi Sălaj care au vorbit despre profesia de bibliotecar şi despre importanţa acestei instituţii de cultură, BIBLIOTECA.
Domnul Director al Programului Biblionet România, Paul-Andre Baran a declarat în prefaţa cărţii că "am dorit să arătăm schimbările minunate şi emoţionante pe care le-au trăit oamenii şi comunităţile datorită grijii acordate de bibliotecari şi dezvoltării bibliotecilor publice locale" şi "aceste poveşti vorbesc despre micile, dar neştiutele victorii ale unor oameni din zone cărora nimeni nu le dădea vreo şansă de reuşită".
Volumul "Căutătorii de Poveşti" este rezultatul primei campanii de promovare a bibliotecilor publice din România, care a consemnat schimbările şi efectele în comunitate datorate dezvoltării bibliotecilor publice locale.
Timp de zece săptămâni, cei patru scriitori şi jurnalişti implicaţi în proiect au luat pulsul bibliotecilor publice, au rătăcit prin toate colţurile ţării şi au făcut cunoştinţă cu oameni din peste şaizeci de oraşe şi comune, au stat de vorbă cu bibliotecari, dar şi oameni obişnuiţi ale căror vieţi au fost schimbate datorită bibliotecilor şi au scris poveştile întâlnite.
Fragmentele din aceste poveşti au putut fi citite până acum pe site-ul campaniei www.cautatoriidepovesti.ro , iar din luna noiembrie volumul este disponibil în format electronic şi se poate descărca gratuit de aici . Acest volum va fi lansat în format tipărit în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, ediţia XIX, în data de 23 noiembrie.
Aşadar, vă invităm la lectură! Toate acestea şi mult mai multe puteţi citi în cartea "Căutătorilor de Poveşti", "o poveste fără început şi fără sfârşit" aşa cum spune Paul-Andre Baran, directorul Biblionet în prefaţa volumului.


Viitorul aparţine bibliotecilor în schimbare

- 9 noiembrie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Filiala Satu Mare, a organizat luni, 12 noiembrie a.c., cu începere de la ora 10, ultima şedinţă informativă şi de lucru din acest an.
Evenimentul s-a derulat în Sala multimedia şi a cuprins următoarele puncte pe ordinea de zi: prezentarea lucrărilor recent lansate "Cristian Dinstele", autor Dan Marius Cosma şi "Satu Mare - repere de cronologie şi istorie", autor Carol C. Koka; informare generală asupra ultimelor evenimente organizate de Biblioteca Judeţeană Satu Mare, prezentarea cursurilor organizate de către Centrul de formare Biblionet pentru membrii comunităţii şi pentru bibliotecari; informare despre Conferinţa Naţională a ANBPR cu tema Viitorul aparţine bibliotecilor în schimbare. Alte puncte de pe ordinea de zi vizează aspecte de ordin organizaţional intern.
Agenda pregătirii profesionale şi a instruirilor metodice a bibliotecarilor din bibliotecile publice din judeţ pentru anul 2012, cuprinde patru sesiuni trimestriale, ocazii care facilitează comunicarea directă între membrii profesiei şi schimburi de idei şi de bune practici care se dovedesc constructive de cele mai multe ori.
"Iată-ne ajunşi la ultima noastră sesiune, înspre finalul unui an greu, dar cu multe realizări pentru majoritatea bibliotecarilor publici din judeţ, semn că instituţia cărţii şi profesia de bibliotecar se bucură de respect şi apreciere din partea decidenţilor.", a declarat Angela câmpian, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

Povestiri digitale la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

- 6-8 noiembrie 2012 -

O poveste (din era) digitală
Fiecare om are o poveste, depinde doar cum o spune si cui o spune. Iar noi, bibliotecarii, avem întodeauna în tolbă o poveste despre biblioteca noastră de care suntem foarte mândri.
Ne-am întâlnit la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, la începutul lui noiembrie, cu zece bibliotecari să învăţăm cum să ne spunem povestea de să se audă peste şapte mări şi şapte ţări.
Întâi şi-ntâi ne-am apropiat şi ne-am cunoscut. Trebuia să facem asta pentru a ne fi mai uşor să ne deschidem sufletul şi să ne dezvăluim poveştile. Cu paşi înceţişori, uşori - să nu speriem inspiraţia - am inceput să vorbim despre noi: cine suntem, ce ne place, de ce anume ne temem. Am descoperit că ne asemănăm mult chiar dacă fiecare e diferit.
Am scos apoi fiecare la iveală imaginile care să vorbească pentru noi. Şi cum trăim într-o epocă a tehnicii ne-am luat ca ajutor de nădejde pe drumul spinos al creaţiei, calul magic - CALCULATORUL.
Prieten drag şi bun sfătuitor, el ne-a ajutat să dăm o faţă nouă fotografiilor personale. Ca nişte mâini magice, uneltele Office Picture Manager au tăiat, au luminat, au răsucit şi au mărit sau micşorat pozele noastre făcându-le perfecte.
Mai trebuia să ne străduim să scriem în cuvinte povestea pe care imaginile ne-o şopteau deja. Uneori ni s-a parut cel mai greu lucru din lume. Bibliotecarii sunt renumiţi pentru faptele lor mai degrabă decât pentru vorbe şi asta pentru că în biblioteci se vorbeşte mai mult în şoaptă.
Ne-am adunat gândurile, am cernut amintirile şi am aranjat în ordine cuvintele care descriau cel mai bine povestea noastră; iar poveştile erau frumoase, interesante şi vorbeau despre lucruri decare putem fi mândri. Avem ce poveşti să spunem!
Apoi, după ce ideile au dospit şi aluatul poveştilor s-a rotunjit frumos, ne-am luat inima în dinţi şi am îndrăznit să le rostim cu voce tare. Ne-a ajutat din nou Pegasul nostru, calculatorul, cu programul de înregistrare a sunetului Audacity.
Emoţionaţi am ascultat povestea spusă cu voce tare şi nu ne-am recunoscut vocile. Va trebui să vorbim mai des şi mai apăsat despre noi ca să ne audă toţi câte avem de spus, am gândit noi.
Apoi tot calculatorul ne-a ajutat să punem împreună povestea tăcută a pozelor şi cea sonoră a vocilor noastre. Windows Live Movie Maker e vrăjitorul bun care a făcut ca pozele să apară pe ecran ca scoase dintr-un joben magic, să plutească, să zboare, să alunece în ritmul melodic al poveştilor noastre.
Când lucrurile păreau să se fi aşezat pe făgaşul lor, totul s-a precipitat. Şi, dacă dansul început în prima zi era lent, în ultima zi s-a transformat într-o sârbă zbuciumată. Timpul ne presa iar noi eram perfecţionişti: adăugăm, mutăm, ştergem, ascultăm din nou, sincronizăm, experimentăm şi-n ultima clipă... salvăm.
Împachetat ca un cadou filmul a primit şi o etichetă, titlul (de Oscar) iar la sfârşit, pe generic au fost trecuţi cei care au muncit sau au facut posibil ca aceste lucruri minunate sa se întâmple în bibliotecă.
Aşa s-a născut, în doar trei zile, prima lor poveste digitală şi suntem sigure că vor mai urma şi altele; şi-am încălecat pe şaua Internetului şi cu YouTube v-am spus povestea lor…
Priviţi-le, ascultaţi-le şi mândriţi-vă cu ei aşa cum ne mândrim şi noi:

Biblioteca Comunală Pir
Biblioteca Comunală Urziceni
Biblioteca Comunală Acâş
Biblioteca Judeţeană Satu Mare
Biblioteca Comunală Terebeşti
Biblioteca Comunală Beltiug
Biblioteca Comunală Berveni
Biblioteca Judeţeană Satu Mare
Biblioteca Orasenească Livada
Biblioteca Municipală Carei |
Trainerii Bianca Ciceo şi Raluca Istrate
Text: Bianca Ciceo
Infonet pentru copii isteţi

- 6 noiembrie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Bălcescu-Petöfi, a organizat azi, 6 noiembrie 2012, cu începere de la ora 1230, o activitate dedicată Zilei Internaţionale a Internetului.
Au participat elevi ai claselor a VII-a, îndrumaţi de cadrele didactice Ramona Ştiop şi Carmen Fechete.
În cadrul acestei activităţi, copiii participanţi au aflat cum să selecteze informaţia stocată în mediul virtual, cum să navigheze în siguranţă pe Internet şi cum să elimine o parte din riscurile la care se supun, cum ar fi: furtul de identitate, atacul informatic cu viruşi, expunerea la mesaje şi site-uri indecente, utilizarea jocurilor neadecvate vârstei lor etc.
Cu toate că numărul locuitorior "Planetei Internet" a depăşit de mult valoarea de 2 miliarde, puţini ştiu că la data de 29 noiembrie 2012, Internetul a împlinit...43 de ani!
Albinuţele şi Iepuraşii de la Grădiniţa Mondiala au vizitat Biblioteca Judeţeană Satu Mare

- 2 noiembrie 2012 -

Secţia de împrumut pentru copii din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare a primit vizita preşcolarilor de la Grădiniţa Mondiala.
Micii vizitatori au fost îndrumaţi de doamnele educatoare Alina Buriceanu, Angela Vitui, Cristina Meszaros-Pleşca şi Andreea Horvath, care au semnat un acord de parteneriat cu instituţia gazdă, acord ce asigură cadrul legal în vederea colaborării în desfăşurarea activităţilor incluse în proiectul educaţional "Să citim pentru Mileniul III".
Pe parcursul şederii lor la bibliotecă, preşcolarii au răsfoit cu mare interes publicaţiile puse la dispoziţie de către bibliotecarele Paula Horotan, Mihaela Ungureanu şi Rodica Toduţ.
Cristian Dinstele coboară pe tărâm terestru la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

- 29 octombrie 2012 -

Tânărul autor sătmărean, Dan Marius Cosma, şi-a lansat cel mai recent roman al său, Cristian Dinstele, luni, 29 octombrie, cu începere de la orele 14, în Sala multimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Acest eveniment editorial a primit salutul cuvenit din partea d-nei Angela Câmpian, directorul interimar al instituţiei gazdă, a d-lui Aurel Pop, directorul Editurii Citadela, a d-lui Voicu D. Rusu, directorul etidor al unui prestigios cotidian local, a d-lui Ion Bala, preşedintele Cenaclului Afirmarea, a d-lui Viorel Câmpian, istoric şi coleg de breaslă cu autorul.
Fiu al satului Crucişor, în pofida tinereţii sale, Dan Marius Cosma s-a făcut deja cunoscut în peisajul cultural sătmărean. Alături de nume sonore care aduc faimă pământurilor udate de Someş, acest tânăr vine să întregească pleiada minţilor luminate ale Sătmarului. La doar 35 de ani publică al treilea său roman şi se poate mândri cu monografia comunei sale natale. Aşadar, Dan Marius Cosma promite mult atât pe tărâm literar şi istoric dar şi în calitate de bibliotecar., sunt de părere reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
La evenimet au fost invitaţi să participe scriitori, editori, reprezentanţi ai unor instituţii locale şi de cultură, reprezentanţi ai presei locale, bibliotecari, iubitori ai genului literar. Şi-au anunţat prezenţa elevi de la Şcoala Gimnazială Ion Creangă, îndrumaţi de d-na prof. Nicoleta Câmpian.

[... mai mult]Povestiri digitale la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

- 22-26 octombrie 2012 -

În perioada 22-26 octombrie 2012, şapte membri din comunitatea noastră au beneficiat de un nou curs gratuit Povestiri digitale. Timp de trei ore pe zi, sub îndrumarea trainerilor Raluca Istrate şi Bianca Ciceo , în cadrul Centrului de formare al Bibliotecii Judeţene Satu Mare participanţii au îmbinat arta de a povesti cu instrumentele digitale pentru a crea poveşti de viaţă cu ajutorul calculatorului.
Pentru acest curs participanţii au adus fotografii personale şi cu ajutorul vocii lor au dat glas pasiunilor, diferitelor experienţe, întâmplări sau evenimente din viaţa lor. La sfârşitul cursului am organizat o proiecţie a filmelor .
Povestirile digitale au fost publicate pe site-ul youtube. Vă invităm să le vizionaţi:

Vasia | Ofelia | Mariana | Dragos | Ilea | Ani | Neli

Acest curs marchează Anul 2012 ca Anul European al Îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii.

Bobocii de la Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, în vizită la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

- 26 octombrie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, a organizat vineri, 26 octombrie, cu începere de la ora 9, în cadrul Secţiei de împrumut pentru copii, ora de lectură pentru elevii clasei I C.
Evenimentul s-a desfăşurat la iniţiativa d-nei înv. Delia Nagy şi cu implicarea directă a bibliotecarilor Secţiei de împrumut pentru copii, Paula Horotan, Rodica Toduţ Şi Mihaela Ungureanu.
Luna octombrie este sărbătorită de bibliotecari, elevi şi cadre didactice din întreaga lume drept Luna Internaţională a Bibliotecilor Şcolare. "Am considerat că este oportun să organizăm în această perioadă cât mai multe activităţi în colaborare cu biblioteca din şcoala noastră dar şi cu biblioteca publică, activităţi menite să-i apropie pe copii de carte şi lectură, şi să-i familiarizeze cu serviciile pe care le oferă cele două tipuri de biblioteci. Fie că ne aflăm în postura de cadre didactice, părinţi ori bibliotecari, împărtăşim deopotrivă ideea că niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a-i determina pe copii să iubească lectura şi cărţile.", a declarat d-na înv. Delia Nagy.
Cu ocazia acestui eveniment, micii şcolari vor obţine permise de intrare la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, vor împrumuta diverse publicaţii pentru copii puse la dispoziţie de către secţia destinată lor şi vor asculta o poveste, în lectura d-nei Rodica Toduţ, bibliotecar.
"Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu ne-a fost întotdeauna un aliat de nădejde, am organizat în parteneriat multe proiecte şi activităţi reuşite, în beneficiul elevilor, în primul rând. Dorim să continuăm această colaborare astfel încât să-i încurajăm şi pe elevii din clasele mici să treacă pragul instituţiei noastre cât mai des. Prin structura colecţiilor şi prin serviciile oferite, biblioteca publică este în măsură să completeze cu succes resursele de care dispun bibliotecile şcolare. Având scopuri şi obiective comune, cele două tipuri de biblioteci, publice şi şcolare, vor contribui, întotdeauna, în mod esenţial, la formarea şi educarea copiilor.", a declarat Paula Horotan, Şef serviciu relaţii cu publicul.
Stabilită de către Asociaţia Internaţională a Bibliotecarilor Şcolari (IASL), Luna Internaţională a Bibliotecilor Şcolare este recunoscută de toate asociaţiile profesionale de profil. Această sărbătoare a prilejuit vizita la bibliotecă a elevilor din clasa a II-a A şi a II-a B, de la acceaşi şcoală, îndrumaţi de doamnele înv. Şteţiu Maria şi Szauftman Camelia.
Cu această ocazie, bibliotecarii din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare transmit colegilor lor din sistemul de biblioteci şcolare succes în activitate şi sincere aprecieri.


Schimb de carte

- 25 octombrie 2012 -

În data de 25 octombrie a avut loc în incinta secţiei de împrumut pentru adulţi o acţiune de schimb de carte în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Maghiari din Satu Mare.
A XXIII-a Conferinţă a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România

- Brăila, 18-20 octombrie 2012 -

Viitorul aparţine bibliotecilor în schimbare
"Această ediţie a Conferinţei reprezintă cristalizarea celor mai recente acumulări de experienţe şi bune practici ale Asociaţiei noastre. În ultimii ani, am fost cu toţii martorii unor transformări de substanţă în viaţa şi activitatea bibliotecarilor. Manifestarea de la Brăila vine să conştientizeze, mai profund decât s-a întâmplat până acum, oportunitatea acestor schimbări şi să legitimeze intrarea bibliotecilor publice din România într-o etapă de consolodare a rolului şi atributelor lor", a declarat Doina Popa, Preşedintele ANBPR.
Din partea Bibliotecii Judeţene Satu Mare a participat o delegaţie condusă de D-na director interimar Angela Câmpian, Preşedinte Filiala ANBPR Satu Mare.
Schimbarea invocată de tema generoasă a Conferinţei se referă atât la serviciile moderne de bibliotecă şi la noile aptitudini profesionale ale bibliotecarilor, cât şi la dezvoltarea şi promovarea de politici publice pentru biblioteci, la incluziunea digitală, la libertatea intelectuală pe care ţi-o dă accesul democratic la informaţii. La eveniment au fost prezenţi cca 250 de bibliotecari, parteneri, colaboratori din ţară şi străinătate, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai ONG-urilor, precum şi oficialităţi locale.

[... mai mult]
Biblioteca Comunală Beltiug inaugurează un nou proiect pentru comunitate

- 12 octombrie 2012 -

Biblioteca Comunală "Viorel Sălăgean" Beltiug a organizat vineri, 12 octombrie 2012, un eveniment cultural prin care inaugurează un nou proiect de bibliotecă. Activitatea s-a desfăşurat la sediul bibliotecii, începând cu ora 11.
Acest program se adresează în special copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, părinţilor şi bunicilor cu copii şi nepoţi plecaţi din ţară.
Prin acest nou proiect, biblioteca vine în sprijinul familiilor din comunitate rezolvând simplu, rapid şi gratuit problema de comunicare pe care o întâmpină. Proiectul se realizează cu un consum redus de resurse, poate fi permanentizat, iar numărul beneficiarilor este estimat la aproximativ 50 de familii.
La nivel local, proiectul este unic, fără concurenţă şi este sprijinit de autorităţile locale şi apreciat de întreaga comunitate.
Proiectul va fi implementat în cadrul bibliotecii comunale, activităţile se vor desfăşura zilnic, de luni până vineri, pe o perioadă nedeterminată, într-un interval orar care va fi stabilit de comun acord cu utilizatorii şi cu rudeniile acestora, în limita a patru persoane simultan, cu îndrumarea şi asistenţa de specialitate din partea bibliotecarului care va pune la dispoziţia utilizatorilor echipamentele necesare.
"Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) sprijină proiectul iniţiat de colega noastră din Beltiug şi îl consideră un exemplu de bună practică şi de implicare comunitară. Alături de majoritatea colegilor din judeţ, doamna Maria Jurchiş, bibliotecar la biblioteca locală din comuna Beltiug, a beneficiat de cursuri de instruire şi formare profesională furnizate de IREX prin Centrul permanent de formare BIBLIONET din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Sperăm ca iniţiativa colegei noastre să fie urmată de alte exemple pozitive şi din partea altor biblioteci locale incluse în programul naţional BIBLIONET", a declarat doamna Angela Câmpian, director interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
La evenimentul de vineri au fost invitaţi să participe domnul Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, domnii Mircea Govor şi Cehi Arpad, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, George Vulturescu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, consilierii Consiliului local Beltiug, Daniel Pop, coordonator regional IREX România şi Amanda Bosovki, specialist dezvoltare program BIBLIONET.

Biblioteca Judeţeană Satu Mare sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

- 1 octombrie 2012 -

Luni, 1 octombrie 2012, la cea de-a 21-a celebrare a zilei internaţionale dedicate persoanelor vârstnice, Biblioteca Judeţeană Satu Mare a organizat o activitate cu şi pentru seniori. Activitatea s-a desfăşurat cu începere de la orele 12, în Sala multimedia şi a avut ca principal obiectiv înfiinţarea unui club al pensionarilor. În acest fel, biblioteca sătmăreană le va oferi seniorilor un spaţiu pentru întâlniri şi socializare, într-un cadru prietenos, plăcut şi stimulativ pentru lectură, cultură şi creaţie. Tipul şi programul activităţilor ce se vor desfăşura în cadrul clubului nou creat se vor stabili ulterior de către membri şi cu acordul reprezentanţilor bibliotecii.
Pentru a facilita accesul unui număr cât mai mare de utilizatori seniori la serviciul Biblionet, biblioteca asigură accesul gratuit la calculatoare conectate la Internet, de luni până vineri, în intervalul orar 09-12,pentru această categorie de utilizatori. Persoanele care apelează la acest serviciu beneficiază şi de asistenţă şi îndrumare din partea bibliotecarilor.

[... mai mult]Conferinţa " Informaţia editorială şi bibliotecile "

- 29-30 septembrie 2012 -

În cadrul Programului de formare şi sprijinire a angajaţilor pentru o practică editorială profesionistă : PROEDIT s-a desfăşurat în 29-30 septembrie, la Sinaia, Conferinţa " Informaţia editorială şi bibliotecile "
Conferinţa a pus în dezbatere diferenţele dar şi similititudinea dintre problemele cu care se confruntă editorii şi bibliotecarii. Au fost prezentate punctele de vedere ale ANBPR de către lectorii Doina Popa, Preşedinte ANBPR şi Liviu Dediu şi Dragoş Neagu Vicepreşedinţii ANBPR. Aceştia au subliniat modul în care asociaţia profesională a bibliotecarilor se implică în stabilirea relaţiilor cu editorii şi beneficiile pe care le au bibliotecile datorită implicării ANBPR.
Din partea Centrului Mortenson, SUA au participat doamnele Barbara Ford, Director şi Susan Schnuer, Director adjunct care au făcut cunoscută experienţa americană în relaţia dintre editori şi bibliotecari.
Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost reprezentată de Angela Câmpian, Marta Cordea şi Bianca Ciceo la workshop-urile care au avut ca teme de dezbatere controversele legate de introducerea cărţii electronice în colecţiile tradiţionale ale bibliotecilor şi importanţa crescută a noilor tehnologii în atragerea utilizatorilor spre serviciile bibliotecilor.


Advocacy pentru biblioteci puternice şi comunităţi unite

Buşteni, 18-22 septembrie 2012

Pentru a pregăti viitori specialişti în advocacy la nivelul filialelor sale judeţene, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), a organizat, în perioada 18-22 Septembrie, la CPPI Buşteni, Cursul cu tema Advocacy pentru biblioteci puternice şi comunităţi unite.
Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost reprezentată de către Paula Horotan, şef serviciu relaţii cu publicul.
Alături de colegii noştri din judeţele Argeş, Bihor, Braşov, Cluj, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Vâlcea şi Vrancea, Paula Horotan a trăit experienţa unui curs extrem de reuşit, foarte bine structurat, interactiv şi eficient.
Având la bază un manual produs în cadrul iniţiativei Global Libraries, acest curs a fost pilotat anterior, la Predeal, iar acum este accesibil, într-o formă îmbunătăţită, bibliotecarilor membri ANBPR.
Prin această iniţiativă se doreşte să existe în fiecare bibliotecă de rang judeţean cel puţin o persoană pregătită în advocacy, care să fie capabilă să împărtăşească colegilor cunostinţele dobândite şi să poată contribui în mod semnificativ la diverse activităţi/proiecte/campanii de advocacy la nivel local.
Crezul specialiştilor în advocacy, al formatorilor şi al bibliotecarilor care au participat la curs este următorul "Niciodată să nu vă îndoiţi de faptul că o mână de oameni în cunoştinţă de cauză şi devotaţi pot schimba lumea; de fapt, numai ei o pot schimba" (Margaret Mead, antropolog, 1901-1978).Cursuri de iniţiere în utilizarea calculatoarelor pentru persoanele de vârsta a treia
(a treia serie)

- 24-27 septembrie 2012 -

O nouă serie de vârstnici au devenit internauti cu acte in regulă.
La Biblioteca Judeţeană Satu Mare s-a desfăşurat între 24 şi 27 septembrie a treia serie de cursuri de Iniţiere în folosirea calculatorului şi a Internetului.
Posesori ai unor calculatoare şi laptop-uri performante dar necunoscători ai tainelor folosirii lor, nouă membri ai comunităţii au beneficiat de cursurile gratuite de iniţiere. Dupa patru zile de studiu intensiv şi exerciţii practice au devenit experţi în mânuirea E-mail-ului, Messenger-ului şi al Skype-ului. S-au simţit foarte bine, au învăţat să comunice on-line şi au legat frumoase prietenii.

Inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Orăşeneşti Tăşnad

- 21 septembrie 2012 -

În prezenţa unui public numeros, s-au remarcat invitaţi de seamă, personalităţi locale şi prieteni ai cărţii : prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, primarul Tăşnadului, Vasile Mitraşca, Directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional, George Vulturescu, Directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, o delegaţie a Bibliotecii Judeţene Satu Mare, şi alţii. După tăierea panglicii, s-a oficiat slujba de sfinţire a bibliotecii, apoi un scurt moment artistic "Procesul literar al lui Nică a lui Ştefan a Petrei" realizat de copiii clasei a VII-a de la Şcoala Generală din Tăşnad.

[... mai mult]


Lansarea monografiei "Crucişor, la răscruce de vremuri", scrisă de către bibliotecarul din Crucişor, Dan Marius Cosma

- 9 septembrie 2012 -

În frumoasa după amiază a duminicii de 9 septembrie 2012, o delegaţie a Bibliotecii Judeţene Satu Mare, formată din directorul interimar Angela Câmpian şi bibliotecarii Marta Cordea, Raluca Istrate, Raluca Câmpian şi Viorel Câmpean a participat la un eveniment cultural de o mare importanţă pentru comunitatea din Crucişor, dar şi pentru breasla bibliotecarilor sătmăreni. Este vorba despre lansarea monografiei Crucişor, la răscruce de vremuri, scrisă de către bibliotecarul din Crucişor, Dan Marius Cosma. Lucrarea, structurată pe 200 de pagini este bogat ilustrată şi abordează din mai multe perspective istoria celor trei localităţi care formează comuna Crucişor: centrul de comună cu acelaşi nume, Iegherişte şi Poiana Codrului.
Evenimentul a avut loc la căminul cultural din Iegherişte şi a fost onorat de prezenţa a numeroase oficialităţi: ministrul Ovidiu Silaghi, senatorul Valer Marian, deputatul Viorel Buda, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, consilierul judeţean Octavian Petric. Amfitrioni au fost primarul comunei Florinel Andreica şi autorul volumului lansat.
Seria de cuvântări a fost deschisă de către Dan Cosma, care a dat cuvântul prefaţatorului cărţii, Viorel Câmpean. În continuare au ţinut alocuţiuni: Felician Pop, Robert László, Aurel Pop şi Vasile Rus, care au subliniat sârguinţa, priceperea şi dăruirea pictorului, prozatorului şi, începând cu ziua de ieri, monografului (Dan Marius Cosma este absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii din Oradea şi autor a două romane).
În continuare au avut scurte intervenţii şi oficialităţile prezente la manifestare. În încheierea programului, numerosul public a asistat cu entuziasm la un spectacol folcloric susţinut de către membrii Ansamblului "Meseşul" din Zalău.
Şi prin această realizare, Dan Marius Cosma, dovedeşte că se află printre cei mai activi bibliotecari din judeţul nostru, exemplul lui fiind de dorit să fie urmat şi de către alţi slujitori ai instituţiei cărţii.

[... mai mult]


Carte şi scriitori sătmăreni din secolul al XIX-lea
în colecţiile Bibliotecii Judeţene Satu Mare

- 5 septembrie 2012 -

..[ material de prezentare ]

[... imagini de la eveniment]


Cursuri de iniţiere în utilizarea calculatoarelor pentru persoanele de vârsta a treia
(a doua serie)

- 3-7 septembrie 2012 -

În perioada 3-7 septembrie 2012 s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană Satu Mare a doua serie de Cursuri de iniţiere în utilizarea calculatoarelor pentru persoanele de vârsta a treia.
Alături de trainerii bibliotecii, Raluca Istrate şi Ciceo Bianca, zece cursanţi (Bodea Gheorghe, Costin Cornelia, Csapo Rozalia, Ilea Miron, Kupan Ecaterina, Mile Maria, Sirger Rodica, Struc Ioan, Sulea Maria, Szabo Julianna) şi-au depăşit teama de necunoscut şi au făcut primii paşi în lumea Internetului. Astăzi ei pot comunica cu familia şi prietenii şi au acces la informaţii prin intermediul Internetului.
Uniunea Europeană a declarat anul 2012 - Anul Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii, iar persoanele de vârsta a treia sunt o parte importantă a utilizatorilor serviciilor noastre aşadar în stabilirea politicii instituţiei noi ţinem cont de nevoile specifice ale celor care ne trec pragul. Este important ca oamenii să se simtă utili şi să aibă un ţel în viaţă. De aceea biblioteca ia în serios rolul de promotor al alfabetizării informatice şi îşi propune să ajute pensionarii să devină cetăţeni ai lumii virtuale prin programele de iniţiere pe care le desfăşoară.
Toate acestea au fost posibile datorită Programului Naţional Biblionet din cadrul căruia Biblioteca Judeţeană face parte şi care a pus la dispoziţia comunităţii un Centru de formare dotat cu tehnică de calcul şi programe de ultima generaţie .

[... mai mult]

  
  

Un bibliotecar sătmărean la Academia Internaţională a Tinerilor Bibliotecari - Ventspils, Letonia

- 27-30 august 2012 -

În perioada 27-30 august a.c. Raluca Istrate, bibliotecară la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, a participat la Academia Internaţională a Tinerilor Bibliotecari care s-a desfăşurat la Ventspils, Letonia.
La acest eveniment au participat reprezentanţi din zece ţări care fac parte din programul Global libraries: Polonia, Moldova, Bulgaria, Ucraina, Lituania, Letonia, Botswana, Vietnam, Columbia şi România. Aceştia şi-au unit forţele, pasiunea, abilităţile, poveştile de succes pentru a redefini noţiunea de bibliotecă modernă şi statutul de bibliotecar în zilele noastre.
Un mare obiectiv al acestei Academii a fost acela de a se crea o reţea internaţională de bibliotecari care să promoveze modelul de bibliotecă modernă şi care să creeze legături trainice în vederea stabilirii de parteneriate.
Lectori şi traineri specialişti în biblioteconomie, comunicare, advocacy, management de proiect s-au intrecut pe sine şi în cadrul seminariilor şi workshop-urilor au inspirat tinerii bibliotecari, pentru ca, întorşi acasa, să aducă schimbarea şi în biblioteca din comunitatea lor.


Atelierul de lucru : Comunicare, Coalizare şi Advocacy

- 2-6 iulie 2012 -

Atelierul de lucru a fost organizat de Fundaţia IREX în colaborare cu ANBPR la Predeal în perioada 2-6 iulie 2012. De la Biblioteca Judeţeană din Satu Mare au participat patru bibliotecari şi unul de la Biblioteca Comunală din Beltiug.
Atelierul a fost conceput conform metodologiei "tot-sitemul-la-un-loc", prin care actorii principali din cadrul bibliotecii şi comunităţii în care funcţionează au şansa de a forma o echipă multidisciplinară, care să construiască împreună un plan de advocacy pentru rezovarea unei probleme critice.
S-au abordat subiecte legate de : cele mai bune metode de a le transmite mesaje, relaţia cu comunitatea - cine sunt beneficiarii, cum îi atragem pe non-utilizatori în bibliotecă, cooperare şi nu competiţie - construirea unei echipe, procesul de luare a deciziilor - atingerea consensului, ce este advocacy, paşii în procesul de advocacy, colectarea datelor cu impact pentru advocacy, publicul ţintă - identificarea sprijinului şi opoziţiei, dezvoltarea mesajului de advocacy, atragerea resurselor/finanţărilor, elaborarea unui plan de acţiune advocacy implementabil şi finanţabil.
Atelierul a fost coordonat de Daniela Drăghici - advocacy officer, Monica Grecu - specialist PR şi Paul Baran - director Program Biblionet.

[... mai mult]


Instruire TinRead
(un nou soft de bibliotecă)

- 9-13 iulie 2012 -

TinRead este un nou soft de bibliotecă ce-l va înlocui pe cel utilizat în prezent, iar cursurile de instruire, organizate de către furnizorii softului, ne vor fi de un real folos în desfăşurarea optimă a tuturor etapelor din activitatea de bibliotecă. Complexitatea noului program necesită o minimă pregătire teoretică şi practică prealabilă, în formă organizată.

Expozitie aniversara
Sergiu Celibidache - 100 de ani de la naşterea dirijorului şi compozitorului român

- 28 iunie-14 august 2012 -

Cunoscutul dirijor şi compozitor este omagiat la Biblioteca Judeţeană Satu Mare cu o expoziţie de cd-uri care pot fi audiate la Sala de lectură.
Acestea conţin înregistrări ale concertelor conduse de Sergiu Celibidache.
Un fapt mai puţin cunoscut este acela că dirijorul refuza constant înregistrările concertelor sale considerând discurile nişte "clătite cântătoare".
CD-urile expuse conţin înregistrările pe care Celibidache le-a permis în timpul vieţii sale.


Colecţie de autografe
(cărţi din colecţia poetului George Vulturescu)

- 22 iunie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a organizat vineri, 22 iunie 2012, un eveniment cultural prin care un însemnat număr de cărţi din colecţia poetului George Vulturescu a intrat în colecţiile Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Activitatea s-a desfăşurat la Sala Multimedia, începând cu orele 1100.
Cu acest prilej colecţia Bibliotecii Judeţene s-a îmbogăţit cu un însemnat număr de volume de poezie, critică literară, cărţi de filosofie, scrisori şi publicaţii periodice. Şapte sute cincizeci de cărţi au în original dedicaţia scriitorilor pentru poetul sătmărean.
La eveniment au luat cuvântul conf. dr. prof. Alexandru Zotta, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare prof. dr. George Vulturescu, au fost prezenţi mai mulţi scriitori şi oameni de cultură sătmăreni.
Invitată de onoare la această manifestare a fost doamna Doina Popa, preşedinte al Asociaţiei Bibliotecarilor şi Biblotecilor Publice din România, întrucât a avut loc şi Conferinţa Judeţeană a Filialei ANBPR Satu Mare. La aceasta au participat toţi bibliotecarii publici din judeţ.

[... mai mult]


Conferinţa Judeţeană a Filialei ANBPR Satu Mare

- 22 iunie 2012 -

Invitată de onoare la această manifestare a fost doamna Doina Popa, preşedinte al Asociaţiei Bibliotecarilor şi Biblotecilor Publice din România, întrucât a avut loc şi Conferinţa Judeţeană a Filialei ANBPR Satu Mare. La aceasta au participat toţi bibliotecarii publici din judeţ.


Vizita elevilor clasei a V-a C de la şcoala cu casele I-VIII Ion Creangă

- 13 iunie 2012 -

Elevii clasei a V-a C de la şcoala cu casele I-VIII Ion Creangă, îndrumaţi de d-na prof. CRISTINA DREGAN, au ales să-şi petreacă ora de Limba şi literatura română în spaţiul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
În prima parte a vizitei au trecut pragul Secţiei de împrumut pentru copii unde au fost informaţi despre condiţiile de înscriere la bibiotecă şi le-au fost prezentate colecţiile şi serviciile oferite.
După aceea, în Sala multimedia, au vizionat ecranizări după celebrele opere ale marelui dramaturg român I.L. Caragiale, Vizită, Dl. Goe, Búbico şi filmul Amintiri din copilărie, după opera marelui povestitor Ion Creangă. Prin intermediul filmului, operele literare studiate în şcoală au fost percepute mai bine de către elevi.

Cursuri gratuite de utilizare a computerelor

- 6-12 iunie 2012 -

Centrul permanent de formare Biblionet din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare organizează în perioada 6-12 iunie a.c., un curs gratuit de iniţiere în Internet şi utilizare a echipamentelor IT. De acest curs beneficiază cinci membri din comunitate, instruiţi de către cei doi traineri Raluca Istrate şi Bianca Ciceo.
Acest curs reprezintă ABC-ul utilizării computerului şi a navigării pe Internet şi este primul dintr-o serie de astfel de forme de instruire. Biblioteca Judeţeană Satu Mare intenţionează să organizeze în viitor şi alte cursuri gratuite pentru cei interesaţi având în vedere faptul că mulţi din membrii comunităţii noastre nu ştiu să utilizeze echipamentele IT şi să se informeze apelând la resursele oferite de Internet. În acest fel, biblioteca publică oferă cursanţilor oportunitatea de a deveni "cetăţeni ai lumii cibernetice", contribuind în mod esenţial la dezvoltarea abilităţilor de comunicare cu lumea prin intermediul computerului şi a mediului virtual., a declarat Raluca Istrate, bibliotecar-trainer.
Prin Programul Naţional Biblionet, Biblioteca Judeţeană Satu Mare a fost dotată cu 18 calculatoare conectate la Internet, 11 laptop-uri şi alte echipamente IT de ultimă generaţie, membrii comunităţii având acces gratuit la toate aceste facilităţi şi servicii, condiţia de bază fiind aceea de a se înscrie la bibliotecă.


Biblioteca Judeţeană Satu Mare în colaborare cu Asociaţia "Stea", a organizat în data de 8 iunie, de la orele 11 manifestarea "Farmecul discret al francofoniei".

- 8 iunie 2012 -

Farmecul discret al francofoniei
În cadrul acţiunii, Biblioteca Judeţeană Satu Mare a preluat o donaţie de carte în limba franceză din partea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, prin intermediul Asociaţiei "Stea". Activitatea face parte din proiectul "Campania de promovare a voluntariatului şi de advocacy pentru drepturile şi nevoile copiilor şi tinerilor străzii din Satu Mare", derulat de Asociaţia "Stea".
La manifestare au luat parte David Bongard, Şef de antenă, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Antena regională pe lângă ţările din Europa Centrală şi Orientală, Marc Bruchez, adjunct al şefului de misiune, Ambasada Elveţiei, Cristina Maria Bala, directorul Asociaţiei "Stea", reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene Satu Mare, oameni de cultură sătmăreni, profesorii de limbă franceză Mariana Molnar, Luminiţa Maiorescu şi elevi ai clasei a XI-a G de la Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Satu Mare şi profesor Szilagyi Edith cu un grup de elevi de la Colegiului Naţional "Doamna Stanca" Satu Mare.


[... mai mult]


Achiziţie însemnată de carte la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

- 6 iunie 2012 -

L'art et les grandes civilisations
Întreaga colecţie "L'art et les grandes civilisations" din catalogul Citadelles & Mazenod, Paris a fost achiziţionată în vederea completării colecţiilor cu cele mai reprezentative albume de artă, adevărate enciclopedii, cuprinzând marile civilizaţii de la China la Africa şi marile curente occidentale.Participare a reprezentantului bibliotecii, D-l Ioan Mircea Ardelean la dezvelirea monumentului în memoria preotului greco-catolic dr. Vasile Lucaciu, la Apa

- 3 iunie 2012 -

Au fost prezente oficialităţi locale - primarul Mihai Apan, invaţătorul Viorel Radu Anton - iniţiatorul acestei manifestări, şi judeţene precum – prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, Mircea Govor – vicepreşedintele Consiliului Judeneţean, senatorul Valer Marian, deputatul Gheorghe Ciocan, viceprimarul de Satu Mare Adrian Albu, Ioan Viman, Mircea Ardelean, Toma Betea, Daniela Balu, alţi invitaţi. Toţi au ţinut să fie martorii unui eveniment de excepţie – marcarea aşa cum se cuvine a locului unde prin anii 1850 era biserica şi şcoala comunei.
La acest eveniment omagial la 160 de ani de la naşterea lui dr. Vasile Lucaciu, oaspete de seamă a fost Delia Lucaciu – strănepoata celui comemorat, care traieşte în Statele Unite ale Americii (SUA).

[... mai mult]


1 IUNIE - Ziua Internaţională a copilului
Zâmbete pentru Planeta Copilăriei


"Copiii sunt conştiinţa omenirii şi ea are obligaţia să asigure copilul cu tot ce are mai bun", se menţionează în unul din cele zece principii ale Declaraţiei Drepturilor Copilului, adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 1959.
Aşadar, 1 iunie reprezintă Ziua Copilului, ziua în care toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună. În această zi, fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-se cu gândul în trecut sau retrăind-o prin ochii oricărui copil. Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, precum cei mici.
Haideţi să sărbatorim alături de copii, să ne lasăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple şi să nu uităm vreodată de copilul din noi. Aşadar, această zi este un bun prilej pentru a ne aminti de "cea mai frumoasă iluzie"… copilăria.
1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului trebuie să însemne multe bucurii pentru copii: cărţi, baloane colorate, jucării, dulciuri, jocuri şi distracţii în biblioteci şi parcuri, prietenii noi, generozitate, dragoste, inocenţă, puritate, duioşie, pictură, dansuri, plimbări, desene pe asfalt, filme, urări, felicitări. Nimic nu-i mai frumos pe lumea asta decât râsul unui copil fericit!
Nu există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători Ziua Copilului.
Noi, bibliotecrii, avem voie să fim copii pentru o zi, să zâmbim curat şi să simţim că ludicul înfloreşte în inimile noastre.
Aşadar, pe 1 iunie, toţi copiii sunt aşteptaţi la Biblioteca JudeŢeană Satu Mare, Secţia de împrumut pentru copii, să participe la programul nostru Zâmbete pentru Planeta Copilăriei
- Expoziţii de carte
- Vizionări de desene animate
- Desene pe asfalt
- Expoziţii de desene realizate de copii...şi multe alte surprize!

[... mai mult]

Zilele culturale "Poesis"
ediţia a XXIII-a

- 28-31 mai 2012 -

Eveniment :
Marţi - 29 mai 2012 , la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, cu începere de la ora 1100, vor avea loc lansări de carte.
Acad. Eugen Simion :

  • Convorbiri cu Petru Dumitriu,
  • În ariergarda avangardei (Ed. Cartea Veche),
  • Mircea Eliade - Nodurile şi semnele prozei (Ed.Univers Enciclopedic Gold)
Leonis Briedis, poet leton
Th. Codreanu, critic literar
Mircea Petean, poet
Alexandru Vlad, prozator

[... vezi programul evenimentului]

Bazele serviciilor noi de bibliotecă - curs de perfecţionare derulat în cadrul Programului Naţional Biblionet
a III-a sesiune

- 29 mai 2012 -

În perioada 29-31 mai, o altă serie de 12 bibliotecari din Acâş, Călineşti Oaş, Carei, Vama, Viile Satu Mare, Ardud, Hodod, Lazuri, Moftin, Păuleşti, Supur şi Satu Mare îşi vor îmbunătăţi abilităţile şi cunoştinţele pentru a dezvolta noi servicii în biblioteca lor.
"Conţinutul cursului i-a determinat pe bibliotecari să înţeleagă mai bine nevoile comunităţii lor, să gândească strategii şi să identifice oportunităţi de a dezvolta noi servicii pentru publicul lor. Un important obiectiv al cursului este acela de a atrage spre bibliotecă noi categorii de public care, deocamdată, nu folosesc serviciile bibliotecilor.", au declarat cei doi traineri, Bianca Ciceo şi Raluca Istrate.

Lansare Biblionet la Păuleşti

- 25 mai 2012 -

Biblioteca Comunală Păuleşti a avut azi, 25 mai 2012, deschiderea festivă a centrului Biblionet.
Oficialităţile locale, domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi domnul director al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, au vorbit cu emoţie despre carte şi despre rolul pe care îl are biblioteca în viaţa comunităţii.
În cadrul acestui eveniment Primăria Păuleşti a acordat şi titlul de cetăţean de onoare scriitorului Robert Laszlo, fiu al comunei.

[... mai mult]

Bazele serviciilor noi de bibliotecă - curs de perfecţionare derulat în cadrul Programului Naţional Biblionet
a II-a sesiune

- 29 mai 2012 -

În perioada 22-24 mai, o altă serie de 11 bibliotecari din Livada, Beltiug, Terebeşti, Negreşti Oaş, Certeze, Racşa, Tăşnad, Odoreu, Turţ, Carei şi Satu Mare îşi vor îmbunătăţi abilităţile şi cunoştinţele pentru a dezvolta noi servicii în biblioteca lor.

Biblioteca Judeţeană Satu Mare se implică activ în formarea personalităţii tinerilor

- 21 mai 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Satu Mare şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, a organizat miercuri, 23 mai 2012, cu începere de la orele 1400, în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", colocviul cu tema "Influenţa educaţiei religioase în formarea personalităţii tinerilor".
La colocviu au participat Prea Sfinţitul Iustin, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, scriitorul Dan Ciachir, pr. prof. Dorin Micu, prof. dr. Ovidiu Valentin Fărcaş, inspector de religie, conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare, prefectul judeţului, dl. Eugen Avram, profesori de religie, elevi, bibliotecari şi toţi cei interesaţi de subiect.
Programul manifestării a cuprins cuvântul de deschidere al d-lui Ioan Mircea Ardelean, managerul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, cuvântul de salut din partea invitaţilor, lnsarea volumelor "Şi noaptea asta va trece" şi "Gânduri despre Nae Ionescu", autor Dan Ciachir, dezbatere pe tema "Influenţa educaţiei religioase în formarea personalităţii tinerilor".
Ideea organizării acestui eveniment a izvorât din preocuparea noastră permanentă de a contribui în mod eficient şi activ în pregătirea tinerei generaţii pentru viaţă. Dezvoltatrea personalităţii prin cunoaştere şi educaţie religioasă începe din primii ani în sânul familiei, se consolidează în Şcoală şi Biserică şi se practică pe tot parcursul vieţii. Biblioteca Judeţeană Satu Mare creează punţi de legătură între tineri şi patrimoniul cultural şi religios moştenit de la generaţiile anterioare, promovează valorile creştine, contribuie în mod eficient la formarea personalităţii tinerilor şi generează relaţii de prietenie între membrii comunităţii, favorizând spiritul de bună înţelegere., a declarat dl. Ioan Mircea Ardelean, managerul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Dezbaterea "Influenţa educaţiei religioase în formarea personalităţii tinerilor", a abordat subiecte precum: felul în care educaţia religioasă dobândită în şcoală contribuie la formarea personalităţii tinerilor, rolul profesorului de religie în procesul de însuşire a învăţăturii creştine, evaluarea nivelului de interes a tinerilor în dobândirea principiilor moralei creştine, atitudinea tinerilor faţă de orele de religie şi de principiile moralei creştine, în ce măsură se sesizează educaţia creştină dobândită în familie în comportamentul tinerilor, rolul şcolii şi al bibliotecii în promovarea religiei şi a moralei creştine.
Educaţia religioasă este, prin excelenţă o componentă a educaţiei în ansamblul ei, parte integrantă a sistemului de învăţământ, factor formativ şi formator al societăţii, în ansamblu. Fundamentată fiind pe Sfintele Evanghelii, pe revelaţia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, educaţia religioasă nu este doar expresia unei prezentări particulare a învăţăturilor specific creştine, ci are rezonanţe în întreg spectrul vieţii divino-umane a societăţii civile., a declarat dl. pr. dr. Ovidiu Valentin Fărcaş, inspector de religie.

Poetul de origine sătmăreană, Dsida Jeno, omagiat la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

- 17 mai 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare organizează joi, 17 mai 2012, la Sala de lectură Gheorghe Bulgăr, expoziţia omagială Să ne amintim de Dsida Jeno...(Dsida Jenore emlékezünk...), în semn de respect pentru poetul care a văzut lumina zilei la Satu Mare, pe 17 mai 1907.
Având în vedere faptul că pe 18 mai, la Satu Mare, se va organiza o conferinţă literară, urmată de depuneri de coroane în amintirea poetului Dsida Jeno, ne alăturăm şi noi manifestărilor omagiale prin organizarea unei expoziţii de carte ce va reflecta activitatea literară şi publicistică a poetului omagiat. O mare parte a publicaţiilor care vor constitui expoziţia, ne-au fost puse la dispoziţie de d-nul Muzsnay Árpád. , a declarat Ioan Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Expoziţia poate fi vizitată începând ne mâine, 17 mai, de la ora 10, la Sala de lectură Gheorghe Bulgăr din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.


Bazele serviciilor noi de bibliotecă - curs de perfecţionare derulat în cadrul Programului Naţional Biblionet
prima sesiune

- 16 mai 2012 -

Idei de multe mii de lei
Începând cu luna iunie 2012, IREX va lansa două noi linii de finanţare pentru bibliotecile din Programul Biblionet. Cele două linii de finanţare, Idei de 15000+ lei şi Idei de 4000+ lei sunt destinate bibliotecilor judeţene şi bibliotecilor locale care propun proiecte ce se adreseză nevoilor comunităţii.
Prin aceste noi oportunităţi de finanţare, Programul Biblionet îşi propune să ajute la dezvoltarea durabilă a sistemului de biblioteci publice prin: mărirea capacităţii de scriere şi implementare de proiecte,încurajarea de parteneriate şi servicii noi în bibliotecă, documentarea şi reluarea celor mai de succes proiecte realizate.Biblioteci participante : Tăşnad, Bârsău, Cehal, Crucişor, Foieni, Pir, Pomi, Santău, Tîrşolţ, Urziceni, Valea Vinului şi Fil.nr.2 a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

Programul Naţional Biblionet aduce noi oportunităţi bibliotecilor sătmărene

- 15 mai 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi ANBPR (Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România), Filiala Satu Mare, organizează marţi, 15 mai 2012, cu începere de la ora 1000, în Sala multimedia, a doua sesiune de pregătire profesională a bibliotecarilor publici din judeţ, din acest an.

[... mai mult]


Donaţie de carte în limba maghiară

- 15 mai 2012 -

În data de 15 mai a.c. omul de cultură Muzsnay Árpád a fost mesagerul unei donaţii de carte în limba maghiară. Donaţia a fost făcută de doamna Rák Mária, profesoară pensionară. Cele peste 170 de volume însumează opere aparţinând literaturilor maghiară, română şi universală. Dintre autorii clasici maghiari îi regăsim pe: Jókai Mór, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Krudy Gyula, Arany János, Gárdonyi Géza, Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán, iar dintre scriitorii din Transilvania îi menţionăm pe Sütő András, Tamási Áron şi pe sătmăreanul Gúzs Imre. De asemenea există volume ale scriitorilor români traduse în limba maghiară, ca de exemplu cărţile lui Vasile Voiculescu, Camil Petrescu, Ionel Teodoreanu, Constantin Chiriţă, George Călinescu, Jean Bart. Din literatura universală menţionăm prezenţa unor opere celebre aparţinând unor scriitori ca: W. Faulkner, Émile Zola, J. D. Salinger, Theodore Dreiser, Simone de Beauvoir, D. H. Lawrence, Erich Maria Remarque, Louis Aragon, Marcel Proust, Stefan Zweig, Victor Hugo, Thomas Mann.
Donaţia conţine şi cunoscutul volum al reputatului pictor sătmărean Aurel Popp, Ez is élet volt…, precum şi o carte reprezentând o ediţie critică a unui manuscris, considerat a fi una dintre primele mărturii scrise ale limbii maghiare, A Marosvásárhelyi sorok és a Marosvásárhelyi glosszák.

Expoziţie comemorativă de fotografii
- 42 de ani de la inundaţiile din mai, 1970 -

- 14 mai 2012 -

Expoziţie realizată de Viorel Câmpean şi Marta Cordea, la iniţiativa şi sub coordonarea managerului ec. Ioan Mircea Ardelean

[... mai mult]

Vizita elevilor de la Şcoala cu clasele I-VIII din localitatea Halmeu

- 11 mai 2012 -

Elevii clasei a III-a A de la Şcoala cu clasele I-VIII din localitatea Halmeu, îndrumaţi de d-na învăţătoare Mirela Câmpean, au vizitat Secţia de împrumut pentru copii şi Atelierul memorial Nae Antonescu din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Micuţii vizitatori s-au dovedit foarte interesaţi de colecţiile şi serviciile bibliotecii, dar şi de tainele profesiei de bibliotecar. Enciclopediile ilustrate, revistele pentru copii, cărţile cu poveşti şi basme, publicaţiile în format 3D cu prinţese, gâze, piraţi, cavaleri şi animale preistorice, i-au cucerit iremediabil pe micii cititori.

[... mai mult]

"9 Mai, Ziua Europei",
la Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr".

- 9 mai 2012 -

Manifestarea s-a desfăşurat în parteneriat cu elevii clasei a XII-a F,însoţiţi de diriginte prof.Florica Suciu, coordonaţi de prof. Adrian Havrincea, de la Colegiul Naţional "Ioan Slavici".
Cu acest prilej, biblioteca sătmăreană a inaugurat un punct de informare în legătură cu Uniunea Europeană. Inaugurarea acestui punct de informare reprezintă primul pas din aplicarea planului de diversificare şi dezvoltare a serviciilor pentru public.
" În curând, sperăm să-l transformăm într-un serviciu de sine stătător, obiectiv cuprins în planul managerial al conducerii instituţiei.", a declarat d-nul Ioan Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
În cadrul dezbaterii au fost supuse spre atenţie următoarele puncte: "9 Mai, Ziua Europei"- o cronologie a constituirii Uniunii Europene, prezentare realizată de bibliotecarul Mircea Pîrlea, şi Instituţiile Uniunii Europene: prezentare, rolul şi activitatea lor, materiale realizate de elevii Colegiului Naţional "Ioan Slavici".

[... mai mult]


9 mai - Ziua Independeţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al II-lea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene

- 9 mai 2012 -

Depuneri de coroane
O delegaţie din partea Bibliotecii Judeţene Satu Mare, condusă de D-l director Ioan Mircea Ardelean, a participat alături de oficialităţi sătmărene la depuneri de coroane.
Ceremonialul militar de la Monumentul Ostaşului Român a început cu intonarea imnului naţional şi a continuat cu parastas şi alocuţiuni referitoare la semnificaţia zilei de 9 Mai. S-au depus coroane, iar la final a defilat garda de onoare.
Biblioteca Judeţeană Satu Mare, implicată într-un proiect cultural interjudeţean
Cul - Tul - Ro

- 7-9 mai 2012 -

[Descarcă programul evenimentului]


Biblioteca Judeţeană Satu Mare, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Satu Mare, Episcopia Tulcii, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea şi Biblioteca Judeţeană "Panait Cerna" Tulcea, derulează în perioada 7-9 mai a.c., o serie de activităţi cuprinse în proiectul cultural intitulat "Cul-Tul-Ro, CuLturaTuLceană se prezintă…"
Scopul proiectului este acela de promovare, de valorizare a culturii, a creaţiei, a activităţilor şi serviciilor culturale ale instituţiilor din cele două judeţe participante în proiect. Promovarea culturii tulcene, a creatorilor şi a creaţiilor lor se va realiza printr-o sesiune de dialog intercultural, prin expoziţii de carte, pictură şi fotografie, lansări da carte şi proiecţii de filme documentare.
Proiectul derulat în aceste zile de Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi partenerii ei, depăşeşte limita geografică a unui judeţ. Iată că, instituţii de cultură din două judeţe, situate pe harta României în puncte cardinale diferite, şi-au dat întâlnire la Satu Mare pentru a facilita un schimb de informaţii şi de bune practici în rândul comunităţii noastre, dovadă a faptului că actul cultural şi artistic nu are graniţe., a declarat Ioan Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Pe parcursul celor trei zile, sătmărenii vor avea posibilitatea să participe la activităţi culturale diverse şi foarte interesante, precum lansarea volumului "Scrisori către Rita", semnat de Ştefan Caraman, vernisaje de expoziţii de carte, de pictură şi de fotografie, proiecţii de filme documentare şi o sesiune de dialog intercultural ce va cuprinde teme precum "Peisajul şi patrimoniul cultural al Dobrogei şi Deltei Dunării", "Multiculturalitate în spaţiul deltaic", "Judeţul Tulcea - repere arheologice şi istorice".
Conferenţiari, scriitori, artişti plastici, manageri de instituţii de cultură din cele două judeţe, bibliotecari, muzeografi, cercetători, profesori şi elevi, cetăţeni ai Sătmarului, vor forma, timp de trei zile, o comunitate culturală distinctă care va promova patrimoniul cultural al Dobrogei şi Deltei Dunării., a mai declarat Ioan Mircea Ardelean.

[... mai mult]


Vizită la bibliotecă a elevilor din clasa a IV-a Step de la Şcoala Dr. Vasile Lucaciu şi a grupei A pregătitoare de la Grădiniţa Dumbrava minunată

- 4 mai 2012 -

Secţia de împrumut pentru copii din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare a primit vizita elevilor din clasa a IV-a Step de la Şcoala Dr. Vasile Lucaciu, îndrumaţi de doamnele învăţătoare Botiş Zoia şi Bota Claudia. Scopul declarat al vizitei lor a fost acela de a pătrunde în tainele profesiei de bibliotecar, astfel că, bibliotecarii secţiei le-au împărtăşit celor mici informaţii diverse şi interesante. Directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, dl. Ioan Mircea Ardelean, le-a oferit micilor vizitatori informaţii despre serviciile oferite de Biblionet şi despre importanţa pe care o au calculatoarele şi cărţile, deopotrivă, în viaţa noastră. Exemplul lor a fost urmat de grădinarii grupei A pregătitoare de la Grădiniţa Dumbrava minunată, însoţiţi de doamnele educatoare Şimonca Viorica şi Csengeri Ruxandra. Micuţii cititori s-au lăsat vrăjiţi de cărţile cu poveşti, de revistele pentru copii şi de enciclopediile ilustrate. Amabilitatea şi răbdarea bibliotecarilor a fost răsplătită cu un cântecel şi cu promisiunea revenirii la bibliotecă.


Conferinţă de presă

- 2 mai 2012 -

Evenimentul media a avut drept scop informarea cu privire la participarea unei delegaţii de bibliotecari sătmăreni, condusă de dl.Ioan Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, la Conferinţa Naţională a ANBPR, în perioada 26-28 aprilie a.c., la Târgu Mureş.

[... mai mult]

Totodată, a avut loc o donaţie de carte a autorului, în prezenţa acestuia, prof.univ.dr.Gavril Ardelean, prorector al Universităţii de Vest Vasile Goldiş, către Biblioteca Judeţeană Satu Mare.

[... mai mult]

Evaluarea contracutului de management pentru anul 2011

- 25 aprilie 2012 -

În data de 25.04.2012 a avut loc examenul de evaluare a contracutului de management pentru anul 2011 al managerului Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional au participat D-na Elena Manole, şef serviciu management şi D-l Andrei Diaconescu, manager public.
La finalul evaluării, membrii comisiei au dorit să facă o vizită în instituţia noastră. Au fost conduşi de directorul Mircea Ardelean în toate secţiile bibliotecii.

[... mai mult]

110 ani de la naşterea teologului Ioan Miclea

- 20 aprile 2012 -

În data de 18.04.2012 a fost încheiat un acord de parteneriat între Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional a Judeţului Satu Mare, Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad, Filiala Satu Mare şi Primăria comunei Supur, cu scopul organizării unor activităţi culturale, omagiale, educative şi informative prilejuite de împlinirea a 110 ani de la naşterea cunoscutului filosof neotomist şi teolog, Ioan Miclea, fiul al satului Racova, comuna Supur.

[... mai mult]

- 18 aprilie 2012 -

La Biblioteca Judeţeană Satu Mare a început procesul de digitizare.

Biblioteca sătmăreană deţine în colecţiile sale speciale o varietate largă de documente cum ar fi cărţile vechi şi rare. Pentru creşterea vizibilităţii documentelor la nivelul publicului larg, acest fond va fi supus procesului de digitizare, proces care a debutat cu o selecţie riguroasă a documentelor.
Obiectivul a fost identificarea acelor documente care prin vechime şi starea lor de conservare solicită o atenţie deosebită devenind priorităţi pentru fiecare colecţie în parte. Urmărind aceste criterii, ne propunem să prezentăm publicului, în format digital, colecţii inedite, care vor introduce în circuitul cultural românesc şi universal valori inestimabile.

- 10 aprilie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a achiziţionat un scanner performant de carte.

Directorul bibliotecii, Ioan Mircea Ardelean, împreună cu colegii participă la cursul de instruire oferit de firma producătoare.

Biblioteca Judeţeană Satu Mare susţine campania "Săptămâna familiei, săptămâna fără TV"

- 4 aprilie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a semnat o convenţie de colaborare cu Asociaţia Zibo Help, având ca principal obiectiv colaborarea dintre cele două părţi în vederea organizării de activităţi comune menite să susţină campania "Săptămâna familiei, săptămâna fără TV". În aceste zile se desfăşoară cea de-a treia ediţie, după ce primele două s-au bucurat de un real succes.
Secţia de împrumut pentru copii din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare va oferi, în data de 4 aprilie, în sala multimedia, în intervalul orar 0900-1700, copiilor şi persoanelor care-i însoţesc, programe legate de studiul cărţii şi influenţa pozitivă a cărţii şi lecturii asupra dezvoltării personalităţii copilului.
În cadrul acestor acţiuni vor fi pregătite expoziţii tematice de carte şi se vor lectura poveşti. Copiii, părinţii , bunicii şi cadrele didactice participante vor afla informaţii cu privire la condiţiile de înscriere la bibliotecă şi la serviciile pe care biblioteca publică le oferă comunităţii, în general, şi copiilor, în mod special.
Directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, dl. Ioan Mircea Ardelean, are plăcerea şi onoarea să aducă la cunoştinţa opiniei publice faptul că, alături de domnia sa, personalităţi marcante ale urbei noastre vor lectura poveşti pentru copiii participanţi.
Vor lectura poveşti dl.Ioan Mircea Ardelean,directorul bibliotecii, dl. Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, dl. Iuliu Ilyés, primarul Municipiului Satu Mare, dl. Adrian Albu, viceprimarul Municipiului Satu Mare, precum şi un grup de voluntari de la Colegiul Naţional Kölcsey Ferenc şi bibliotecarele Rodica Toduţ, Mihaela Ungureanu, Liliana Costea, Raluca Constantinescu şi Paula Horotan.
"Împărtăşim mesajul ZIBO: şi, de aceea, pe 4 aprilie, ne vom da toată strădania să-i ajutăm pe copii să (re)descopere simplitatea gestului de a citi o carte împrumutată de la bibliotecă"
a declarat dl. Ioan Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

[... mai mult]

Şcoala altfel

- 2-6 aprilie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi-a deschis porţile pentru a primi vizitele elevilor din şcolile sătmărene în cadrul programului "Şcoala altfel".
Au fost prezentate secţiile bibliotecii şi s-a răspuns la întrebările celor interesaţi de către angajaţii bibliotecii.
Au participat elevi de la : Colegiul Naţional Ioan Slavici, Colegiul Economic Gheorghe Dragoş, Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, Şcoala Vasile Lucaciu, Şcoala Bălcesu-Petofi, Şcoala Ion Creangă, Şcoala Generală din Peleş, Grădiniţa Mondiala, Şcoala Avram Iancu.

[... mai mult]

Participare a reprezentanţilor bibliotecii la Târgul de Carte „Caravana Gaudeamus” Cluj-Napoca

- 29-31 martie 2012 -

Directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Mircea Ardelean, împreună cu bibliotecarul Viorel Câmpean au participat la Târgul de carte „Caravana Gaudeamus”, care s-a desfăşurat în Cluj-Napoca .
Pavilionul expoziţional mobil din Piaţa Unirii Cluj Napoca a găzduit lansările de carte ale Editurii Eikon.
În 31 martie 2012, Mircea Ardelean a participat la lansarea de carte
"Corupţia spirituală : Texte social-teologice" de Mitropolitul Bartolomeu
Au fost prezenţi : Preasfinţitul Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Ardealului, acad.Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş Bolyai Cluj Napoca, preot prof.Radu Preda, ist.lit. Aurel Sasu, Bogdan Ivanov, ş.a.

[... mai mult]

Buna Vestire - Ziua cucului

- 26 martie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a organizat luni, 26 martie 2012, cu începere de la orele 1200, o serie de activităţi artistice, educative şi de informare pentru a marca dubla semnificaţie a zilei de 25 martie: sărbătoarea religioasă, denumită Buna Vestire şi cea laică, denumită Ziua cucului.

[... mai mult]

Constelaţia lirei

- 21 martie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a organizat evenimentul cultural "Constelaţia Lirei", dedicat Zilei Mondiale a Poeziei şi împlinirii a 70 de ani de la naşterea poetei Ana Blandiana.
Manifestarea s-a desfăşurat, miercuri 21 martie 2012, cu începere de la orele 1400, în Sala multimedia.

[... mai mult]

- 20 martie 2012 -

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, ca partener principal pentru echipa IREX România în derularea programului "Biblionet - Lumea în biblioteca mea", în colaborare cu APIA Satu Mare a organizat marţi, 20 martie 2012 o întâlnire a bibliotecarilor care au aplicat la programul Biblionet, în vederea informării cu privire la aplicaţia IPA Online.

Din partea APIA Satu Mare a fost prezent D-l Şereş Mihai, şef serv.
Întâlnirea a avut ca scop creşterea, prin instruire realizată de către experţii APIA, a capacităţii bibliotecarilor de a-i sprijini pe agricultori în procesul completării online a cererilor de sprijin pe suprafaţa SAPS 2012, în cadrul bibliotecilor publice.

- 14-16 martie 2012 -

Directorul Bibliotecii judeţene Satu Mare, împreună cu un reprezentant IT, au participat în perioada 14-16 martie, în Sinaia, la o întâlnire de lucru cu specialiştii IT din cadrul bibliotecilor judeţene incluse în programul Biblionet.
Principalele teme propuse au fost : iniţierea unui sistem de sprijin tehnic pentru bibliotecile locale care ar putea în viitor să asigure sustenabilitatea eforturilor întreprinse până acum, analiza procesului de upgrade la Windows 7 şi paşii de urmat în continuare, discutarea situaţiei curente a bibliotecilor locale din punct de vedere tehnic şi eventualele posibilităţi de evoluţie, precum şi evoluţii ale pieţei IT care ar fi în viitor susceptibile de a influenţa sistemul de biblioteci publice.

- 11 februarie 2012 -

Diana Antonescu, nepoata cunoscutului "părinte al revuisticii", Nae Antonescu, studentă la "La Guardia Community College" din New York, s-a reîntors în România să-şi revadă familia şi a avut o surpriză deosebit de plăcută la Biblioteca Judeţeană Satu Mare.
A avut prilejul să studieze în Atelierul Memorial "Nae Antonescu", inaugurat la biblioteca sătmăreană în data de 10 august 2011, cu ocazia preluării valoroasei biblioteci a marelui cărturar.

De ziua mamei

- 09 martie 2012 -

Elevii clasei a II-a B de la Şcoala cu clasele I-VIII "Octavian Goga", însoţiţi de invăţătoarea Loredana Pop, au oferit o surpriză angajatelor Bibliotecii Judeţene Satu Marie cu ocazia zilei de 8 Martie.

[... mai mult]

Curs profesional "Prelucrarea informaţiilor în format UNIMARC 1/Bibliografic"

- 05-09 martie 2012 -

Programul sprijină bibliotecarii implicaţi în prelucrarea resurselor bibliotecii.
Lectori : Constanţa Dumitrăşconiu şi Silvia Nestorescu

[... mai mult]

Amintiri despre Ion Creangă

- 01 martie 2012 -

Secţia de împrumut pentru copii din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare a organizat joi, 1 martie 2012, o serie de activităţi dedicate împlinirii a 175 de ani de la naşterea marelui povestitor şi clasic al literaturii române, Ion Creangă.
Activităţile s-au desfăşurat la Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr", începând cu orele 1200.

[... mai mult]

Directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare a participat la
"Un pahar de poezie..."

- 24 februarie 2012 -

Cornel Burcea a fost sărbătorit, la 66 de ani, de cenacliştii de la Afirmarea.
Invitaţii au avut parte de momente poetice, dar şi de muzică lăutărească. Printre autorii preferaţi ai lui Cornel Burcea, desigur, din poemele şi/sau fabulele cărora a recitat mai bine de 35 de minute menţionăm : Mihai Eminescu, George Topârceanu, Tudor Gheorghe, Vasile Militaru, Al. Puşkin, Miron Radu Paraschivescu, Spiridon Popescu, Marin Sorescu, George Coşbuc, ş.a. Aplauzele au fost pe măsură, fapt ce l-a stimulat pe Cornel Burcea. După câteva pauze scurte, recitările s-au reluat.
La acest moment poetic, organizat în fapt cu ocazia zilei sale de naştere şi nu întâmplător tocmai de Dragobete printre oaspeţi, alături de familie menţionăm pe : Ioan Mircea Ardelean, Voicu D. Rusu, Roman Mureşan, Ioan Bala, Gheorghe Cormoş, Damian Stan, Ioan Andreica ş.a.

Runda a II-a a Programului Biblionet la Satu Mare

- 24 februarie 2012 -

Au sosit echipamente IT la Satu Mare pentru următoarele comune : Foieni, Santău, Cehal, Ardud, Bogdand, Bârsău, Turţ, Călineşti-Oaş, Racşa, Vama, Târşolţ, Păuleşti, Pomi şi pentru Filiala nr.2 a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Valoarea echipamentelor pentru fiecare comună este de aproximativ 300 000 RON.

[... mai mult]Anul editorial sătmărean -2011
ediţia a XIII-a

- 17 februarie 2012 -

Reacţii în presă referitoare la acest eveniment


“Anul editorial sătmărean a devenit o tradiţie, un brand al nostru, al sătmărenilor.
An de an, biblioteca, prin oamenii care i-au condus vremelnic destinele şi prin bibliotecari devotaţi, a reuşit să confere sărbătorii o notă festivă.
Personalităţi marcante de pe tărâmul literaturii sau cel politic, economic ori social ne-au onorat la ediţiile anterioare”.

Ioan Mircea Ardelean,
directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare

Şi la această ediţie au fost invitaţi oficiali din Ministerul Culturii, parlamentari, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, reprezentanţi ai Programului Naţional Biblionet ş.a.

[... mai mult]

Întâlnirea metodică trimestrială a bibliotecarilor din judeţ

- 06 februarie 2012 -

Întâlnirea a avut loc luni, 06 februarie a.c., cu începere de la ora 1000, la sediul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, în sala Atelier memorial Nae Antonescu, situată la etajul I al clădirii.
Cu această ocazie a fost prezentat Raportul de activitate al Bibliotecii Judeţene Satu Mare pentru anul 2011 de către managerul instituţiei, Ioan Mircea Ardelean.

[... mai mult]

160 de ani de la naşterea marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale

- 30 ianuarie 2012 -

Secţia de împrumut pentru copii din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare organizează o serie de activităţi dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale.
Primul eveniment s-a va desfăşurat luni, 30 ianuarie 2012, la Sala de lectură Gheorghe Bulgăr.

[... mai mult]

Concurs literar MIHAI EMINESCU, Ediţia a VI-a

- 28 ianuarie 2012 -

Ioan Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare a participat la Strâmtura, în Ucraina la Concursul literar "Mihai Eminescu", ediţia a VI-a.
Invitaţia a fost lansată de Uniunea Regională a Românilor din TRANSCARPATIA "DACIA", Secţia regională de învăţământ a ARS Teceu.

[... mai mult]

Cursuri de formare IT/LIB în cadrul programului "Biblionet - Lumea în biblioteca mea"

- 30 ianuarie - 3 februarie 2012 -

La Biblioteca Judeţeană Satu Mare se desfăşoară cursurile de formare IT/LIB în cadrul programului "Biblionet - Lumea în biblioteca mea", la care participă bibliotecari din localităţile : Satu Mare-Filiala nr.2, Ardud, Foieni, Racşa, Tîrşolţ şi Turţ.

[... mai mult]

Vizita copiilor de la Lipău

- 27 ianuarie 2012 -

Copiii de la Grădiniţa şi de la Şcoala din localitatea Lipău, au vizitat Secţia pentru copii din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

[... mai mult]

Biblioteca Judeţeană Satu Mare îşi prezintă bilanţul pe 2011

- 23 ianuarie 2012 -

Conducerea Bibliotecii Judeţene Satu Mare a organizat luni, 23 ianuarie 2012, conferinţa de presă cu tema
"Bilanţul activităţii Bibliotecii Judeţene Satu Mare în anul 2011".

[... mai mult]

Cursuri de formare IT/LIB în cadrul programului "Biblionet - Lumea în biblioteca mea"

- 23 - 27 ianuarie 2012 -

La Biblioteca Judeţeană Satu Mare se desfăşoară cursurile de formare IT/LIB în cadrul programului "Biblionet - Lumea în biblioteca mea", la care participă bibliotecari din localităţile : Bârsău, Bogdand, Călineşti-Oaş, Cehal, Păuleşti, Pomi, Santău şi Vama

[... mai mult]

160 de ani de la naşterea lui Vasile Lucaciu

- 22 ianuarie 2012 -

Conducerea Bibliotecii Judeţene Satu Mare a participat la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 160 de ani de la naşterea marelui tribun, memorandist şi luptător pentru Marea Unire, dr. Vasile Lucaciu.

[... mai mult]

Arhivă evenimente 2011

Website counter

Ultima actualizare : 17.02.2012