CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Proiectul cultural "Confesiunile cărturarului"
îl aduce în centrul atenţiei pe scriitoarea Dana Criste

Biblioteca Judeţeană Satu Mare Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Cenaclul "Cronograf" şi Asociaţia Scriitorilor de Nord Vest, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, vă invită la o nouă întâlnire, organizată în cadrul proiectului cultural ,,Confesiunile cărturarului". Evenimentul se va delula vineri, 26 mai 2017, cu începere de la ora 13, în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Ideea organizatorilor este aceea de a prezenta publicului, în ultima zi de vineri a fiecărei luni calendaristice, un scriitor sătmărean. La cea de-a treia întâlnire cu cititorii va fi prezentă scriitoarea Dana Criste.
Dana Criste s-a născut la 15 dec 1968, din părinţi dascăli, Tânţaş Petru şi Ţânţaş Maria, aceştia fiind primii care i-au insuflat dragostea pentru scris, pentru frumos, pentru emoţie. Cochetează cu poezia încă din timpul studiilor liceale, participând la diferite concursuri şi olimpiade şcolare.
Urmează cursurile Liceului Teoretic Negreşti-Oaş, urmate de studiile universitare, absolvite în cadrul Politehnicii din Bucureşti, în specializarea aparatură medicală.
A fost angajată la cotidianul local "Gazeta de Nord-Vest", până în anul 2000, avându-l ca director şi bun sfătuitor pe regretatul Ion Bledea, redactor-şef fiind cunoscutul om de cultură Voicu D. Rusu.
Apoi, asemeni multor tineri, alege să-şi încerce norocul peste hotare. Dragostea pentru scris se manifestă şi acolo, publicând în 2003, în Lisabona, capitala Portugaliei, "Ghid practic de conversaţie român-portughez", din dorinţa de a veni în sprijinul românilor care lucrează acolo, sau al celor care vizitează acea parte de lume.
Întoarsă în ţară, după mulţi ani, Dana Criste se dedică în totalitate poeziei. Devine membră a Cenaclului literar "Cronograf" şi membru activ în Asociaţia Scriitorilor de Nord-Vest.
Până în prezent, a publicat trei volume de poezie. Primul dintre acestea, "Aproape de liniştea simţirii", a văzut lumina tiparului la Editura Inspirescu, în anul 2016. În acelaşi an, la Editura Eco Print, apare al doilea volum de versuri, intitulat "Desculţă prin iubire". În 2017, publică la Editura Pleiade, cel mai recent volum, "O altă scufundare".
Apare în reviste literare şi de cultură precum "Mesagerul albastru", "Cervantes" şi "Cronograf". De asemenea, îi îtâlnim numele în ziarele locale "Informaţia Zilei", "Gazeta de Nord-Vest" şi "Jurnalul de Satu Mare".
O mare bucurie o are atunci când este invitată la televiziunea locală, Nord-Vest TV, în emisiunea "Şcoala sătmăreană", moderată de profesorul şi scriitorul Teodor Curpaş, participând la dezbateri legate de rolul poeziei, al scrisului şi al lecturii în viaţa elevului.
Data Criste are ca motto… ,,Dacă simţi, trăieşti, respiri poezie…atunci, scrie !"

REFERINŢE CRITICE
"Dana Criste are o poezie plină de simboluri, fiind prin excelenţă o poezie simbolistă. Totul la ea este construit în jurul simbolurilor. Versurile sunt de o simplitate convingătoare.
Poemele reprezintă o manifestare a trăirilor, pe structuri inedite ce dau unicitate poeziei…"
Ioan Coriolan Aniţaş. În: "Informaţia Zilei", 22 mai 2016

"Dana Criste este un poet cu un destin atipic. Intră puternic în literatură fără generaţia sa, ci cu înaintaşi valoroşi cu care o putem asimila, nu ca vârstă biologic, cât ca vârstă de creaţie, ca univers tematic, ca apoi să-şi câştige locul său adevărat, detaşându-se de plutonul poeziei sătmărene actuale.
Poeta a ştiut să-şi aleagă locul de popas în care aerul transmite numai iubire şi devine din ce în ce mai respirabil. Aici, în acestă atmosferă creată de Dana Criste, nu există nici un risc ca poezia să se sufoce.
Desigur, poezia Danei Criste nu face ierarhii, nu demolează sentimente, ci propune valori, oferă şanse şi celor ce tânjesc după iubire, sugerând că în lumea asta mare este loc pentru toţi care iubesc, care au sentimente aparte pentru sublime, pentru estetic şi frumos introdus în viaţa de zi cu zi!"
Teodor Curpaş. În: "Gazeta de Nord-Vest", 25 iulie 2016.

Ultima actualizare : 24.05.2017