Biblioteca Judeţeană Satu Mare marchează împlinrea
a 125 de ani de la naşterea lui Camil Petrescu

Afis eveniment

  9 aprilie 2019

La 22 aprilie se împlinesc 125 de ani de la naşterea lui Camil Petrescu, romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist şi poet, iniţiatorul romanului modern în literatura română. În anul 1948 devine membru titular al Academiei Române. Între 1916 - 1918 participă ca ofiţer la Primul Război Mondial, iar experienţa trăită acum se regăseşte în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1930). În 1916, e mobilizat şi pleacă pe front, unde e rănit. După un stagiu într-un spital militar, ajunge iarăşi în prima linie, dar este luat prizonier de atmata ungară. În timpul unui bombardament german îşi pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea îl va marca întreaga viaţă (https://ro.wikipedia.org/wiki/Camil_Petrescu).
În contextul creat de această aniversare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare în parteneriat cu Colegiul Naţional "Ioan Slavici" organizează marţi, 9 aprilie 2019, cu începere de la ora 11, dezbaterea tematică "Jocul ideilor e jocul ielelor". Evenimentul se va derula în găzduirea Sălii de lectură "Gheorghe Bulgăr" şi îl care ca invitat pe Kereskenyi Alexandru, apreciat om de cultură, scriitor, jurnalist, critic şi istoric literar.
Alături de cadre didactice şi bibliotecari, vor participa elevii clasei a XI-a E de la Colegiul Naţional "Ioan Slavici", coordonaţi de d-na prof. Florica Suciu, motivaţi atât de tema dezbaterii, cât şi de faptul că studiul operei epice şi dramaturgice a lui Camil Petrescu este inclus în programa şcolară a liceenilor. Însă această întâlnire îşi propune să atragă atenţia şi asupra poeziei semnate de Camil Petrescu.
Despre poezia camilpetresciană, criticul şi istoricul literar Gheorghe Glodeanu, în prefaţa semnată la volumul O sută şi una de poezii, apărut în 2017 la Editura Academiei Române, afirmă: "Personalitate puternică, scriitorul fuge de mode şi modele. Ca urmare, îi repugnă dificultăţile simulate şi ermetismul fabricat. În viziunea lui Camil Petrescu, atât originalitatea, cât şi dificultatea unui poem nu ţin de forma, ci de conţinutul acestuia". Referindu-se la prima serie din creaţia lirică a lui Camil Petrescu, întitulată Ciclul Morţii (Opere, Vol. I, Editura pentru literatură, 1968), Gheorghe Glodeanu spune că "Inspirate din dramatica experienţă a Primului Război Mondial, titluri precum Marş greu, Versuri pentru ziua de atac, Drumul morţii, Vecinicie, Cadavrul devin simbolice sugerând pătrunderea într-un infern existenţial ce dobândeşte dimensiuni cosmice. La fel ca în eseuri sau în lucrările în proză, scriitorul nu insistă pe aspectele carnagiului, ci pe mutaţiile pe care conflagraţia le produce în spirite, deoarece adevărata dramă a războiului s-a desfăşurat în conştiinţe. (...) Fără să se ridice la valoarea celorlalte arii ale creaţiilor sale, lirica lui Camil petrescu impune un poet cerebral, fascinat de idee, care are marele merit de a nu se supune modelor şi modelelor perioadei interbelice."
Gazdele şi organizatorii evenimentului îi invită pe toţi liceeni să participe la dezbaterea "Jocul ideilor e jocul ielelor".


Ultima actualizare : 9.04.2019

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti