Lansare de carte, la Biblioteca Judeţeană Satu Mare
la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Afis eveniment

  26 octombrie 2018

Biblioteca Judeţeană Satu Mare în colaborare cu Editura Citadela organizează vineri, 26 octombrie, cu începere de la ora 14, în găzduirea Sălii de lectură "Gheorghe Bulgăr", evenimentul de lansare a volumului postum intitulat "Drumul speranţei", semnat de Cornelia Erdös cu pseudonimul literar O'Coris.
Volumul adus în atenţia publicului sătmărean conţine textele a 38 de poezii şi jurnalul autoarei, început în anul 1984, întrupt pentru o vreme, apoi reluat. Ultima însemnare din jurnal este datată la 30 iunie 2008.
Cartea va beneficia de prezentarea unor cunoscuţi oameni de cultură precum prof. Gheorghe Gheorghiade, cel care semnează şi cuvântul itroductiv al lucrării, Marta Cordea şi Aurel Pop. Alături de cei enumeraţi, va fi prezent şi actorul Carol Erdös, soţul autoarei, dar şi foşti colegi de breaslă ai Corneliei, numeroşi prieteni şi apropiaţi ai familiei.
"Pentru cei care au cunoscut-o pe Cornelia Erdös în timpul vieţii, care i-au fost în preajmă şi s-au bucurat de blândeţea, corectitudinea şi generozitatea ei, cele 38 de poezii create de ea, firesc, cald şi emoţionant, precum şi însemnările din Jurnal, notate cu durere, nu fac decât să întregească ceea ce preţuiau şi iubeau la ea. Iar cei care acuma o descoperă pe Cornelia Erdös prin această carte au posibilitatea să se întâlnească cu gândurile şi visele lor în gândurile, suferinţele şi visele ei. Şi aceasta deoarece paginile din Drumul speranţei şi Jurnalul Corneliei, născute din suferinţă, sunt scrise cu talent literar şi sinceritate.", mărturiseşte prof. Gheorghe Gheorghiade în cuvântul introductiv al volumului.
Cornelia Erdös s-a născut la 17 martie 1953 în comuna Cetate, judeţul Dolj. În 1954 se mută cu părinţii în Valea Jiului. Absolvă Liceul Teoretic din Petroşani în 1972. Lucrează ca bibliotecar la Liceul Comercial din Petroşani, apoi la Casa de Cultură din acelaşi oraş, unde activează ca şi actor amator. În 1977 îşi urmează soţul la Satu Mare, unde lucrează ca referent literar la Teatrul de Nord până în 1981. Între 1982 şi 1984 a fost bibliotecară la Întreprinderea "23 August" Satu Mare, azi Elecrolux. Din 1992 până în 2000 şi-a desfăşurat activitatea la Biblioteca Judeţeană Satu Mare. Se stinge din viaţă după o lungă şi grea luptă cu o boală necruţătoare, în 22 august 2008. În anul 2018, prin grija soţului, actorul Carol Erdös, apare postum la Editura Citadela din Satu Mare volumul Drumul Speranţei (cuvântul salvator), semnat O'Coris.


Ultima actualizare :18.10.2018

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti