CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Proiectul cultural "Confesiunile cărturarului"
îl aduce în centrul atenţiei pe Gheorghe Cormoş

Biblioteca Judeţeană Satu Mare Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Cenaclul "Cronograf" şi Asociaţia Scriitorilor de Nord Vest, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, vă invită la o nouă întâlnire, organizată în cadrul proiectului cultural ,,Confesiunile cărturarului". Evenimentul se va delula vineri, 28 aprilie 2017, cu începere de la ora 13, în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Ideea organizatorilor este aceea de a prezenta publicului, în ultima zi de vineri a fiecărei luni calendaristice, un scriitor sătmărean. La cea de-a doua întâlnire cu cititorii va fi prezent scriitorul Gheorghe Cormoş, recent sărbătorit de prieteni la aniversarea vârstei de 60 de ani.
Gheorghe Cormoş s-a născut la 1 aprilie 1957 în satul Tireac, judeţul Satu Mare. A urmat studii de artă decorativă pe care le-a absolvit la Liceul de Arte "Aurel Popp" Satu Mare. Este membru al cenaclurilor literare sătmărene "Cronograf" şi "Afirmarea".
Poet extrem de talentat, în acelaşi timp un rebel, Gheorghe Cormoş a luptat întotdeauna împotriva conformismului.
Numele său este prezent în antologia "Excelsior" din 1976, cu o prefaţă de Constanţa Buzea, şi în culegerile antologice "Cuvinte din Nord", vol. I şi "Antologia Afirmarea", volumele I, II şi III.
De asemenea, a semnat texte lirice în următoarele reviste: "Cronograf"; "Poesis"; "Citadela"; "Mesagerul albastru"; "Luceafărul"; "Tribuna"; "Flacăra" şi "Cetatea culturală".
În anul 2011 publică volumul de poezie "Ten", apărut în Colecţia "Debut" a Editurii clujene "Dacia XXI" şi a beneficiat de un frumos eveniment de lansare, în luna noiembrie a aceluiaşi an, la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, în prezenţa unui public numeros.
Potrivit regretatului poetul sătmărean Ion Bala, "Gh. Cormoş este un poet captivant prin osatura primenirii cuvântului în auz. El are un stil aparte graţie unui limbaj folosit în joacă din care obţine fantezii lirice transcedentale…".

Ultima actualizare : 27.04.2017