CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Proiectul cultural "Confesiunile cărturarului"
îl aduce în centrul atenţiei pe Vasile Conioşi-Mesteşanu

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Cenaclul "Cronograf" şi Asociaţia Scriitorilor de Nord Vest, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, vă invită la o nouă întâlnire, organizată în cadrul proiectului cultural ,,Confesiunile cărturarului". Evenimentul se va derula vineri, 25 august 2017, cu începere de la ora 1300, în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Ideea organizatorilor este aceea de a prezenta publicului, în ultima zi de vineri a fiecărei luni calendaristice, un scriitor sătmărean. La cea de-a şasea întâlnire cu cititorii va fi prezent Vasile Conioşi-Mesteşanu.
Vasile Conioşi-Mesteşanu s-a născut în 18 iunie 1973, în familia lui Ioan şi Ileana Conioşi din Tarna Mare.
Pe când avea 11 ani, tatăl, un miner obişnuit, moare subit, lăsând în urmă o văduvă de 32 de ani, fraţii având 7 respectiv 6 ani.
După Şcoala gimnazială din Tarna Mare, unde a început să rimeze pentru gazeta de perete, a urmat Liceul Forestier, profil silvicultură. Aici a avut plăcuta ocazie să-l cunoască pe prof. Ioan Nistor, care i-a recomandat să citească multă poezie, să meargă la cenaclu, să scrie.
Treapta a doua de liceu a făcut-o după Revoluţie, când se pregătea pentru Silvicultură la Braşov sau pentru Actorie la Bucureşti.
La un an după terminarea liceului, a început Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, specializarea română-franceză.
Lucrarea de licenţă, despre Poezia lui Marin Sorescu a deranjat prin atitudine, adică un ardelean vine în capitala Moldovei să prezinte laudativ olteanul care a dat de pământ cu toată poezia românească.
Din iunie 1999 s-a titularizat la Tarna Mare şi după 6 luni de armată fluctuant stresantă, este profesor diriginte la liceul din localitatea de frontieră mai sus amintită.
A colaborat cu poezii la mai multe reviste literare, semnând cu pseudonimul Mircea Florea.
Etnografie şi folclor Timp de mai mulţi ani a fost redactor la revista Muguri, alături de prof. Doina Molnar şi Marcel Andercău.
Lucrarea de gradul I, din 2011 abordează Nunta din Ugocea românească, o prezentare în antiteză tradiţional vs modern a ritualului nupţial în Gherţa, Turţ, Batarci şi Tarna Mare.
Tot din perspectivă etno folclorică, merită amintite aici iniţierea parteneriatelor cu şcolile Ion Creangă şi Avram Iancu din Satu Mare.
În 2013, a reprezentat judeţul la Olimpiada Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale de la Sibiu, obţinând două premii I şi un premiu II.
In feb. 2016, la Sighetu Marmaţiei, un premiu I şi două premii II, în cadrul Proiectului Educaţional Vis de iarnă
În dec. 2016, la Cluj-Napoca, premiul II cu Chiraleisa, în cadrul Festivalului Naţional al Datinilor din Străbuni Lăsate
Coautor al volumului Tarna Mare - istorie, legendă, adevăr, Editura Eco Print, Satu Mare, 2009
Coautor al monografiei Tarna Mare un sat din ţinutul Tisei Superioare, Editura Citadela, Satu Mare, 2011
Prefaţa volumului Paşi prin biografii tărnărene, Doina Molnar, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2011
Prefaţa volumului Povestiri şi legende toponimice, Doina Molnar, Editura Citadela, Satu- Mare, 2014
Haiku & senryu & renga Din 2010, la îndemnul unui prieten, fost coleg de facultate, Cezar Ciobîcă de la Botoşani, a început să scrie haikuuri, apoi i-a iniţiat şi pe elevii, participând anual la concursuri de compoziţie pe această temă.
De atunci participă neîntrerupt la concursurile săptămânale, lunare ori sezoniere care se organizează de către comunitatea Romanian Kukai.
Premiile obţinute l-au încurajat, astfel că este prezent în toate volumele care au apărut de atunci:
Stol de cocori, volum colectiv, Editura Pim, 2013
Zbor de cocori, volum colectiv, Editura Pim, 2013
Iarăşi cocorii, volum colectiv, Editura Pim, 2013
Chemarea cocorilor, volum colectiv, Editura Pim, 2014
Dansul cocorilor, volum colectiv, Editura Pim, 2016
Pană de cocor, volum colectiv, Editura Pim, 2016
Fotografie, foto-haiku Din 2011 a început să participe şi la concursurile de Haiku la fotografie, colaborarea cu fotografii şi haijinii din ţară concretizându-se în expoziţii şi calendare tematice.
Expoziţii colective de foto haiku: Oraşul, martie 2012, Bucureşti
Dans, octombrie 2013, Bucureşti
Expoziţii colective de foto haiku Declic în silabe, 2014, 2015, Bacău
Expoziţia colectivă de fotografie , România, 2014, Bucureşti
Pasionat de etno-fotografie, a colaborat cu Vasile Mariţa pentru blogul Ţara Oaşului, cu Mihaela Grigorean , pentru prezenarea Ţara Oaşului - itinerarii pentru memoria inimii.
Din 2013 administrează pagina de facebook Tarna Mare, echidistant şi apolitic, pentru toţi care au rămas cu Tarna în suflet.
Din 2016 a devenit vicepreşedinte al cenaclului Cronograf şi redactor al revistei omonime.
Actualmente este profesor titular la Liceul Tehnologic Tarna Mare, catedra de Limba şi literatura română, membru în CA, consilier educativ, şef de catedră etc.
Din 2005 este căsătorit şi are doi băieţi. Tot din 2005 a ataşat numelui său şi pe cel al soţiei, pentru a nu mai fi confundat cu ceilalţi 9 oameni din Tarna Mare, care purtau acelaşi nume.

Ultima actualizare : 24.08.2017