CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

"Biblioteca Vie", o întâlnire cu prejudecata

Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Penitenciarul Satu Mare organizează luni, 6 martie, cu începere de la ora 12, în Sala Multimedia, activitatea intitulată "Biblioteca Vie".
Scopul acestei activităţi vizează combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre mediul de detenţie, personalul din penitenciare şi persoanele private de libertate, diminuarea distanţei sociale dintre sistemul penitenciar şi comunitate, precum şi stimularea comunicării prin implicarea persoanelor din penitenciar în activităţi legate de viaţa socială a comunităţii, în spaţii neconvenţionale.
"Biblioteca Vie funcţionează ca o bibliotecă obişnuită, la care oamenii vin, împrumută, întreabă şi descoperă capitole de viaţă ale oamenilor-cărţi, având astfel oportunitatea de a afla informaţii despre penitenciar, despre experienţe de muncă şi viaţă din interior.", se arată în comunicatele de presă remise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Cei care şi-au anunţat prezenţa în calitate de "cititori" ai Bibliotecii Vii sunt elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială "Ion Creangă" din municipiul Satu Mare, implicaţi în diverse activităţi prilejuite de proiectul "Şcoala altfel", iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Persoanele responsabile de coordonarea activităţii "Biblioteca Vie" sunt d-na Simona Galiş, subcomisar de penitenciare, şef-birou Educaţie în cadrul Penitenciarului Satu Mare, şi Raluca Istrate, bibliograf şi formator, din partea Bibliotecii Judeţene.
Acest proiect nu reprezintă o premieră pentru cele două instituţii partenere, între Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Penitenciarul Satu Mare existând o îndelungă colaborare, în baza unor acorduri de parteneriat ce s-au materializat prin diverse activităţi şi programe în beneficiul ambelor părţi.
Dacă vrei să afli informaţii despre mediul penitenciar, despre oamenii care lucrează acolo sau despre persoanele condamnate, atunci împrumută o "carte"., este mesajul organizatorilor.
La eveniment sunt invitaţi să participe membri din comunitatea sătmăreană, reprezentanţii ONG-urilor sau ai altor organizaţii neguvernamentale care doresc să cunoască mai multe informaţii ce vizează aspecte din viaţa persoanelor private de libertate şi care pot să se implice în activităţile de reabilitare a acestora, precum şi jurnaliştii din mass-media locală.

Ultima actualizare : 03.03.2017