CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ


Moş Crăciun a dăruit calculatoare de ultimă generaţie pentru opt biblioteci locale din judeţ.
Alte 14 biblioteci vor fi dotate în primul trimestru al anului 2013
Penultima rundă a Programului naţional Biblionet, lumea în biblioteca mea a permis dotarea a opt biblioteci publice locale cu câte patru calculatoare de ultimă generaţie, cu sisteme de operare şi soft-uri licenţiate, un proiector, un aparat multifunţional, ecran de proiecţie, camere web, căşti şi mauşi. Aceste biblioteci sunt din comunele Apa, Batarci, Berveni, Bixad, Căpleni, Medieşul Aurit, Petreşti şi Sanislău.
Ultima rundă a se va finaliza la Satu Mare cu includerea în program a 14 noi biblioteci publice din judeţ care întrunesc toate condiţiile de eligibilitate cerute de finanţatori. Au fost făcute deja aplicaţiile on-line şi s-au trimis către IREX scrisorile de angajament din partea primăriilor. Biblioteca Judeţeană Satu Mare s-a implicat direct în completarea dosarului de candidatură. Bibliotecile publice care aderă la această ultimă oportunitate oferită de program sunt din comunele Andrid, Botiz, Căuaş, cu filiala Ghenci, Culciu, Doba, Dorolţ, Gherţa Mică, Homorod, Micula, Oraşu Nou, Săcăşeni, Tarna Mare şi Tiream.
Toate aceste biblioteci vor primi, la începutul anului viitor, din partea Fundaţiei Bill&Melinda Gates aceeaşi dotare de care beneficiază toate bibliotecile incluse în program. Valoarea totală a donaţiei pentru bibliotecile din întreg judeţul, inclusiv pentru Biblioteca Judeţeană, depăşeşte suma de 610 mii lei.
Ne bucurăm pentru faptul că autorităţile locale şi judeţene au înţeles că bibliotecile din comunităţile lor trebuie să facă un mare pas spre modernitate şi că, printr-o investiţie minimă din partea lor, pot, prin biblioteci, să contribuie la dezvoltarea economică şi socială a localităţilor şi la creşterea gradului de dezvoltare personală a locuitorilor. Bibliotecarii au devenit mai bine informaţi, mai motivaţi, mai responsabibli şi mai apropiaţi de utilizatorii lor, acceptându-şi rolul de factori civilizatori în comunitate., a declarat d-na Angela Câmpian, director interimar şi coordonator Biblionet pentru Satu Mare.
La finele acestui generos program, vom avea o reţea de biblioteci moderne şi puternice, formată dintr-o bibliotecă municipală, cea din Carei, patru biblioteci orăşeneşti (Negreşti-Oaş, Tăşnad, Livada şi Ardud) şi 48 de biblioteci comunale, toate coordonate de Biblioteca Judeţeană Satu Mare.
Programul Biblionet a permis şi dezvoltarea unui centru permanent de formare în care activează doi bibliotecari traineri foarte bine pregătiţi şi inimoşi, Raluca Istrate şi Bianca Ciceo. În cadrul acestui centru de formare au fost organizate 14 cursuri, au fost pregătiţi 98 de bibliotecari şi 32 de membri din comunitate, în special persoane de vârsta a treia.
A început dotarea bibliotecilor publice din judeţul Satu Mare cu calculatoare şi alte echipamente I.T. de ultimă generaţie prin Programul Naţional “Biblionet – lumea în biblioteca mea”.
Bibliotecile publice incluse în program vor avea în dotare minim patru calculatoare, câte o imprimantă, un scanner, un proiector, un ecran de proiecţie, router wireless, camere web, căşti. Pe aceste calculatoare, conectate la internet, este instalat sistemul de operare Windows 7, în limba română, şi, ca noutate, diverse softuri educaţionale pentru toate categoriile de elevi.
Startul s-a dat marti, 14 iunie, la Biblioteca Comunală Supur. La eveniment a participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, primarul comunei Supur, Vasile Şteţ, consilierul Gheorghe Pop si Negruţ Bogdan şi Attila Hizo din partea Global Libraries, Daniel Iojiban, coordonator de program pe Satu Mare şi bibliotecara Lucia Cosar.

SupurDupa evenimentul de la Supur, au fost dotate cu echipamente bibliotecile publice din comunele Acâş, Hodod, Pir şi Biblioteca Orăşenească Tăşnad.

AcâşDupa cum a declarat vicepresedintele Mircea Govor, “Biblionet a adus o schimbare în atitudinea administraţiei locale faţă de bibliotecile din comunităţile lor, fiind conştiente de oportunităţile oferite de program prin transformarea acestora în spaţii publice de acces rapid la informaţii, de învăţare, relaţionare, recreere. Cea mai bună ilustrare a acestei schimbări este situaţia acelor comunităţi care au făcut mari eforturi în a reabilita spaţiile alocate bibliotecilor. Pot fi date drept exemplu localităţile Supur, Acâş, Hodod, Tăşnad, Pir, Beltiug, Viile Satu Mare, Urziceni, Carei, Moftin, Crucişor, Valea Vinului, Odoreu, Negreşti-Oaş, Certeze, Livada, Lazuri, Terebesti”.
Directorul Bibliotecii Judetene, Mircea Ardelean, a subliniat importanta si implicarea bibliotecarilor din intreg judetul in programul Biblionet. “Odată cu anunţarea acceptării bibliotecilor publice din judeţul Satu Mare în programul Biblionet, am observat o puternică emulaţie profesională, atât la nivelul colegilor din mediul rural cât şi al administraţiei locale interesate în descoperirea unor noi oportunităţi de dezvoltare. Spaima că Internetul va înlocui biblioteca şi valorile ei, se dovedeşte, iată, nefondată şi îmbucurător este faptul că bibliotecarii şi-au învins reticienţele şi rutina, înţelegând că asocierea cărţii cu noile tehnologii de comunicare este absolut benefică pentru a scoate din letargie aceste entităţi culturale complet neglijate. Dincolo de dotarea materială substanţială cu echipamente de ultimă oră oferite de Global Libraries prin Fundaţia IREX, ceea ce rămâne cu adevărat în acest program este dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi gestionarea informaţiilor de către bibliotecarii obişnuiţi până acum doar cu promovarea cărţii”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene.
Agenda dotării bibliotecilor publice din judeţ a continuat miercuri cu localităţile Beltiug, Viile Satu Mare, Urziceni şi Carei.

BeltiugPirJoi, 16 iunie, au fost dotate bibliotecile din Moftin, Crucişor, Valea Vinului, Odoreu precum şi Terebesti, iar vineri, 17 iunie, bibliotecile din localităţile Negreşti-Oaş, Certeze, Livada şi Lazuri.

CertezeNegreşti Oaş


Livada


Marţi, 21 iunie, a fost dotată Filiala nr.3 a Bibliotecii Judeţene Satu Mare de pe str. George Călinescu, nr.51.

Filiala nr.3 a Bibliotecii Judeţene Satu Mare


Joi, 23 iunie au urmat bibliotecile din Crucişor şi Valea Vinului.

CrucişorValea VinuluiMarţi, 28 iunie bibliotecile din Moftin, Carei şi Tăşnad.

Moftin


CareiTăşnadSala Biblionet din Terebeşti (18decembrie 2011)

 


Runda a II-a a Programului Biblionet la Satu Mare(25 februarie 2012)
Au sosit echipamente IT la Satu Mare pentru următoarele comune : Foieni, Santău, Cehal, Ardud, Bogdand, Bârsău, Turţ, Călineşti-Oaş, Racşa, Vama, Târşolţ, Păuleşti, Pomi şi pentru Filiala nr.2 a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

 


Website counter

Ultima actualizare : 19.12.2012