CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANÄ

Ultima "Confesiune" din acest an îi aparţine scriitorului, traducătorului şi percuţionistului Francisc Edmund Balogh

Biblioteca Judeţeană Satu Mare Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Cenaclul "Cronograf" şi Asociaţia Scriitorilor de Nord Vest, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, vă invită la o nouă întâlnire, organizată în cadrul proiectului cultural ,,Confesiunile cărturarului". Evenimentul se va delulajoi, 21decembrie2017, cu începere de la ora 14, în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
La ultima întâlnire cu cititorii din acest an va fi prezent scriitorul, traducătorul şi percuţionistul Francisc Edmund Balogh, urmând ca şi pe parcursul anului 2018 alţi scriitori sătmăreni să participe la întâlnirile cu cititorii, sub cupola aceluiaşi eveniment, "Confesiunile cărturarului", în ultima zi de vineri a fiecărei luni calendaristice.
Francisc Edmund Balogh s-a născut la 26 decembrie 1978 la Satu Mare. Studiile primare le-a făcut pe băncile Liceului de Arte "Aurel Popp", obiectul principal de studiu fiind percuţia, după care a urmat studiile liceale la actualul Colegiu Naţional "Doamna Stanca", la clasa de filologie-istorie (1993-1997).
În perioada 2003-2005, îşi continuă studiile în domeniul asitenţei sociale şi pedagocice, absolvind Şcoala Postliceală Sanitară din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, filiala Satu Mare.În anul 2009, absolvă Colegiul American "Everest" din Toronto, Canada, specializarea Administrarea afacerilor.
Activitatea profesională: În anul 1997 scrie pentru cotidianul "Informaţia Zilei"; în perioada 2001-2004, a predat limba engleză şi limba franceză la mai multe şcoli din judeţul Satu Mare, ca profesor suplinitor. În anul 2005, revine la prima lui profesie, cea de jurnalist, şi scrie la cotidianul "Bulevardul ştirilor", fiind coordonator al paginii culturale. În perioada 2006-2007, este agent de ralaţii cu clienţii în cadrul lanţului de restaurante fast food "Tim Hortons" din Toronto, Canada. Tot în oraşul canadian Toronto îl regăsim ca asistent administrator de proprietate, 2007-2008.
Versurile lui apar în "Informaţia zilei", "Glasul Sătmarului", "Glasul Maramureşului", "Poesis" şi "Citadela". Este prezent în Antologia "Cuvinte din Nord", vol. I şi II, apărută la Editura Solstiţiu în 2003, respectiv 2004.
Volumul de debut, "Melancolia lumilor paralele", apare în anul 2006, la Editura Scriptorium Baia Mare. În anul 2013, împreună cu soţia lui, Iulia Olaru, publică volumul de versuri "Canon", la Editura Citadela. Despre acest volum, Felician Pop scria în prefaţa Poemul, ca o apocalipsă reversibilă: "Cei doi poeţi, pe care destinul i-a adunat într-o casă, iar talentul într-o carte, îşi aleg cu grijă trăirile şi le ţes într-un filigran de confesiuni disparate, dar care-spectral-îşi aşează culorile componente într-o lumină aproape vizibulă, coerentă, amară şi totuşi, atât de senină".
În 2015, tot la Citadela, cei doi soţi, Iulia Olaru şi Francisc Edmund Balogh, publică al doilea volum de versuri, "Clarobscur şi fum", tradus în limba maghiară sub titlul "Félhomály és füst".
În anul 2017 traduce în limba engleză "Din Oaş în Paşti: Album fotoetnografic - Ţara Oaşului", apărut la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca.
Este memru în cenaclurile literare "Cronograf" şi "Afirmarea". Pe plan muzical, a fost membru al formaţiei de muzică "Nashpa sound" cu care a concertat în Toronto, Montreal şi Quebec şi a colaborat cu formaţia "Ava Brava Rialca" din Cuba.
Membru al formaţiei "Transkloud", este implicat în variate proiecte muzicale care i-au adus fructuoase colaborări cu formaţii din Satu Mare şi din judeţele învecinate şi cu numeroşi solişti vocali.
La eveniment sunt invitaţi să participe reprezentanţii autorităţilor publice locale, manageri şi directori de instituţii, oameni de cultură, jurnalişti, prietenii şi colaboratorii lui Francisc Balogh şi ai instituţiilor organizatoare.

Ultima actualizare : 21.12.2017