CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ

Un veac şi jumătate de la naşterea lui Antoniu Băliban

Biblioteca Judeţeană organizează joi, 8 iunie 2017, cu începere de la ora 14, în Sala Multimedia, prezentarea expoziţiei documentare Pr. Antoniu Băliban, 150 de ani de la naştere.
Expoziţia documentară va fi însoţită de o suită de informaţii biografice, culese şi structurate de către cei doi specialişti care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Compartimentului Fond de patrimoniu şi carte rară. Cercetare. Conservare, drd. Marta Cordea şi dr. Viorel Câmpean, informaţii reunite într-o prezentare PowerPoint, completate cu imagini din viaţa şi activitatea acestui merituos fiu al plaiurilor noastre.
Preotul greco-catolic Antoniu Băliban este unul dintre memorandişti şi s-a născut la 31 mai 1867 în Cig (localitate aparţinătoare în prezent de oraşul Tăşnad). Cu studii efectuate la Tăşnad, Satu Mare, Oradea şi Beiuş, Antoniu Băliban a urmat apoi teologia la Gherla. Încă din anii studenţiei a avut şi preocupări publicistice şi de culegere a folclorului. După hirotonire a slujit, rând pe rând, la Unimăt, Acâş, iar după aceea la Băseşti, unde şi-a petrecut partea cea mai activă şi poate cea mai frumoasă a vieţii sale, în acei ani îndeplinind, pe lângă chemarea preoţească şi funcţia de secretar al marelui patriot naţional, George Pop de Băseşti.
Din toamna lui 1915 revine la Unimăt şi în fruntea protopopiatului Eriului, până în 1930 când a fost transferat ca paroh şi protopop la Marghita. După pensionare s-a stabilit la Cluj. Acolo a şi trecut la cele veşnice, în 27 octombrie 1947. Locul de veci, conform dorinţei sale, se află la Băseşti, aproape de cel al lui George Pop de Băseşti. Doi dintre copii i-au urmat chemarea, ajungând preoţi greco-catolici: Virgil (prezent în 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia) şi Teofil (mort în închisorile comuniste).
La eveniment sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai administarţiei judeţene şi locale, directori de instituţii, oameni de cultură, prefesori şi elevi, jurnalişti, membri ai comunităţii pasionaţi de studiul istoriei locale.

Ultima actualizare : 13.06.2017