CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ


Adunarea Generală Omagială
"Asociaţiunea ASTRA - 150 de ani(1861-2011)"

- 18 noiembrie 2011 -

Anul omagial al ASTREI a dat prilejul desfăşurării unor manifestări cultural artistice organizate de Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.

În sala Filarmonicii “Dinu Lipatti” a avut loc simpozionul intitulat “Antecedente culturale ale ASTREI în Nord-Vestul Transilvaniei“. Cu această ocazie, a fost înfiinţat şi un comitet de iniţiativă pentru reînfiinţarea despărţământului Sătmar-Ugocea a Astrei.

 

 

Directorii bibliotecilor din Satu Mare şi Sibiu.


În cadrul manifestărilor din 18 noiembrie de la Satu Mare dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea "Astrei", Biblioteca Judeţeană Satu Mare a participat cu o expoziţie de carte, împărţită în trei secţiuni: "Astra - un trecut măreţ", "dr. Vasile Lucaciu - o personalitate astrală a Sătmarului" şi "Astra - veşnic tânără", o expoziţie cuprinzând fotografii ale unor personalităţi sătmărene care au susţinut activitatea "Astrei" precum şi cu o prezentare în power point dedicată celor 150 de ani ai "Astrei", atât pe plan naţional cât şi pe plan local.
Expoziţiile şi prezentarea au fost realizate de către bibliotecarii de la secţia Colecţii speciale şi fond de patrimoniu, Viorel Câmpean şi Marta Cordea.

 

 

 

 
Expoziţiile şi prezentarea au fost vizionate de către numeroşii participanţi la manifestări.


 
La manifestare, care a fost coordonată de profesorul şi istoricul Ioan Viman, au participat academicianul Ioan Aurel Pop, profesorul universitar Vasile Vesa, senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, prefectul Radu Giurcă, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, istoricul Viorel Ciubotă, precum şi alţi interesaţi care au umplut până la refuz sala de spectacole a filarmonicii sătmărene.


 

 
Directorul Bibliotecii Centrale ASTRA din Sibiu, Sorin Borş, a afirmat că se bucură că participă la reactivarea celui de-al 34-lea despărţământ al ASTREI.

Făcând referire la momentele apariţiei ASTREI, academicianul Ioan Aurel Pop a arătat că fondatorii acesteia trăiau plenar cultura şi limba română îmbrăcată în noţiunea de identitate naţională. “Românii sunt unul dintre puţinele popoare din lume care-şi numesc patria prin limbă.Toate acestea arată obsesia românilor pentru limbă. ASTRA a fost creată într-un moment în care elita românească din Transilvania nu avea dreptul să participe la viaţa publică. Încă din secolul al XIV-lea, românii, consideraţi schismatici, fiind de confesiune ortodoxă, au fost scoşi în afara legii de către autorităţile din acea perioadă. Spre finele secolului al XV-lea apare şi excluderea etnică, stare care a durat până în secolul XIX. ASTRA a încercat să schimbe tocmai acest lucru insuflând curaj şi voinţă acolo unde acestea nu existau şi consolidând cultura şi limba română”, a afirmat academicianul Ioan Aurel Pop. Orator desăvârşit, acesta a fost aplaudat îndelung de asistenţă.

Istoricul Ioan Viman a prezentat apoi cartea “Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român în nord-vestul României. Documente (1862 – 1947)“, la care este coautor alături de Viorel Ciubotă, Adela Dobrescu şi Mara Lobonţ Puşcaş, lansată cu ocazia acestui eveniment. Profesorul universitar Vasile Vesa a spus că este mândru că la elaborarea acestei lucrări au contribuit doi dintre foştii săi studenţi, Ioan Viman şi Viorel Ciubotă, şi i-a felicitat pe cei doi alături de ceilalţi coautori ai cărţii. Apoi a afirmat că unirea Transilvaniei cu România din 1918 a fost posibilă datorită faptului că elita politică şi culturală românească din Transilvania de la acea dată era superioară celei maghiare, după care Viorel Ciubotă a făcut câteva referiri la despărţământul Sătmar-Ugocea al ASTREI.

 


La finalul simpozionului, au fost acordate diplome de excelenţă din partea Prefecturii şi Consiliului Judeţean Satu Mare. Cei premiaţi au fost Ioan Aurel Pop, Vasile Vesa, Valer Marian, Ioan Holdiş, Silviu Borş, Dumitru Păcuraru, Gavrilă Ardelean, Dumitru Roman, Ioan Socolan, Viorel Ciubotă, Dan Maier, Ioan Pop, Mariana Popa, Mircea Ardelean, Cornel Palfi, Ioan Viman precum şi Corului Medieşana din Medieşu Aurit, Corului bărbătesc din Finteuşu Mare, Corului Solemnis al Bisericii Ortodoxe Naterea Domnului din Satu Mare şi Corului preoţilor ortodocşi din Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului.

 

 

 

Website counter

Ultima actualizare : 21.11.2011