Evenimentul cultural Anul editorial sătmărean, la cea de-a XX-a ediţie

Afis eveniment

Anul editorial sătmărean, ediţia a XX-a

  27 martie 2019

Biblioteca Judeţeană, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Satu Mare şi cu susţinerea unor sponsori inimoşi, organizează cea de a XX-a ediţie a evenimentului Anul editorial sătmărean.
Manifestarea culturală se va derula miercuri, 27 martie, cu începere de la ora 14, în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Deschiderea oficială va fi însoţită de expoziţia de prezentare a publicaţiilor apărute în cursul anului 2018, urmată de festivitatea de decernare a diplomelor pentru cele mai reuşite lucrări sub aspect literar şi ştiinţific, dar şi pentru contribuţia originală la dezvoltarea culturii, educaţiei şi societăţii.
Producţia editorială sătmăreană a anului 2018 însumează 235 de documente, repartizate astfel: 158 de cărţi tipărite, 61 de publicaţii periodice şi 16 documente audio-vizuale. Un bilanţ bogat din punct de vedere cantitativ, însă adevărata bogăţie este măsurată prin valoarea culturală, educaţională, informativă, istorică sau ştiinţifică a ceea ce Anul editorial sătmărean aduce, ediţie de ediţie, în faţa comunităţii.
Comisia de jurizare - constituită din scriitori şi oameni de cultură, directori de instituţii de cultură, istorici, profesori şi cercetători ştiinţifici - a decis acordarea unui număr de 26 de diplome ce vor reveni celor mai merituoşi reprezentanţi ai scrisului sătmărean. Pentru a acoperi vastele domenii de activitate şi ale cunoaşterii în care autorii sătmăreni au publicat pe parcursul anului trecut, diplomele sunt subscrise următoarelor 12 secţiuni: Istorie locală şi personalităţi locale; Carte ştiinţifică; Pedagogie; Etnografie; Artă; Centenar; Editura anului; Reviste şi, evident, Literatură, cu următoarele patru subsecţiuni: Critică literară; Traduceri; Poezie şi Memorialistică.
Cu prilejul fiecărei ediţii a acsetui eveniment, Biblioteca Judeţeană Satu Mare editează Catalogul bibliografic Anul editorial sătmărean, publicaţie informativă ce cuprinde scrierile autorilor sătmăreni, oferind în acelaşi timp şi o radiografie a activităţii editoriale şi publicistice din întreg judeţul. Catalogul bibliografic este şi un bun mesager al cuvântului scris, contribuind la promovarea culturii sătmărene şi la integrarea ei în circuitul naţional de valori.
Anul editorial sătmărean, prin cele 19 ediţii de până acum, s-a dovedit a fi unul dintre evenimentele culturale emblematice pentru judeţul nostru. Pe parcursul anilor, această sărbătoare a cărţii s-a impus ca fiind un semn identitar al sătmărenilor pasionaţi de cultură. Modelul oferit de biblioteca sătmăreană a depăşit limitele geografice ale judeţului, fiind apreciat şi mai apoi preluat de către alte biblioteci şi autorităţi de rang judeţean din ţară.
"Fiecare ediţie în parte a fost prilej de sărbătoare, prilej de a fi părtaşi la bucuria scriitorilor, creatorilor şi editorilor sătmăreni, de a le transmite felicitări pentu efortul lor creator şi de a rosti mesaje de susţinere în proiectele viitoare. Noi, bibliotecari şi directori, am cuantificat, prin cataloagele bibliografice şi expoziţiile de prezentare, roadele unor eforturi imense şi astfel credem că am contribuit la valorizarea cuvântului scris. Însă cei care oferă cititorilor emoţia şi lumina cunoaşterii, sunt scriitorii şi editorii.", este de părere Lacrima Istrăuan, managerul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
La eveniment sunt aşteptaţi oaspeţi de seamă, oficialităţile judeţului şi ale municipiului, manageri şi directori de instituţii, parteneri şi colaboratori, scriitori, editori, jurnalişti şi bibliotecari, întreaga comunitate culturală sătmăreană.


Ultima actualizare :20.03.2019

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti