Evenimentul cultural Anul editorial sătmărean îşi continuă drumul

Afis eveniment

Anul editorial sătmărean, ediţia a XIX-a

  9 martie 2018

Biblioteca Judeţeană, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Satu Mare, organizează cea de a XIX-a ediţie a evenimentului Anul editorial sătmărean.
Manifestarea culturală se va derula vineri, 9 martie, cu începere de la ora 12, în Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" a Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Deschiderea oficială va fi însoţită de expoziţia de prezentare a publicaţiilor apărute în cursul anului 2017, urmată de festivitatea de decernare a diplomelor pentru cele mai reuşite lucrări sub aspect literar şi ştiinţific, dar şi pentru contribuţia originală la dezvoltarea culturii, educaţiei şi societăţii.
Producţia editorială sătmăreană a anului 2017 însumează 206 documente, repartizate astfel: 158 de cărţi tipărite, 43 publicaţii periodice şi 5 documente audio-vizuale. Un bilanţ bogat din punct de vedere cantitativ, însă adevărata bogăţie este măsurată prin valoarea culturală, educaţională, informativă, istorică sau ştiinţifică a ceea ce Anul editorial sătmărean aduce, ediţie de ediţie, în faţa comunităţii.
Comisia de jurizare, constituită din scriitori şi oameni de cultură, directori de instituţii de cultură şi cercetători ştiinţifici, au decis acordarea unui număr de 14 diplome ce vor reveni celor mai merituoşi reprezentanţi ai scrisului sătmărean.
"În anul Centenarului Marii Uniri, ne aflăm cu toţii, scriitori şi editori, organizatori şi finanţatori, în pragul celei de-a XIX-a ediţii a Anului editorial sătmărean, ediţie ce reuneşte producţia editorială a Sătmarului din 2017. Este un bun prilej pentru mine, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, să le adresez felicitări tuturor celor care şi-au adus contribuţia la creşterea zestrei culturale a judeţului nostru şi să-i asigur de faptul că susţinerea materială şi financiară a actului cultural şi a iniţiativelor editoriale va rămâne o preocupare constantă a instituţiei pe care o reprezint.
Ne dorim ca Anul editorial sătmărean să-şi continue istoria şi tradiţia şi să aducă în prim-planul vieţii culturale rodul forţei creatoare a scriitorilor şi editorilor, veritabili ambasadori ai judeţului nostru, atât în România, cât şi în afara graniţelor ţării.", a declarat Pataki Csaba, Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.
Cu prilejul fiecărei ediţii a acsetui eveniment, Biblioteca Judeţeană Satu Mare editează Catalogul bibliografic "Anul editorial sătmărean", publicaţie informativă ce cuprinde scrierile autorilor sătmăreni, oferind în acelaşi timp şi o radiografie a activităţii editoriale şi publicistice din întreg judeţul. Catalogul bibliografic este şi un bun mesager al cuvântului scris, contribuind la promovarea culturii sătmărene şi la integrarea ei în circuitul naţional de valori.
Anul editorial sătmărean, prin cele 18 ediţii de până acum, s-a dovedit a fi unul dintre evenimentele culturale emblematice pentru judeţul nostru. Pe parcursul anilor, această sărbătoare a cărţii s-a impus ca fiind un semn identitar al sătmărenilor pasionaţi de cultură. Modelul oferit de biblioteca sătmăreană a depăşit limitele geografice ale judeţului, fiind apreciat şi mai apoi preluat de către alte biblioteci şi autorităţi de rang judeţean din ţară.
La eveniment sunt aşteptaţi oaspeţi de seamă, oficialităţile judeţului şi ale municipiului, manageri şi directori de instituţii, parteneri şi colaboratori, scriitori, editori, jurnalişti şi bibliotecari.


Ultima actualizare :07.03.2018

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti