1989 - Anul care a schimbat România

Afis eveniment

  17 decembrie 2019

Biblioteca Judeţeană Satu Mare în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară "George Emil Palade", Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România organizează marţi, 17 decembrie, cu începere de la ora 13, evenimentul "1989 - Anul care a schimbat România", pentru a marca cele trei decenii care s-au scurs de la sângeroasa Revoluţie română din decembrie `89.
Evenimentul va fi găzduit de Sala de lectură "Gheorghe Bulgăr" şi va reuni prezentări şi prelegeri despre cauzele şi contextul în care a izbucnit Revoluţia din ?89, precum şi o amplă expoziţie de cărţi, publicaţii periodice şi diverse obiecte din perioada ceauşistă, cunoscută în mentalul colectiv drept "Epoca de aur".
În debutul evenimentului, prof. Nicoleta Câmpian, autoarea romanului "Cravata roşie cu tricolor", le va vorbi participanţilor despre provocările, bucuriile, frustrările şi neîmplinirile copilăriei petrecute în timpul regimului dictatorial. Momentul va fi urmat de prezentarea cronologică a celor mai importante momente ale Revoluţiei, începând cu "scânteia" din 15 decembrie 1989 de la Timişoara şi culminând cu data de 26 decembrie, zi în care s-a format primul Guvern liber al României. Va fi prezentat şi un scurt moment artistic, constând într-o scenetă în versuri, prezentată de către elevi ai Şcolii Gimnaziale "Avram Iancu".
Un punct distinct al evenimentului îl constituieprezentarea expoziţiei de cărţi, publicaţii periodice şi diverse obiecte specifice perioadei pe care românii au trăit-o înaintea momentului revoluţionar din 1989, perioadă dominată de cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. Cărţile şi publicaţiile periodice provin dintr-un fond special al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, iar obiectele au fost colectate cu aportul elevilor de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară "George Emil Palade"şi al bibliotecarilor care îşi desfăşoară activitatea în biblioteci publice sau şcolare din judeţul Satu Mare. Se cuvine a menţiona implicarea deosebită a bibliotecarilor de la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, a bibliotecarei Chiş Florica şi a profesorului de istorie Iovan Ioan Petru de la "George Emil Palade" în campania de colectare şi gestionare a obiectelor expuse.
La eveniment sunt invitaţi şi aşteptaţi să participe reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, manageri şi directori de instituţii, profesori şi elevi, jurnalişti şi bibliotecari, sătmăreni care îşi doresc o reîntâlnire cu istoria trăită.


Ultima actualizare : 16.12.2019

Biblioteca pe Facebook

Biblioteca pe Flickr

Unde ne găseşti